Tribuna
Avrig
Comemorare Gheorghe Lazăr
Dan FRÂNCU
3980 vizualizari
Comemorare Gheorghe Lazăr

Pentru a cinsti memoria celui mai de seamă fiu al locului, Gheorghe Lazăr- întemeietorul învăţământului superior în limba română, joi, 17 septembrie, la împlinirea a 187 de ani de la moartea sa, Casa de Cultură Avrig, împreună cu parohiile ortodoxe din oraş, au organizat la mormântul cărturarului din curtea Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” (biserica veche), un scurt moment comemorativ.
Au participat elevi  şi cadre didactice de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig şi Grupul Şcolar de Construcţii Maşini Mârşa, membri ai Asociaţiei „Prietenii Avrigului”, reprezentantul Casei de Cultură din localitate, câţiva localnici.
Festivităţile au început cu o slujbă de pomenire a marelui cărturar, oficiată de protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton, împreună cu preoţii Militon Lupu, Eugen Bucurenciu şi Constantin Avram.
După acest moment, mai mulţi copii de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig au depus la mormânt buchete şi o jerbă de flori. De asemenea, au fost depuse coroane de flori şi din partea Primăriei oraşului Avrig şi a Casei de Cultură Avrig. Următorul moment al festivităţii a fost susţinut de elevele Denisa Stoica şi Mihaela Poponea de la Grupul Şcolar de Construcţii Maşini din Mârşa, ce au vorbit celor prezenţi despre viaţa şi activitatea lui Gheorghe Lazăr şi au rostit câteva versuri deosebit de frumoase.
O alocuţiune a avut, în finalul acţiunii şi protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Avrigului”, ca a dorit să atragă atenţia asupra fenomenelor de uitare a înaintaşilor de seamă şi a valorilor locului, de nepăsare faţă de acestea, ce sunt tot mai simţite în sufletul şi comportamentul multora dintre oamenii de aici. „Vreau să vă spun un secret: Gheorghe Lazăr nu este îngropat aici; el este tot mai îngropat în sufletele multora dintre noi. Acest lucru nu este deloc bun, iar sfatul meu este ca noi să încercăm să dăm la o parte, fie şi numai puţin, piatra de pe acest mormânt.”, a spus Vasile Gafton.
După ceremonia de la mormânt, o parte dintre participanţi au depus flori şi o coroană şi la bustul cărturarului din centrul oraşului Avrig.
La scurta ceremonie comemorativă nu a participat niciun reprezentant al Primăriei şi Consiliului Local Avrig.
comentarii
3 comentarii

sigur?
chiar?
18.09.2010 12:24
Daca se numea Brukenthal ar fi fost tot staful acolo asa a fost doar.... opinca si intelectualitatea adevarata. Daca era campanie electorala se calcau pe picioare indiferent ce nume purta pomenita personalitate, asa nu prezenta interes.
Da' viitoarea directoare de casa de cultura, ilustra consiliera a cabinetului, bruna, juna si destul de buna a fost? Doar aspira la postul de director, primarul i-a promis.
Da' eminenta cenusie, pardon blonda, tot din cabinetul principal a fost? Ea este cea care ii tine locul sefului peste tot, vicele este doar .... cu chivernisitu', n-are timp de alte
Unul mai prost
18.09.2010 12:29
să le fie rusine...mi-e greaţa de ei.
altul la fel de "prost"
21.09.2010 09:07
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia