Tribuna
Combaterea trucării ofertelor în cadrul licitaţiilor publice
Viorel ANDRIESCU
1261 vizualizari
Combaterea trucării ofertelor în cadrul licitaţiilor publice
- Dialog cu Adela-Daniela Marin, inspector de concurenţă coordonator, în cadrul Inspectoratului de Concurenţă Sibiu
Despre combaterea trucării ofertelor, în cadrul licitaţiilor publice, fenomen intens mediatizat în presa de specialitate am purtat un scurt dialog cu Adela-Daniela Marin, inspector de concurenţă coordonator, în cadrul Inspectoratului de Concurenţă Sibiu
- Ce presupune trucarea ofertelor, în cadrul licitaţiilor?
- Trucarea sau, mai bine zis, fraudarea unei licitaţii apare atunci când companiile se înţeleg, în mod secret, să crească preţurile şi, în acest mod, să crească suma pe care o vor câştiga, ori să scadă calitatea produselor sau a serviciilor pentru clienţii care doresc să achiziţioneze produse ori servicii, prin intermediul unei licitaţii.
Astfel de înţelegeri diminuează resursele cumpărătorilor şi ale contribuabililor, scad încrederea publică în produsele competitive şi subminează beneficiile unei pieţe competitive.
- Cum sunt reglementate astfel de practici?
- Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată, la art. 5 alin. (1) prevede că sunt interzise orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici, ori asociaţiile de agenţi economici, orice decizii luate de către asociaţiile de agenţi economici şi orice practici concertate, care au ca obiect sau pot avea ca efect restrângerea, împiedicarea, ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate, la licitaţii, sau la orice alte forme de concurs de oferte. Fraudarea licitaţiei reprezintă o practică ilegală în toate ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi poate fi cercetată şi sancţionată, conform legilor şi regulamentelor privind concurenţa.
În acest sens, Comitetul pentru Concurenţă al OCDE a aprobat, în data de 18 februarie 2009, "Liniile directoare pentru combaterea trucării ofertelor, în cadrul licitaţiilor publice".
- Detaliaţi, vă rugăm, asupra formelor de fraudare a unei licitaţii.
- Vorbim de fraudare a unei licitaţii atunci când: un competitor este de acord să prezinte o ofertă care este mai mare decât oferta câştigătorului desemnat; un competitor prezintă o ofertă ce conţine termeni speciali, care se ştie că nu vor fi acceptaţi de către client; acorduri între competitori, în care una sau mai multe companii consimt să se abţină de la ofertare, sau să retragă o ofertă prezentată anterior, astfel încât oferta câştigătorului desemnat să fie acceptată; companiile competitoare continuă să oferteze, dar consimt să fie, pe rând, ofertantul câştigător - respectiv cea mai mică ofertă calificată; concurenţii împart piaţa şi decid să nu concureze pentru anumiţi clienţi, ori într-o anumită zonă geografică.
- Care sunt factorii care favorizează acest fenomen?
- Deşi fraudarea unei licitaţii poate apărea în orice sector economic, sunt sectoare în care este mult mai probabilă prezenţa acesteia, tocmai datorită caracteristicilor specifice produselor şi serviciilor din domeniu, respectiv: numărul mic de companii care furnizează respectivele produse şi servicii; numărul mic de companii care intră sau este posibil să intre pe piaţă, din cauză că este prea scump, dificil sau greu de pătruns, din cauza barierelor impuse; produsele sau serviciile pe care companiile le vând sunt identice sau aproape similare, în acest caz fiind mai uşor pentru firme să încheie un acord asupra unei structuri de preţ comune; lipsa noutăţii, sau puţine inovaţii pentru produsul sau serviciul oferit.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA