Tribuna
Colegiul "Octavian Goga", primul în topul preferinţelor elevilor de clasa a VIII-a
Colegiul
Un chestionar aplicat printre elevi de clasa a VIII-a arată faptul că profilul Ştiinţe ale naturii şi Colegiul Naţional "Octavian Goga" sunt în topul preferinţelor elevilor atunci când vine vorba de instituţia de învăţământ şi profilul pe care vor să îl urmezen Nici unul dintre cei aproape 3.000 de elevi care au răspuns la chestionar nu s-a arătat interesat de specializări precum tehnician horticultor, tehnician hidrometrolog, tehnician operator procesare text/imagine, tehnician operator telematică, dar nici să urmeze studii vocaţionale pe segmentul Patrimoniu cultural
Centrul Judeţean de Re­surse şi de Asistenţă Edu­caţională Sibiu a aplicat în luna decembrie a anului trecut un chestionar printre elevii claselor a VIII-a din judeţul Sibiu, privind opţiunile şcolare şi profesionale ale acestora. Rezultatele au fost centralizate şi pe baza lor se întocmeşte proiectul Planului de şcola­rizare din judeţul Sibiu pentru anul scolar 2014 - 2015, spune Livia Creţulescu, purtător de cuvânt al IŞJ Sibiu.
La chestionar au răspuns 3.232 elevi din judeţ, iar 258 dintre aceştia au specificat faptul că nu s-au decis încă în privinţa instituţiei de învăţă­mânt şi a profilului pe care vor să îl studieze.
87% dintre elevi spun "da" liceului şi "nu" şcolii profesionale
Îşi doresc să urmeze studii liceale şi nu o şcoală pro­fesională. Aceasta este dorinţa a 2.682 elevi sibieni din clasa a VIII-a, cei care ar opta pentru şcoală profesională sunt mult mai puţini: 412.
Ce specializări îşi doresc să urmeze la liceu? Profilul Ştiinţe ale naturii e primul în topul opţiunilor, fiind indicat de 458 de elevi; următorul în clasament e profilul Filologie cu 396 de adepţi, iar pe locul al treilea se situează tot un profil real, Matematică-Infor­matică, indicat de 321 de elevi. Din gama specializărilor teh­nologice, tehnician în activităţi economice e specializarea cea mai des întâlnită în pre­ferinţele elevilor, 174 la număr. Coafor -stilist şi tehnician în turism ocupă locurile II şi III în topul specializărilor.
Niciun interes nu prezintă pentru elevi specializări pre­cum tehnician prelucrări la cald, tehnician horticultor, teh­nician hidrometrolog, tehni­cian operator procesare text/imagine, tehnician operator telematică, tehnician în indus­tria sticlei şi ceramică, dar nici studiile vocaţionale pe seg­mentul Patrimoniu cultural.
Goga, Bariţiu şi Lazăr conduc în preferinţe
827 de elevi s-ar înscrie la Colegiile "Octavian Goga", "George Bariţiu" şi "Gheorghe Lazăr". Bineînţeles că opţiu­nile pot fi oricând exprimate, dar admiterea se face prin con­curs, iar locurile sunt limitate; anul trecut, de pildă, cele trei licee au scos la concurs, cu­mulat, sub 600 de locuri pentru admiterea în clasa a IX-a.
Codaşe în topul prefe­rinţelor elevilor sunt licee de stat precum: "Carol I", "Henri Coandă" şi Liceul Tehnologic Cisnădie, pentru care şi-au exprimat opţiunile mai puţin de 30 de elevi. Concomitent însă, aproape 200 de locuri au fost scoase la concurs în cele trei unităţi de învăţământ anul trecut pentru că s-a ţinut cont şi de mediile elevilor care termină clasa a VIII-a şi dau piept cu Evaluarea Naţională.
Şi în final o întrebare: Cum au ales elevii instituţia de învăţământ şi profilul de urmat? 2.838 elevi au răspuns că au ales singuri pentru că le place profilul; alţi 596 spun că alegerea a fost făcută ca urmare a influenţei părinţilor; alţi 519 s-au gândit la meseria pe care o vor avea şi la posibilul salariu; 361 au mizat pe prestigiul şcolii, 270 elevi au mers pe recomandările prietenilor şi doar 178 au ţinut cont de recomandarea profesorului consilier şcolar.

"Vreau să câştig mai repede bani"

În urma aplicării chestio­narului s-au delimitat cate­goria elevilor cu risc de abandon şcolar şi factorii de risc. Ce i-ar determina pe elevi să abandoneze şcoala? Posibilitatea de a pleca în străinătate, au răspuns 126 dintre ei, posibilitatea de a câştiga mai repede bani, au răspuns alţi 81, situaţia finan­ciară a familiei - au punctat 78 de elevi. Alte posibile cauze ale abandonului şcolar sunt: depărtarea şcolii faţă de casă, rezultatele foarte slabe la învăţătură şi influenţa grupului de prieteni.



comentarii
2 comentarii

multumim Tribuna pentru aceasta informare obiectiva si utila!!!!!! felicitari CJRAE SIBIU si psihologilor scolari pentru implicare!!!
mirela
28.01.2014 23:12
Lazar si Bruk deja au devenit licee de borfasi.
Si al meu copil o sa aleaga tot Goga.
Asta la sfatul unei profesoare de la Lazar.
Eu
29.01.2014 08:21
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna