Punctul de plecare al proiectului este Programul de Mediu al ONU, care aduce în evidenţă consumul nesustenabil şi tiparele de producţie ce "ajută" la creşterea poluării, degradarea solului şi pădurilor, creşterea cantităţii deşeurilor şi folosirea de substanţe chimice toxice.
Despre deşeuri
În prima parte a programului, elevii, îndrumaţi de profesori, au analizat situaţia generării şi a gestionării deşeurilor în ţara lor. Elevii CNOG Sibiu au aflat mai multe despre deşeuri şi au vizitat staţiile de sortare şi compostare ale unei firme specializate. Acolo au pus în aplicare şi cele învăţate, colectând selectiv deşeurile, acasă şi în şcoală, unde au realizat şi o campanie de reciclare de hârtie şi ateliere de reciclare creativă. De asemenea, s-au implicat elevi din ciclul primar.
Prima întâlnire pentru proiect a avut loc în perioada 10 - 15 ianuarie. Echipele din fiecare şcoală, formate din şase elevi şi trei profesori, au prezentat situaţia generării şi gestionării de deşeuri din ţara lor. Reuniunea a avut loc la şcoala parteneră din Cordoba, Spania. Elevii au creat hârtie reciclată, lămpi din sticle şi linguriţe de plastic, bijuterii din capace de doze şi panglici şi alte obiecte decorative din hârtie. Toţi participanţii au prezentat câte un filmuleţ realizat de ei, în care au demonstrat cât de greu le-a fost să răspundă provocării de a trăi o zi fără a utiliza produse din plastic. "Elevii au participat şi la activităţi culturale, vizitând obiective turistice importante din regiunea Andalusia şi prezentând pentru partenerii străini câte un moment artistic specific în cadrul unui spectacol organizat de gazde pentru toţi participanţii şi pentru familiile gazdă din Spania. Contactul cu gazdele şi cu ceilalţi participanţi a contribuit la îmbunătăţirea competenţelor de comunicare în limbi străine ale participanţilor, precum şi la conştientizarea diversităţii culturilor şi valorilor europene. Elevii şi profesorii şi-au îmbunătăţit abilităţile de relaţionare şi cele interculturale şi acum abia aşteaptă să se reîntâlnească cu străinii care între timp le-au devenit prieteni", povestesc reprezentanţii Erasmus+.
De asemenea, profesorii au participat la o demonstraţie referitoare la utilizarea tablelor inteligente, tehnologie care, în Spania, este la îndemâna tuturor cadrelor didactice.
Următorul popas al proiectului: Sibiu
Următoarea întâlnire de proiect va avea loc în luna martie în Sibiu, iar tema de studiu va fi "Degradarea solului şi a pădurilor". Colegiul Naţional “Octavian Goga” va găzdui atunci 30 de elevi şi 15 profesori din ţările partenere şi va organiza activităţi de plantare de pomi şi de realizare de grădini verticale, precum şi
ateliere organizate în colaborare cu membri ai unor organizaţii de
mediu locale.