Tribuna
Sevis
Colectarea selectivă o arde pe retro. Problema e că cei "retro" erau mai eficienţi şi mai aproape de cetăţean decât cei de acum
Dumitru CHISELIŢĂ
1605 vizualizari
Colectarea selectivă o arde pe retro. Problema e că cei
Poate credeaţi că am uitat ghiduşiile ce le păţim cu salubrizarea, cu aşa-zisa colectare selectivă, sau tembelismul organizat prin care tu poţi trece de la abonamentul băgat automat pe gât la cel "eco". Nu, nu am uitat, staţi liniştiţi. Chiar dacă am plătit cât aţi avut chef să scumpiţi, chiar dacă unii au dat-o aşa, ca la Sâghii, pe eroicul lui "ce să-i faci?", tot nu am uitat. La fel cum nu am uitat că am spus că sun-tem cu ochii pe voi.

Aşa că am citit un articol publicitar, într-o publicaţie locală care face reclama repetat la anumite structuri implicate în scumpirea, pardon "reciclarea selectivă a" gunoiului, pardon "deşeurilor" din Sibiu.

M-am amuzat când am văzut că de dragul "conştientizării", o ardem acum mai nou pe faze retro, la sentiment. Că cică uite cum se colecta selectiv în vremea lui Ceauşescu, sau chiar în vremea lui uite că se colecta selectiv... Protagonişti, două persoane foste şi posibil actuale cadre didactice care îşi amintesc cu nostalgie despre cum era cu colectarea pe atunci. Amintiri frumoase şi sincere de altfel. După care se face trecerea că şi acum, Sibiul colectează selectiv sau selectează colectiv, şi că o tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 arbori maturi (ca să fie rupţi apoi la "reabilitarea" străzilor, nu?) şi alte din astea, cu conştientizarea.

 

O paralelă cam neparalelă

Colectarea selectivă, în vremea lui Ceauşescu (despre asta vorbim, nu?)
s-a făcut strict pentru economisirea materiilor prime şi a materialelor. Nu spre profitul anumitor asociaţii sau firme de colectare. Atunci era Statul şi atât. Deci statul făcea economie la ce producea statul. Iar pentru ca cetăţeanul să fie motivat să participe la campania asta de reciclare, era avantajat, chiar plătit şi i se ofereau condiţiile pentru a fi un bun eco-cetăţean, fără a se face atunci tamtam pe tema asta a eco. Aşa că paralela atunci-acum e cam neparalelă. Sau, na, e paralelă, în sensul că cele două linii la care se face referire merg la infinit, fără a se întâlni.

 

Decretul care este, pardon, era

Baza legislativă a colectării selective comuniste era, spune materialul, Decretul Consiliului de Stat Nr. 465 per 28 decembrie 1979, "privind recuperarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile, utilizarea şi circulaţia ambalajelor". El e lung, dar ce ne interesează, pentru a face paralela, sunt doar câteva articole.

Articolul 6, unde zice că "Cetăţenii sînt obligaţi sa predea unităţilor de colectare materialele şi obiectele uzate care nu mai sînt utilizate în gospodăriile individuale, sa depoziteze reziduurile menajere în locurile stabilite de către comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare şi sa participe la acţiunile iniţiate de organele de stat sau de organizaţiile de masa şi obşteşti, în scopul colectării materialelor refolosibile. Uniunea Tineretului Comunist, organizaţiile sindicale, de femei, organizaţiile proprii ale Frontului Unităţii Socialiste, toate organizaţiile obşteşti au datoria de a cultiva, în rindurile tuturor cetăţenilor patriei, spiritul de economie, grija pentru buna gospodărire a materiilor prime şi materialelor, atitudinea necruţătoare contra risipei, de a atrage masele largi de oameni ai muncii la acţiunile de recuperare şi valorificare a resurselor refolosibile.

Articolul 32, care zice că "Cetăţenii care cumpără din unităţile de desfacere cu amănuntul mărfuri ambalate în sticle şi borcane vor plăti numai contravaloarea mărfii, dacă predau unităţii ambalaje de înlocuire. În cazul în care cumpărătorul nu predă ambalajul de înlocuire, va plăti contravaloarea acestuia, stabilită potrivit legii, care se consideră garanţie. La predarea ambalajului fără a se cumpăra mărfuri, garanţia se restituie de către orice unitate comercială de profil.

Articolul 33 este şi el interesant, că "Ministerul Comerţului Interior, Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au obligaţia să asigure prin toate unităţile comerciale de profil primirea de la populaţie a sticlelor şi borcanelor la schimb sau contra marfă ori numerar.Unităţile comerciale vor asigura condiţiile necesare primirii şi expedierii operative a tuturor ambalajelor primite de la populaţie.

Plus că:

Articolul 34: "Sarcinile ce revin personalului din unităţile de desfacere privind recuperarea, refolosirea şi gospodărirea ambalajelor constituie obligaţii de serviciu şi se iau în calcul la stabilirea normelor de muncă pentru acest personal".

Articolul 47: "Comitetele şi birourile executive ale consiliilor populare răspund de buna desfăşurare a activităţii de colectare, recuperare şi valorificare a resurselor materiale refolosibile în unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează, în care scop:

a) organizează acţiuni de mobilizare a populaţiei pentru intensificarea colectării de fier vechi, obiecte de uz casnic şi personal uzate, ambalaje şi alte produse şi materiale refolosibile;

b) asigură mijloacele şi spaţiile necesare pentru sortarea, pregătirea, depozitarea şi predarea reziduurilor menajere şi stradale;

c) stabilesc locurile de depozitare de către persoanele fizice a reziduurilor menajere, materialelor şi obiectelor uzate;

d) iau măsuri pentru asigurarea spaţiilor necesare unităţilor de colectare, recuperare şi valorificare a materialelor refolosibile.

V-aţi prins? Adică ăia,comunişti cum erau ei, au organizat treaba cu reciclarea mai bine decât cei de acum, cu toate firmele de consultanţă, toţi experţii şi toţi implicaţii, toate reclamele, toate burzuluielile şi toţi jurnaliştii "în misiune".

 

Atunci vs. acum, ca să pricepem cu toţii

Am trăit vremurile acelea cred că mai mult decât cei care au creat astfel de materiale simpatice cumva, dar care denotă doar faptul că atunci nu era acum iar acum nu e atunci. Şi, ca anticomunist convins, chiar mi-e greu să recunosc că, în materie de reciclări, "înainte era mai bine" pentru cetăţeanul ăla simplu şi contribuabil. De ce? Uite de ce.

Plăteai taxa de salubrizare FIXĂ, fără penalităţi şi eşalonări din motive ce nu depind de tine.

Ţi se oferea infrastructura de a colecta selectiv, în avantajul tău: campanii de colectare în şcoli şi pe cartiere (OK), puncte de colectare deşeuri în FIECARE CARTIER, "magazine" ICVA. (Întreprin­derea pentru colectarea şi valorificarea ambalajelor), zise "de sticle şi borcane", "garanţia" din magazilele alimentare. Deci încurajare prin premiere, nu penalizare model căprărie.

Pentru colectarea selectivă, erai premiat, nu, repet, penalizat: primeai contravaloarea ambalajului, la "sticle şi borcane", sau pe kg, la hârtie şi "fier vechi", sau ţi se reducea din preţul produsului dacă veneai "cu sticlă la schimb" când cumpărai din "Alimentara". În plus, nu se adăuga nimic la taxa de salubrizare, ori colectai, ori nu.

Ei acum, dragi promoteri ai colectării selective, ce ţi se oferă? Ceva containare speciale colorate şI ATÂT. Plus o plimbare în celălalt capăt al oraşului, cu 10 kile de ceva care să NU fie, de exemplu, ambalaje de sticlă, ca să arăţi că eşti demn de abonament eco, pentru a NU ţi se lua bani pentru că 5 vecini din 100 aruncă aiurea la pubela comună.

Deci, mai uşor cu reclamele pe retro la colectare selectivă, că o fi tema comună, dar metodele diferă rău de tot. Sau bine de tot. Iar diferenţa dintre a avea infrastructură şi "las-că te descurci" îmi pare destul de vizibilă.

Notă: În foto, clădirile sunt locurile din cartier unde se primeau "sticle şi borcane". 


comentarii
4 comentarii

Munca patriotica in folosul comunitatii,constiinta,educatie "comunista" cum le o fi spus atunci ,entuziasm, etica si morala,disciplina,tot 'comuniste", realitati trecute pe care le uram pentru ca nu suntem in stare sa le atingem in esenta lor,indiferent de eticheta "comunista".Sunt biblioteci universitare in Occident care studiaza marxismul.Noi nu stim decat sa uram si denigram,atata ne a invatat societatea capitalista multilateral iluzorie.
Ex
09.04.2021 07:02
Da. Si sa folosim placuta suedeza.
Se intorc vremurile, se repeta istoria. Noi duceam sticle, maculatura la scoala. Acum e cam acelasi lucru, doar cu o titulatura mai pompoasa care sa nu aduca aminte de societatea multilateral dezvoltata!
In scoli erau profesori-instructori de pionieri. Vai cat au fost de besteliti dupa revolutie. Acum, in scoli, cei mai apreciati sunt profesorii care fac tot felul de activitati aiurea, si nu profesorii care fac carte asa cum se cuvine.
Cum se repeta istoria.
Hei, drumul spre Targoviste?
09.04.2021 15:44
am colectat selectiv 100% corect in ultimii ani, pana la a clati sticlele murdare de plastic.
Dar de cateva luni de cand cu jaful organizat de fodor si fdgr+pnl si cjsb prin adieco, arunc plasticul murdar, arunc sticle la rezidual in loc sa le duc la containerul verde , etc.
daca incompetentii din consiliul local se pun cu poporul, n-au decat sa sufere cei de la soma si din pacate mediul.
tanti rezi
12.04.2021 11:23
In ultimul timp "comunist", pe usile magazinelor ICVA erau lipite biletele cu mesajul "nu avem ambalaj".
Ambalaje de hartie nu prea erau, doar ziare pe care nu le citea nimeni. Si alea erau reciclate prin WC-uri ca nu se gasea hartie igienica sau la impachetat slanina "la lucru".
Din plastic nu-mi amintesc sa fi fost decat mingile de ping-pong si parfumul in ambalaj stil "masinuta". Restul, chiar daca era, se ardea impreuna cu cismele de cauciuc. Da nu se recicla.
Sticlele le adunau rromii, in saci mari (din plastic?).
Hai ca am cam uitat cum o fost, in nici un caz atat de perfect cum zic unii.
Pe mine cel mai tare m-o enervat ca cereau 5 lei garantie pe halba, iar berea era doar 3 lei. :-)
rosu
13.04.2021 15:46
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia