Tribuna
CINSTIREA EROILOR ÎN PARCUL „CĂPITAN AXENTE LENE” DIN AGNITA
I. BÂRSAN
434 vizualizari
CINSTIREA EROILOR ÎN PARCUL „CĂPITAN AXENTE LENE” DIN AGNITA
După săvârşirea Sfintei Liturghii de sărbătoarea Înălţării Domnului, clopotele bisericilor din Agnita au răsunat din nou şi preoţii celor trei parohii, însoţiţi de enoriaşi s-au îndreptat spre Parcul "Căpitan Axente Lene" pentru a participa la comemorarea celor cărora le-a fost dedicată această zi de sărbătoare, eroii neamului.

Ceremonia organizată la monu­mentul eroilor a început cu into­narea imnului "Deşteaptă-te ro­mâne",  după care în acordurile  imnului "Pre­săraţi pe-a lor mor­minte", pe soclul monumentului ce poartă înscrise în marmură numele agniţenilor căzuţi pe câmpurile de luptă, au fost depuse coroane de flori.

Reprezentanţii Centrului de in­struire pentru luptă al Forţelor Te­res­tre "Getica" de la Cincu, prezenţi ca de obicei la acest eveniment,  au depus prima coroană, urmaţi de reprezentanţii Poliţiei, ai Primăriei, Consiliului Local şi ai celor­lalte instituţii din oraşul Agnita. A urmat un Te Deum oficiat de preoţii parohiilor din Agnita, după care preotul Protopop Mihai Naicu a vorbit despre însemnătatea acestei duble sărbători, Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. A subliniat faptul că eroii şi-au dat jertfa de sânge sub semnul crucii, şi rugă­ciunea de pomenire a lor este mai tare decât moartea. Cinstind eroii apărăm spiritualitatea poporului român prin credinţă

Primarul Ioan Dragoman a făcut un scurt istoric al modului cum au fost sărbătoriţi eroii începând cu anul 1920 când s-a decretat ca
28 mai să fie Ziua Eroilor, apoi schim­barea făcută de comunişti în 1948, care au fixat-o în 9 mai şi revenirea  la vechea tradiţie în 1995.

Primarul le-a mulţumit celor pre­zenţi la această ceremonie, în special reprezentanţilor  Centrului "Getica" de la Cincu şi, după ce a propus păstrarea unui moment de reculegere, a dat cuvântul colone­lului Ştefan Mihalcea.

Acesta a realizat un moment emoţionant recitând cu mult talent poezia "Sergentul" de George Coş­buc, această tragică odă închinată celor care, după ofranda de sânge lăsată la Plevna, au fost abandonaţi şi lăsaţi să-şi târască trupul rănit în drum spre patria  pe care au eli­berat-o, şi pe al cărui piept strălu­ceau decoraţiile româneşti şi ru­seşti. A recitat apoi şi poezia lui Nichita Stănescu "Iubitei mele patrii - Dragoste eternă. Mulţumindu-i pentru acest mo­ment, primarul Ioan Dragoman s-a adresat din nou celor prezenţi îndemnându-i să nu uite niciodată să-i cinstească pe eroi şi să aprin­dă o lumânare pe soclul monu­mentului.                     


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia