Tribuna
Cinstire înaintaşului Gheorghe Lazăr, la Avrig
Dan FRÂNCU
2118 vizualizari
Cinstire înaintaşului Gheorghe Lazăr, la Avrig

Chiar dacă noul an şcolar a debutat doar de câteva zile, elevii clasei a VIII-a ce învaţă la Liceul Teoretic “Gheorghe Lazăr” din Avrig au avut deja parte de prima lor lecţie temeinică de istorie. Subiectul acestei ore deosebite a fost legat de cea mai importantă personalitate născută în Avrig, cărturarul Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţămân­tului superior în limba română, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit miercurea trecută, 191 de ani. Locul de desfăşurare a acestei lecţii a fost curtea Bisericii Ortodoxe “Intrarea Domnului în Ierusalim” din Avrig, unde se află mormântul înaintaşului cărturar avrigean.
Cel ce le-a predat elevilor avrigeni a fost chiar directorul liceului, prof. Marius Novac, acesta evocând într-o interesantă prezentare, viaţa, activitatea şi opera ilustrului înaintaş. Despre istoria bisericii avrigene şi rolul ei în societate au vorbit preotul paroh Ovidiu Vili Stroe şi protopopul de Avrig, pr. Vasile Gafton.
Lecţia de istorie a fost completată cu o sluj­bă de pomenire a lui Gheorghe Lazăr, după care, la mormântul acestuia a fost depusă o coroană de flori din partea instituţiei de învăţământ avrigene.
Pe lângă elevi, la această acţiune au participat şi mai mulţi cetăţeni ai Avrigului.
“Elevii de la şcoala noastră vor participa în anul şcolar 2014-2015, în cadrul orelor de istorie, la ore de cunoaştere a istoriei locale, prin care vor afla despre locuri şi personalităţi din Avrig, ce au marcat evoluţia culturală şi spiritual[ a localităţii. Proiectul se va desfă­şura sub îndrumarea directorului liceului, profesor de istorie, cu participarea profeso­rilor de istorie din liceu, a Asociaţiei de părinţi a liceului şi a Asociaţiei Centrul Cultural Misionar “Gheorghe Lazăr” Avrig, pe tot parcursul anului şcolar”, se menţionează într-un comunicat de presă al liceului avrigean.
comentarii
1 comentarii

avea dreptate cineva cand spunea ca Avrigul a devenit orasul lui Bruckenthal si nu al marelui carturar Gheorghe Lazar. Sarmani avrigeni!
iubesc avrigul
19.09.2014 22:27
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia