Tribuna
Centrul Cultural al Diversității Europene, la Târnăvioara
Vasile ANTIPA
2631 vizualizari
Centrul Cultural al Diversității Europene, la Târnăvioara

O comunitate izolată, dincolo de ape, care a păstrat legătura cu ceilalți sibieni doar printr-un pod de lemn, poate renaşte acum, prin reînvierea tradițiilor populare. Punerea în valoare a satului Târnăvioara şi a celor 400 de locuitori ai lui este obiectul unui proiect inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Oraşului Sibiu (AIOS), finanţat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA. Lansarea oficială a proiectului „Centrul Cultural al Diversității Europene” s-a realizat la finele săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Anca Nițoi, coordonatorul proiectului, Tudor Mihalache, primarul oraşului Copşa Mică, Ciprian Ştefan Anghel, director general al CNM ASTRA,  Mirela Iancu, director de marketing în cadrul CNM ASTRA şi Tudor Şt. Popa (preşedinte al Asociației pentru Înfrumusețarea Oraşului Sibiu - AIOS). ”Fiind izolată de Copşa Mică, neexistând aici decât un pod de lemn care nu permite trafic, a dus şi la conservarea acestei comunități. Ei fiind săraci nu au putut nici modifica arhitectura. Dintr-un ghinion, depărtarea de civilizație şi sărăcia, am ajuns să ne bucurăm de conservarea unui patrimoniu pe care îl pierdem în România”, a declarat primarul oraşului Copşa Mică, Daniel Tudor Mihalache.
”Costul total al proiectului este de aproape 760.000 lei, 80% fiind finanţat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, iar restul sumei de către Primăria Copşa Mică şi Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu. Pentru realizarea şi dezvoltarea Centrului Cultural al Diversităţii Europene, Primăria Copşa Mică investeşte şi separat, pe lângă finanţările din acest proiect. AIOS îşi doreşte ca acest proiect să fie doar fundaţia Centrului ce se doreşte să continue şi pe viitor”, a precizat Tudor Popa, preşedintele AIOS.
”În urma unor discuții cu Primăria oraşului Copşa Mică am încercat să realizăm un proiect pe care l-am şi câştigat, în care ne-am propus să recuperăm patrimoniul tradițional  al acestui sat de pe Valea Târnavei. Încercăm să restaurăm fațadele a cinci case, cu ajutorul oamenilor din sat. Vom avea o serie de ateliere tradiționale, în care populația satului va beneficia de un fel de reconversie profesională în deprinderea unor meşteşuguri tradiționale, care ajută la recuperarea acestui patrimoniu din Târnăvioara”, spune Anca Nițoi, coordonatorul proiectului
Dorința Asociației pentru Înfrumusețarea Oraşului Sibiu este aceea de a crea, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene menită să sprijine populaţia, în special populația rromă, în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conştientizarea diversității culturale şi a unității identității zonei. Clădirea în care va funcționa Centrul Cultural al Diversității Europene este o casă din Târnăvioara, care în cadrul proiectului va fi restaurată şi va deveni din nou funcțională.
În Centrul Cultural al Diversității Europene vor funcționa patru ateliere meşteşugăreşti:
- de prelucrare a lemnului, unde 20 de localnici din Târnăvioara vor participa la un atelier ce va cuprinde tehnici de cioplire şi dăltuire în lemn a unor obiecte cum ar fi: consolele ferestrelor, ramele uşilor şi ferestrelor, porțile mari, intrările în grajduri, toate ornamentate cu motive scoase în relief
- de prelucrare a metalelor, în care 30 de localnici vor fi ”ucenicii” meşterilor rromi, care timp de o săptămână vor califica participanții în tehnicile prelucrării metalelor precum tehnica prelucrării la rece şi tehnica prelucrării la cald.
- de tencuieli şi finisaje, unde 20 de localnici vor învăța acest meşteşug vechi, dar şi modul în care tehnologia modernă se îmbină cu tehnicile arhaice, realizând astfel o varietate uimitoare de produse, destul de facil de executat. În afară de materialele tradiționale, de var, există noi serii de finisaje, care sunt rezistente la apă şi pot fi folosite în reabilitarea fațadelor caselor vechi. În cadrul acestui atelier vor fi reabilitate fațadele a cinci case din Târnăvioara
- de bucătărie românească. Aici, 30 de persoane din sat, doamne şi domnişoare de etnie romă vor deprinde o abordare a gastronomiei, menită să surprindă legătura hranei cu agricultura, ecologia şi consumul, dar şi cu un domeniu adeseori trecut cu vederea: istoria cotidiană, domestică şi feminină.
De asemenea, proiectul cuprinde o serie de programe de tipul şcolilor de vară.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA