Tribuna
PNL
Sibiul are
Cele mai puţine cazuri de tuberculoză la copii din România
Alexandra CHEŞCU
861 vizualizari
Cele mai puţine cazuri de tuberculoză la copii din România
Sibiul are toate motivele de laudă, întrucât - potrivit ultimilor indicatori - judeţul nostru se confruntă cu cele mai puţine cazuri de tuberculoză la copii din România. Nu mai puţin important este, de altfel, şi locul al III-lea naţional, după Harghita şi Covasna, privind cele mai puţine îmbolnăviri de tuberculoză în rândul adulţilor.
Potrivit declaraţiilor dr. Ovidiu Nicolae Frâncu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, la 24 martie s-a sărbătorit Ziua Mondială a Tuberculozei marcând descoperirea de către Robert Koch a bacilului ce provoacă teribila boală. S-a întâmplat la 24 martie 1882, marea descoperire dând multe speranţe oamenilor sfârşitului de secol al XIX-lea, când tubeculoza era o boală incurabilă. ”Se estimează că aproximativ două miliarde din populaţia globului sunt infectate cu bacilul Koch”, a declarat dr.Ovidiu Nicolae Frâncu subliniind  faptul că a fi infectat, nu înseamnă a fi bolnav de tuberculoză, ci că există posibilitatea ca, în anumite condiţii, cel infectat să devină bolnav. ”Condiţiile în care infecţia se transformă în boală sunt: malnutriţia, alcoolismul, tabagismul, tratamente pentru neoplazii, diabet, afecţiuni gastrice, SIDA, tratamentele imunosupresive”, mai spune medicul Ovidiu Nicolae Frâncu.

Nu e de neglijat

Tuberculoza nu este o boală de neglijat, întrucât la nivelul globului, în fiecare an se înregistrează în jur de nouă milioane de cazuri noi, tot anual murind din cauza bolii în jur de 1,5 milioane de oameni. În ceea ce priveşte ţara noastră, comparată cu ţările bogate ale Uniunii Europene, are incidenţa cea mai crescută. ”Dacă la noi, în România, incidenţa medie a tuberculozei este de 98, la suta de mii de locuitori, în ţările dezvoltate este de sub 10 la suta de mii de locuitori. Deci, iată, că la noi este de aproape zece ori mai multă tuberculoză decât în aceste ţări”, arată doctorul Ovidiu Nicolae Frâncu, făcând, totodată, o comparaţie şi cu fostele ţări comuniste, precum Cehia, Slovenia, Slovacia sau Ungaria, unde incidenţa este sub 30 la suta de mii de locuitori.
Astăzi, spre deosebire de perioada de dinaintea descoperirii chimioterapicelor antituberculoase, când mai mult de jumătate dintre cei diagnosticaţi cu această boală decedau, tuberculoza poate fi tratată cu succes. ”Dacă e diagnosticată precoce şi dacă este tratată corect este vindecabilă. Netratată duce la deces în două din trei cazuri”, mai spune doctorul Ovidiu Nicolae Frâncu, subliniind faptul că, cu cât pacientul ajunge mai repede la medic, cu atât el se vindecă mai repede. În acest sens, simptomele care ar trebui să-l ducă pe un om la medic şi la un examen radiologic toracic sunt : tusea persistentă de cel puţin trei săptămâni, oboseala, adinamia, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, febra, subfebra persistentă, transpiraţiile nocurne sau expectoraţia cu sânge.

Optimism şi nu prea

Deşi previziunile sunt optimiste, ceea ce-i îngrijorează pe medici este infecţia cu germeni chimiorezistenţi la medicamente - MDR - multy drug resistant, care fac ca medicamente precum Hidrazida şi Rifampicina, folosite cu mare succes, în cazul tuberculozei obişnuite, să devină ineficiente. ”Noi va trebui să înlocuim aceste medicamente, cu altele din linia a doua, după cum le numim, care sunt scumpe, cu reacţii adverse multiple, au o eficienţă scăzută si o durată de tratament extrem de lungă de 18 – 24 luni”, mai spune specialistul.
Tuberculoza este o boală de care trebuie să fim conştienţi, simptomele enumerate mai sus fiind motive suficiente pentru a merge la medic. Atât pentru sănătatea noastră, cât şi a celor din jur, pentru că boala se transmite numai interuman pe cale aeriana, sursa principală de infecţie fiind bolnavul, care împrăştie bacilul Koch prin tuse, vorbit, strănut sau particule de salivă infectate. Din fericire, cazurile de tuberculoză MDR nu sunt foarte frecvente în prezent,  programul naţional de sănătate care are în vedere tratamentul tuberculozei fiind, de altfel, cel mai eficient dintre toate celelalte programe, care urmăresc tratamentul altor boli grave.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia