Tribuna
Cei doi pakistanezi reținuți pentru terorism erau studenți liniștiți la Sibiu
Cei doi pakistanezi reținuți pentru terorism erau studenți liniștiți la Sibiu

Cei doi tineri pakistanezi despre care care există informaţii că ar fi urmat să comită mai multe acte teroriste în România în preajma sărbătorilor de iarnă erau studenţi la Sibiu, însă nu au creat niciodată probleme. Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad nu au creat niciodată probleme Universităţii. Toată lumea vorbeşte despre ei ca despre studenţi liniştiţi, Ramzan fiind, de altfel, doctorand. „Aseară am aflat şi eu şi va trebui să am o informare din partea Serviciului Român de Informaţii. Din partea Universităţii nu avem nimic de declarat pentru că nu am avut niciun fel de evenimente cu aceşti doi studenţi. Şi viza şi tot ceea ce înseamnă selecţie sunt într-un program internaţional. Vizele se dau de către Ambasadă, deci noi nu am avut nimic de-a face cu acest lucru. Mă surprinde ce s-a întâmplat, pentru că noi nu aveam niciun fel de probleme cu aceşti doi studenţi, mai ales că unul este la doctorat, iar celălalt a venit de două luni”, a spus rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Ioan Bondrea.
Ramzan era doctorand la facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, specializarea Agicol – Alimentar, iar Adeel Muhammad este student la Inginerie.
Atât Ramzan Muhammad, cât şi Adeel Muhammad au venit în Sibiu cu Bursă Erasmus Mundus, iar selecţia lor s-a făcut la nivel european. „Ei au venit cu Erasmus Mundus. Selecţia se face la nivel european, selecţia se face şi în ţările gazdă, viza se dă de Ambasadă”, a mai spus Bondrea.
Unul dintre studenţii din Sibiu, veniţi din Pakistan a spus că nu îi cunoaşte pe cei doi din vedere. Nu l-a căutat nimeni pentru a da declaraţii. „Nu ştiu nimic de ei. Nu ştiu dacă trebuie să îmi fac eu acum griji. Nu m-a contactat nimeni (n. red. dintre autorităţi). Oricum eu nu îi cunosc, nu am interacţionat prea mult cu ei. Ştiu că sunt de aici, studenţi, dar nu îi cunosc decât din vedere”, a declarat studentul.
O studentă din Bangladesh a spus şi ea că îl cunoştea pe Ramzan. Este şocată. Nu crede că băiatul cu care se întâlnea prin cămin, care era mereu respectuos, a fost implicat în ceva atât de grav. A spus, însă, că nu l-a mai văzut de mult, pentru că Ramzan se căsătorise şi stătea cu familia. „Ramzan a făcut aşa ceva? Nu cred! Ramzaan al nostru, de aici? Nu mai aveam foarte multe legături cu el, pentru că nu mai locuia în cămin. Locuia cu familia lui. Ne mai întâlneam pe stradă. Nu îmi vine să cred! E şocant! Locuia într-un apartament aici. Nu îmi vine să cred. Nu ştiam nimic de asta şi nu înţeleg cum de s-a putut întâmpla aşa ceva”, a spus studenta din Bangladesch.

Ramzan și Adeel, persoane indezirabile

În 5 decembrie, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, o instanţă de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetăţenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) şi Adeel Muhammad (19 ani), pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. "Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în contradictoriu cu intimaţii Ramzan Muhammad, Adeel Muhammad şi Inspectoratul General pentru Imigrări. Declară pe numiţii Ramzan Muhammad, cetăţean pakistanez, născut la data de 1.01.1982 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Yousaf şi Salma Bibi, şi Adeel Muhammd, cetăţean pakistanez, născut la data de 4.04.1993 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Khalil şi Asia, ca persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. Dispune luarea în custodie publică a străinilor până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin.(3) OUG nr. 194/2002. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare", a decis Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să-şi motiveze soluţia.

Structură afiliată Al-Qaida

Potrivit comunicatului Serviciul Român de Informaţii (SRI), cetăţenii străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizaţiei Al-Qaida. În acest sens, SRI şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat "acţiunile întreprinse de către membrii structurii aflaţi în ţara noastră, consideraţi «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiţii de conspirativitate".
"S-a stabilit că aceştia urmau să asigure suport pentru desfăşurarea întregii operaţiuni, relevant fiind şi faptul că unul dintre cei în cauză deţine cunoştinţe cu privire la confecţionarea unor dispozitive explozive improvizate", menţionează comunicatul SRI.
De asemenea, s-au obţinut informaţii potrivit cărora, pentru punerea în aplicare a acţiunii preconizate, s-a încercat cooptarea unor persoane cunoscute ca susţinători ai unor grupări jihadiste, care să acţioneze împreună cu "punctele de sprijin" din România.
Datele şi informaţiile relevante obţinute în caz au fost valorificate, potrivit legii, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a susţinut în faţa instanţei competente propunerea SRI de declarare ca indezirabili a cetăţenilor străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad implicaţi în activităţi de natură a afecta grav securitatea naţională pe profil antiterorist, evidenţiază comunicatul SRI.
Curtea de Apel Bucureşti a emis miercuri, 5 decembrie, decizia nr. 6.906, prin care cetăţenii străini R.M. şi A.M. au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de 15 ani.
Urmare a Sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, cei doi cetăţeni străini au fost reţinuţi şi luaţi în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că doi cetăţeni străini, cărora nu le-a precizat vârsta sau cetăţenia, au fost implicaţi în pregătirea unor activităţi ale unei structuri afiliate Al Qaida de comitere de acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă, fiind reţinuţi şi urmând să fie îndepărtaţi din România.





comentarii
1 comentarii

Daca aveti documente care indica clar activitati suversive ----Prin O.N.U.--- in piata publica atirnati sus sa vada tot globul --- noi va dam educatie si paine, iar voi ne macelariti-- NO WAY-
FURIOSUL
07.12.2012 18:32
Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA