Tribuna
Cea de-a doua conferinţă misionar - pastorală dedicată "Anului omagial al rugăciunii", desfăşurată la Sibiu
Adrian POPESCU
383 vizualizari
Cea de-a doua conferinţă misionar - pastorală dedicată

A doua conferinţă misionar-pastorală dedicată "Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi al creştinului" a avut loc ieri în Aula “Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu. La această conferinţă au participat preoţii din protopopiatele Sibiu, Mediaş, Agnita, Avrig şi Sălişte. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, spun reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.
La începutul conferinţei, ierarhul a rostit un cuvânt de bun venit, subliniind totodată cât de necesară este rugăciunea în viaţa creştinilor.
"Dunnezeu ne-a lăsat pe noi, de când ne-a creat ca oameni, cu posibilitatea de a menţine legătura cu El, exprimată prin rugăciune şi prin faptele bune pe care le săvârşim. Sunt trei mari virtuţi, numite teologice: credinţa, nădej­dea şi iubirea. Aceste virtuţi ne arată de fapt la ce intensitate trebuie să fie rugăciunea. Rugăciunea este cea care menţine şi întăreşte credinţa. Credinţa este un dar de la Dum­nezeu, pentru că dacă spunem că suntem credincioşi, acest fapt este dar dumnezeiesc, nu e o vrednicie a noastră. Darul credinţei umple viaţa creştinului de dragostea faţă de Dumnezeu şi îl ajută la împlinirea poruncilor. Nu este credincios adevărat cel care doar recunoaşte existenţa lui Dumnezeu, pentru că şi demonii recunosc existenţa Lui; Îl văd şi se cutremură, dar nu-L iubesc. Credinţa iubitoare, întărită de rugăciunea smerită, ne face pe noi să primim daruri, ca fii ai lui Dumnezeu", a remarcat Înaltpreasfinţia Sa.
Invitatul special al acestei conferinţe a fost Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Preasfinţia Sa a abordat tema: "Roadele rugăciunii reflectate în viaţa duhovnicească a creştinului: smerenia, pacea şi iubirea milostivă".
"Avem nevoie de o viaţă întreagă pentru Mântuire şi nu ne ajunge. Avem nevoie de timp pentru a ne aduna. Avem nevoie de tăcere pentru a asculta ce vrea Dumnezeu să ne spună. Pentru a ajunge la roade precum smerenia, pacea şi iubirea, trebuie să ne întâl­nim cu El, Domnul, Care este Smerenia, Pacea şi Iubirea adevărată.", a spus Preasfinţia Sa.
De asemenea, invitat la această con­ferinţă a fost pr. arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a susţinut o prelegere intitulată "Rugăciunea minţii şi a inimii în Filocalie - Vorbirea omului cu Dumnezeu. Hrană, curăţire şi sfinţire a minţii şi a inimii".
"Sfinţii sunt dascălii noştri în această mare artă care este rugăciunea. Taina rugăciunii o găsim în practica şi opera Sf. Paisie de la Neamţ, iar debutul Filocaliei, care reprezintă o enciclopedie despre rugăciune, a avut loc la Sibiu, unde, între anii 1936-1948, apar primele 4 volume."
A urmat susţinerea referatelor pregătite de preoţii din cele 5 protopopiate ale judeţului Sibiu, iar în ultima parte a întâlnirii au avut loc discuţii privind mai multe aspecte pastorale.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA