Tribuna
PNL
Ce se poate ascunde în spatele unei oboseli cronice
Ce se poate ascunde în spatele unei oboseli cronice

În ultima perioadă am consultat tot mai mulţi tineri activi, care se plâng de oboseală cronică, tulburări de somn (somn neodihnitor), energie redusă, dureri de cap, oboseală musculară, fără chef de viaţă, iritabilitate, tulburări de concentrare, unii chiar cu creştere sau scădere în greutate. Îmi relatează că deşi au dormit mai mult de 8 ore, dimineaţa la trezire se simt la fel de obosiţi cum erau înainte de culcare, iar la muncă sunt neproductivi. Mai mult, aceste simptome nu dispar nici după câteva zile de relaxare sau concediu.

În urma discuţiei cu pacienţii descopăr că aceste simptome persistă de mai mult de 6 luni, dar că în ultimele săptămâni s-au accentuat. De asemenea, aceştia au ignorat aceste semnale de alarmă, dând mereu vina pe prea multă muncă, stres, copii.

Cauzele oboselii cronice

Cauzele oboselii cronice pot fi de natură psihologică, fiziologică şi fizică. Pentru început este necesar să se excludă o cauză medicală.

Sindromul de oboseală cronică afectează în special populaţia tânără, iar femeile au şanse mai mari să îl facă, decât bărbaţii. Există mai multe cauze care pot declanşa oboseala cronică. În primul rând vorbim de o alimentaţie nesănătoasă, fumat, alcool în exces, stres, suprasolicitare în exces şi până la cauze medicale.

Simptomele oboselii cronice

Cel mai comun simptom al oboselii cronice este reprezentat de starea generală de slăbiciune. Alte simptome includ:

· Tulburări de somn;

· Dureri articulare şi/sau musculare;

· Dureri de cap;

· Senzaţia de gât uscat;

· Probleme de concentrare şi memorie;

· Simptome asemănătoare răcelilor;

· Senzaţii de ameţeală;

· Palpitaţii.

Oboseala cronică în contextul unor boli

Oboseala cronică apare şi în contextul unor boli. Cele mai frecvente afecţiuni care pot da simptomele de mai sus sunt deficitul de vitamine şi minerale (magneziu, calciu, vitamina B si D, etc.). Alte cauze frecvente pentru această afecţiune sunt:

· intoleranţe alimentare - gluten;

· anemie - deficit de fier;

· dezechilibrul florei intestinale;

· hipotiroidism;

·  hepatite cronice;

· boala Lyme;

· scleroza multiplă;

· fibromialgia;

· depresie/anxietate.

Cum se pune diagnosticul

Obţinerea unui diagnostic corect presupune un proces îndelungat şi costisitor, având în vedere că trebuie excluse alte afecţiuni care împărtăşesc aceleaşi simptome. Trebuie menţionat faptul că de cele mai multe ori, oboseala cronică nu are o cauză medicală.

Dacă nu este descoperită şi tratată corespunzător, oboseala cronică duce la complicaţii precum depresia, izolarea socială sau creşterea absenţei de la locul de muncă.

Tratament

Tratamentul pentru oboseală cronică este personalizat pentru fiecare persoană în parte, în funcţie de cauza acesteia. De aceea este foarte important să vă adresaţi unui medic pentru o diagnosticare corectă.

În timp ce principala cauză pentru această afecţiune este suprasolicitarea în exces, nu trebuie ignorat faptul că poate avea şi cauze medicale. Astfel că, schimbarea modului de viaţă, relaxarea şi schimbarea alimentaţiei pot îmbunătăţi semnificativ această stare.

De reţinut!

Oboseala cronică este o afecţiune reală, o adevărată problemă a secolului XXI. Stresul, stilul de viaţă haotic, dorinţa de a avea mai mult, nevoia de a ocupa o poziţie cât mai sus în ierarhia socială, combinate cu problemele zilnice, produc dezechilibre serioase în organismul uman. Drept urmare, ne simţim tot mai obosiţi, deşi alegem să ignorăm această stare.

Dacă aveţi simptomele de mai sus pe o perioadă îndelungată adresaţi-vă medicului (familie, internist) pentru a exclude eventualitatea unei boli. Nu aşteptaţi ca simptomele să persiste sau să se accentueze pentru a consulta medicul. Indiferent de ce natură este problema, este foarte important să depistăm sursa oboselii cronice într-o fază cât mai incipientă.

 

Surse:

1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490

2. https://www.healthline.com/health/chronic-fatigue-syndrome#diagnosis

3. https://www.nhs.uk/conditions/chronic-fatigue-syndrome-cfs/#

4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/8877.php


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia