Tribuna
Fabrica Sevis
Ce ni se mai pregăteşte: Weekend cu apartheid la Mall şi Loteria Regretelor că i-a votat cineva
Dumitru CHISELIŢĂ
902 vizualizari
Ce ni se mai pregăteşte: Weekend cu apartheid la Mall şi Loteria Regretelor că i-a votat cineva
© facebook/Dan Barna
Pe bune şi credeţi-mă, chiar nu aveam de gând să scriu DIN NOU despre Dan Barna şi ai săi. Pentru că am scris nu cu mult timp în urmă - asta o dată. Apoi, pentru ca să nu aveţi impresia că am o obsesie pentru persoana respectivă - asta o altă dată. Apoi, pentru că sunt mult mai multe subiecte, mult mai interesante, decât opiniile discriminatorii ale unor politicieni ajunşi cumva paradoxal, cu puţine procente din voturi la (mult prea multă) putere.

Puteam scrie de exemplu, de tunelul de la Bulevard (aşa îi spunea lumea, "tunel", nu "Pasajul Bulevard"), cum era el, cum e acum şi cum zic ei că o să fie. Puteam scrie chiar despre pisicile din cartier sau despre de ce (chiar, de ce?) în supermarket e cald iarna şi frig vara. Sau despre casa din fosta grădină a lui Brukenthal pe care au demolat-o (casa, adică, grădina era praf de mult).  Sau despre orice altceva. Dar nu!

A trebuit, DIN NOU, să schimb agenda (aşa e când ai o agendă a ta, o schimbi când vrei, dacă ai agendă de la alţii, atunci doar te supui) şi să mă enervez, apoi să mă uimesc, apoi iar să mă enervez, apoi să râd. Pentru că, atunci când cauţi să CONSTRÂNGI lumea să se vaccineze şi când năpădeşti repetat pe cei care nu o fac sau, na, nu au făcut-o, ceva pute, cu sau fără teoriile conspiraţiei.

 

Dan Barna versus nevaccinaţii, o telenovelă plicticos de enervantă

Urmărind modul în care se manifestă în public şi mai ales ideile care amintesc tot mai mult de regimurile acelea care împărţeau populaţia în categorii superioare şi inferioare, unii cu drepturi, alţii cu interdicţii, despre vicepremierul Dan Barna putem spune clar că e pornit pe nevaccinaţi.

A, vaccinarea nu e obligatorie? O spune OMS, o spune chiar Rafila, o spune OFICIAL oricine e îndreptăţit să o spună oficial, la Barna nu contează asta. El regretă, tot OFICIAL, că nu e obligatorie: "Nu există - şi eu spun din păcate - posibilitatea vaccinării obligatorii". Când regreţi că nu poţi SILI pe cineva la ceva, asta se numeşte comportament dictatorial.

Repet, Barna ar trebui să ştie că România nu e USR-ul lui, românii nu sunt legaţi de el prin nimic pentru a fi îndreptăţit să impună chestii şi că, la 15% voturi pentru Uniunea aceea a sa, coeficientul de răţoială e cam ridicat, mai ales că a ajuns vicepremier aşa cum a ajuns, ca să nu fie altul, de la alţii, care au luat mai mult decât el...

Deci, Barna regretă că nu există constrângeri şi că populaţia nu e silită. Concluzia, Barna doreşte constrângeri şi ca populaţia să fie silită. De ce? De aia. A, şi mai cere ca la evenimentele sau la chestiile "indoors" să aibă acces DOAR cei vaccinaţi. Adică nici măcar cei testaţi, sau cei care au trecut prin covid. Pe ce considerente? Tot DE AIA!

 

Segregaţia vaccinistă a mall-ului

Dar povestea s-a mai dezvoltat de ultima oară când am vorbit. Respectându-se regula "hai să vă bulim weekendul" din vremea erei timpurii a pandilelii generate de pandemie, când sâmbăta ne anunţau cum ne închid ei, cum nu te lasă şi cum să te plimbi cu beletu' cu "subsemnatul" pe stradă (că evident virusul se lipea doar de ăia fără acte justificative în regulă, că era un deştept şi el), vineri, ca o viitură din aia care vine pe râu cu coceni, crăci şi peturi vechi şi împute totul, a apărut informaţia că cineva, acolo sus, continuă să nu ne iubească. OK, asta nu e o noutate, nu ne-a iubit nimeni vreodată "acolo sus", unde ei trăiesc între ei, iar în bula lor realitatea reală e mai SF decât un roman de Asimov sau o nuvelă de CTP din anii '80. Pentru că tagma lor se află în cu totul altă lume decât a noastră. 

Apar nişte "leaks" (scurgeri de informaţii adică) oficiale care am impresia că 50% sunt făcute publice doar ca să mai vadă cine trebuie şi să se raporteze cui trebuie cum mai e cu starea populaţiei. 

Şi avem iar episoade din seria, Barna versus nevaccinaţi. "E clar că trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene pentru încurajarea campaniei de vaccinare". Spune el. Adică să maimuţărim măsurile luate de alţii, aşa cum cultivam porumb în anii '50 după metoda lui Miciurin, pentru că era pe modelul statelor sovietice. Dacă se poate să le luăm pe nemestecate, fără a le adapta situaţiei de la noi. Fraza "Probabil valul patru va avea acel efect de stimul pentru acea parte din populaţie care nu s-a dus până acum să se vaccineze". S-ar putea intrepreta ca "sperăm să ajungă la ATI/ să moară mulţi pe valul 4, ca alţii să se sperie să meargă la înţepat". 

Barna mai explică şi că măsurile sunt de două feluri, cam ca la câinii de casă: recom­pensa ori pedeapsa. Zăhărelul şi biciul.

Zăhărelul este că s-au gândit ei la anumite "stimulente". Cam cum a fost cu "o porţie gratis de mici cu de toate şi o apă răcoritoare" de la Sectorul 2 Bucureşti, dar mai pe alt picior. Adică nu bani, că banii nu-s pentru prostime, ci pentru elite. Ci "diverse variante de vouchere, bonuri, tichete prin care cetăţenii să fie încurajaţi să se vaccineze". Sau, zbaing, Marea Ofertă a Ofertelor, o loterie, "chiar cu utilaje agricole", de ce, pentru că, ţineţi-vă bine "astfel încât să reacţioneze cei din mediul rural". Păi poţi rezista? De exemplu un oier poate câştiga ultimul model de combină de secerat şi balotat grâu, orz, ovăz, secară... 

Biciul e că "pentru accesul la anumite servicii neesenţiale, existenţa vaccinarii să fie o condiţionalitate". Păi adică cum? Întrebi tu, aşteptând şi subtitrarea în limba română din limba neo-guvernamentală. Păi, "de exemplu, mersul la mall să fie condiţionat de existenţa vaccinării". Bun, de acord! Vaccinarea există ca act medicat de aproape un secol, deci mersul la mall nu poate fi condiţionat, că aşa îl poţi condiţiona de existenţa apei calde la robinet, care şi ea există.

Mulţumiţi? Ştiu, nu. Iar nu aţi înţeles, pentru că sunteţi nişte medievali care nu-s conectaţi la agenda publică. Lasă că vă lămureşte domnul Barna: "Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii." A, mai adaugă şi că "vom avea cu toţii probleme dacă nu vom creşte procentul de vaccinare", dar asta consider că e o problemă internă a lor.

Deci da, nu? În caz de ce decide cine decide când decide, tu nevaccinatule, ai "verboten" în weekend la mall. Pentru că aşa a spus Barna, deşi am impresia că el doar a spus şi că nu doar el a susţinut ideea.

 

Pe ce te bazezi? Pe ce se bazează?

De fiecare dată, de la începutul isteriei acesteia pretextate de boala covizilor, zic de fiecare dată când se lua o măsură din asta ce ţine de libertatea individuală, mă întrebam. Mă întrebam pentru că pe vremea când făceam eu "faculta", profii care ne-au învăţat meserie ne-au învăţat că un jurnalist NU TREBUIE SĂ AIBĂ ÎNCREDERE. Acum treaba s-a mai schimbat în presă, un jurnalist nu mai trebuie să aibă nici măcar cunoştinţe de limba română. Dar să nu pierdem firul ideii.  Mă întrebam PE BAZA A CE se luau măsurile acelea majoritatea de noaptea minţii. De exemplu, interzicerea/restricţionarea accesului în spaţiile publice închise: magazine, biserici, CABINETE MEDICALE, restaurante. Au existat analize pe structuri de populaţie care au confirmat 100% că dacă mergi la biserică, gata, înbolnăveşti şi eşti bolnav? Sau că te infectezi la dentist ori la magazinul de păpuci? Care a fost raţiunea scoaterii armatei pe stradă? Să tragă cu mitraliera după virus ori să-l alerge cu hamăru' pe străzi? La fel cu restricţiile de noapte, la care nu am aflat până acum nicio explicaţie raţională. Pe ce s-au bazat? Au studiat experţii şi eroii din linia 1 şi au stabilit că carcalacul e mai zglobiu noaptea? Şi apropo, de ce în 2020 nu se purta mască iar în 2021 se purta? 

Deci, pe ce te bazezi atunci când separi vaccinaţii de nevaccinaţi? La mall, să zicem? Ai tu studii bine realizate din care reiese că nevaccinaţii îi infectează pe vaccinaţi la mall? Sau că nevaccinaţii îi infectează pe vaccinaţi în general?  Păi atunci e naşpa din mai multe motive. Uite de ce!

 

De ce e naşpa din mai multe motive inclusiv supraestimarea măştii

Măsura asta de apartheid la mall şi nu doar la el, care nu e revoltătoare pentru că te-ar face să suferi în mod deosebit, ci doar pentru că este un precedent periculos, e naşpa şi pentru promoterii bolii şi ai măsurilor "de protecţie" şi chiar ai vaccinului. Pentru că dai peste cap exact măsurile impuse de tine şi confirmi ceea ce acuzau alţii că e "teoria conspiraţiei".

Adică, dacă e nevoie să-i protejezi pe vaccinaţi de nevaccinaţi, care e protecţia reală a vaccinului? Adică, în baza căror studii de infectare se iau măsurile acestea de
separare? Pentru că măsura e efectul. Cauza efectului care e? Adică şi în primul rând, care e DE FAPT eficacitatea măştii? În 2020 nu prea conta, până în vara lui 2021 deja era obligatorie şi în exterior şi în interior, iar pe viitor va fi nevoie ca în locurile care erau OK pentru oricine, vaxy sau nevaxy, dacă avea masca ce salva vieţi, deja trebuie separaţi unii de alţii. Nu mai protejează masca? Nu protejează masca? Am purtat-o ca fraierii degeaba? Ei bine, poate va răspunde Dan Barna. Sau ministra Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Sau nu, pentru că ei doar decid iar noi nu contăm în lumea lor decât ca procente.

Şi cum afli dacă cineva e infectat? Cu luatul temperaturii? E fix pix şi scanare de dragul scanării pentru că dacă ai febră, ţi-e foarte rău şi nu-ţi vine de plimbare cu shopping. Faimosul test RT-PCR despre care CDC din State (Centers For Disease Control and Prevendion) spune că dă tot aia ori e covid ori gripă şi că trebuie scoase din uz? Câţi gripaţi au fost trecuţi la covid?  

 

Dar, nu, Barna continuă...

Dan Barna însă merge mai departe, de te convinge că se doreşte vaccinarea doar de dragul vaccinării şi al raportării undeva, la nişte mari şefi, a cât mai mulţi vaccinaţi la hectar. El cere deja lucruri amuzante, ca de exemplu că preoţii (popii ăia din Evul Mediu care au făcut referendum pentru Dragnea, nu?) ar trebui să facă, în biserică, propagandă vaccinistă. Pentru că, nu-i aşa, e momentul ca Guvernul să discute cu Biserica Ortodoxă Română, pentru un "parteneriat" pentru ca preoţii "să se implice în campania de vaccinare". Nu înţeleg de ce ar face-o, campaniile de vaccinare sunt făcute de cei de la Sănătate, nu de la Culte. La fel cum popa construieşte biserici, nu spitale, iar Sănătatea invers, chiar dacă ea dă de lucru mult preoţilor.  

Şi ca să fie clar cu apartheidul, segregaţia, separaţia asta, Barna spune clar: "Toată măsurile despre care se vorbeşte în spaţiul public cu accesul limitat se referă la per­soanele nevaccinate. Cei care se vaccinează nu au niciun fel de problemă".

În paralel, de la 1 august, premierul Câţu a decis să mai slăbească laţul restricţiilor prin nişte chestii nu neapărat esenţiale. Cert e că masca rămâne în spaţiile închise, deşi, din ce am înţeles, e inutilă şi acolo dacă punem programe "for vax only" la mall sau în alte locuri.

 

Dar nu, Barna continuă să continue...

Şi pentru că prea mulţi nervi şi prea multă revoltă au nevoie de un debuşeu, iată că avem şi ceva de râsul lumii noastre (a lor nu). Dan Barna şi bineînţeles Dacian Cioloş au decis că la Congresul USR-PLUS să participe şi să voteze doar vaccinaţii. Uite o mostră clară de apărare a drepturilor şi libertăţilor. Barna spune că a decis ca la Comitetul Politic şi la Congresul Partidului va fi permis accesul doar membrilor de partid care sunt vaccinaţi. Motivul e un fel de exemplu de auto-jertfă ca să vedem noi, ăia, că nici pe ai lui nu şi-i cruţă, ceea ce ne lasă mega-reci: "pentru a transmite acest mesaj important de a continua campania de vaccinare şi de a avea rezultate asumate şi mesaje foarte clare în această direcţie". Nevaccinaţii nu, pentru că nu sunt oameni care să poată să voteze, deci li se ia acest drept, nu? Şi mai spune el multe, dar chiar nu mă mai interesează, că deja am dat pe spate la asta cu "puritatea vaccinistă a votului".

Totuşi, poate ne explică Barna cum e cu reinfectaţii vaccinaţi şi ce facem cu ei? Îi aruncăm în lagăr cu nevaccinaţii sau le mai dăm o şansă la următorul apel? 

 

"Loteria regretelor" că i-a votat cineva

Actualul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, chiar dacă nu aşa de vehementă şi cu apucături de lider maxim al tuturor timpurilor, confirmă şi ea că "relaxările pentru vaccinaţi pot să continue" dar că nevaccinaţilor să li se bage aia cu "verboten": "dacă cifrele cresc semnificativ (prin ce arată testele inexacte RT-PCR?) să existe restricţii". Deci şi la ea, la şeful Sănătăţii, cam tot aceeaşi placă, dar pe altă melodie. Mihăilă vrea şi ea să confirme, prin aceste restricţii, că masca e purtată doar aşa, a la "arată că-ţi pasă", dacă o dă şi ea pe faza cu segregare în "toate spaţiile publice neesenţiale în weekend". Adică mai mult o pedeapsă guvernamentală decât ceva bazat pe experienţe şi statistici serioase.

Aici apare momentul vesel al întregii poveşti, egal cu prezenţa lui Nea Mărin în programele de Revelion de pe vremuri. Ca să se stimuleze vaccinarea, ministrul Mihăilă a menţionat, ta-dam, o anume "Loteria Regretelor". Trecem peste denumirea idioată şi ameninţătoare, care mă face să o pun pe acelaşi loc cu ruleta rusească, dar detaliile sunt de revista Urzica, ce mai: "Extragem un CNP şi dacă persoana e vaccinată câştigă marele premiu, dacă nu, ar fi putut să câştige şi vede ce a pierdut". Şi care e Marele Premiu ca să-l regreţi aşa de tare? O cină romantică în 2? Un sejur la Pu­cioasa? Un televizor color cu antenă de satelit? O sticlă de uischi? Un CD cu colinde?

Mai important e că aflăm despre restricţiile pentru nevaccinaţi că nu vor fi doar la mall, ci "în toate spaţiile publice închise". Oau, ce tare.

Oricum, deja suntem în plină Loterie a Regretelor că aceste persoane cu asemenea idei au fost votate de cineva. Nici măcar de asta nu ne putem bucura ori regreta unii dintre noi, pentru că nu am fost la vot deloc.

Dar ne întrebăm dacă măsurile acestea anti nevaccinaţi au vreo bază medicală concretă sau sunt doar metode de a face obligatorie o vaccinare neobligatorie. Şi vă asigur că suntem de-abia la început.

Dar, apropo, Dan Barna şi Ioana Mihăilă, de ce au ieşit sute de mii de oameni în Franţa aia europeană şi civlilizată? Or fi fost şoşocari şi haurişti toţi, nu? Şi în caz că nu vi s-a spus, sau credeţi altceva, nu toată România e un USR-PLUS, chiar dacă acum iar ne repetăm. Da, cineva acolo sus (politic vorbind), nu ne iubeşte. Sentimentul e reciproc.

 

 

 

comentarii
6 comentarii

O alta mizerie de articol care de fapt lovește din nou în ideea vaccinării, idee susținută și promovata de toți oamenii responsabili în ultimul an și ceva.
Dar ce sa faci. Când ziaristul n-are coloana vertebrala, merge orbește pe directiva de partid PSD de a da cu orice în adversarii politici, inclusiv de a trece peste cadavrele oamenilor.
Rușine sa va fie!!!!!
Alesb
28.07.2021 13:59
Cine l-a adus pe dl. Barna in politica? Gasca asta a lor e mai rea decat comunistii... Chiar asa sa vaccinezi de parca ai insemna vitele cu fier rosu ca sa nu se amestece cu alta turma?! Mi-e jena ca dl. Barna e sibian si a fost lazarist.
28.07.2021 15:08
Cine este dresat sa vada dusmani ai vaccinarii si peeseedee in spatele oricarei idei/articol care nu sustine retorica oficiala, ei bine aceia nu mai au scapare. Sunteti la fel de liberi in gandire precum erau odinioara unii membri de partid si activisti pcr. Doar zisele partidului unic erau corecte, orice altceva era blasfemie sau diversiune a dusmanilor partidului.
Dl. Barna nu face decat sa isi intareasca imaginea de atoatestiutor si dictator de duminica pe care a inceput sa si-o creioneze acum ceva timp dupa ce a pus mana fraudulos pe butoanele partidului. El "stie" chiar si atunci cand haBarn-are, cand il intrebi de o poezie stie ca e vorba de un bard de pe la 1800 "cu certitudine" si despre vaccin stie totul mai bine chiar si decat cei care au inventat tehnologiile.
Da, cine l-a sprijinit pana acum si nu a reusit sa vada ca e vorba de multa tinichea si rugina in privinta dansului, nu prea mai are nicio sansa sa iasa din hipnoza si mereu vor sari sa-l apere pe mult iubitul si stimatul... Traiasca si infloreasca!!
...
28.07.2021 19:17
@ Alesb Ai dreptate! Slugile PSD-ului sunt la "datorie". Despre ziaristul lui "peste prajit" ma abtin sa spun ceva...
Mihai
29.07.2021 06:20
Stii cati ursi sunt neplimbati in Romania?
@alesb
29.07.2021 21:50
@Alesb
Nu, si oameni de stiinta responsabili s-au pronuntat impotriva vaccinarii. Vaccinarea in timpul unei pandemii favorizeaza aparitia variantelor mai rezistente si mai contagioase. Virusul e stinulat evolutiv sa gaseasca modalitati mai bune de transmitere. Si restrictiile fac acelasi lucru, de fapt.
Dar aici nu e vorba de a fi impotriva vaccinarii, ci impotriva certificatelor de vaccinare, pasapoartelor de vaccinare etc. Cand calatoresti intre tari e ok sa fie, la evenimente mari, la fel (dar intotdeauna cu alternativa testului). Dar nu e ok ca in situatii in care ii lasai pe oameni in pace, acum sa le impui vaccin. S-a vazut ca aplicand doar masurile alea vechi, am ajuns la 30 de cazuri pe zi la un moment dat. Deci functioneaza, nu trebuie restrictii in plus. Ca daca ne tai din drepturi, poate ar trebui sa ne pui sa platim mai putin la taxe si impozite. Ar trebui ca tva-ul la produse sa fie mai mic pt nevaccinati, daca nevaccinatii nu se pot bucura la fel de mult ca ceilalti de felul in care sunt cheltuiti banii stransi din tva.
si oricum vaccinatilor, stati linistiti, nu ati scapat. certificatele alea au un termen de valabilitate, nu? la expirare va puteti trezi in aceeasi barca cu noi. dar poate va convine sa va vaccinati de cate ori va pune statul. si cu orice va pune statul. ca sper ca va dati seama ca asta o sa fie precedent pt orice alta boala si vaccin. pt binele comun, nu? decis exclusiv de ei.
30.07.2021 10:38
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia