Din ce în ce mai mulți adolescenți încep să fumeze de la vârste tot mai fragede. Recurg la acest gest pentru a arăta bine în fața altora, în viziunea lor, pentru că sunt înconjurați de un anturaj care-i îndeamnă să o facă sau pentru că țigările le oferă posibilitatea de a se descărca de energia negativă, cel puțin pe moment. Toți au început prin a trage doar un fum, pentru a experimenta lucruri noi, după cum susțin unii, însă de aici, pană la a deveni un fumător înrăit, există o linie extrem de fină.
Asupra sănătății
Cu toții știm cât de dăunătoare sunt țigările. De ce ne apropiem de ele, deși știm că ne fac rău? Ei bine, este simplu! Fumatul unei țigări le oferă fumătorilor un moment de liniște, le oferă o activitate de făcut când se plictisesc și un mod de a se calma când sunt nervoși. Însă, principalul motiv este dependența creată de acestea, datorită nicotinei. De altfel, din cauza acestei substanțe, fumătorii nu pot renunța la țigări, întrucât intervine starea de sevraj. Acest sevraj se manifestă prin nervozitate, stare de rău, tremurat și unele persoane pot crește în greutate. Cea din urma este datorată simplului fapt că nicotina ameliorează senzația de foame, iar odată ce n-o mai consumi, pofta de mâncare revine la normal. În urma consumului de tutun, ritmul bătăilor inimii este mai alert și se poate observa o creștere a tensiunii arteriale. Consumul pe termen lung poate crea boli în adevăratul sens al cuvântului, cea mai temută fiind chiar cancerul. Pe lângă acesta se numără alte afecțiuni ale sistemului respirator, circulator, nervos, al pancreasului, al dinților, al pielii și în mod direct al inimii.
Asupra venitului
Dacă ești fumător, sigur ai făcut măcar o dată media pachetelor de țigări consumate într-o lună. În momentul în care ai realizat câte sute de lei arzi lunar, ți-ai aruncat pachetul și ți-ai propus să nu-ți mai dai banii pe așa ceva. Deseori te reapuci după câteva zile. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul tău este obișnuit să primească doza zilnică de nicotină și dintr-odată pur și simplu nu i-o mai administrezi.
Deși pentru unele persoane această metodă funcționează, având o voință extraordinară, pentru mulți alții este inutilă, făcându-i să nu mai fumeze timp de o zi sau două. Pentru cei din urmă, singura metodă este să o ia treptat. Ori să fumeze din ce în ce mai puțin, până ajung să se descotorosească definitiv de ele, ori să apeleze la o alternativă mai puțin nocivă, precum țigările electronice, care să le ofere exact ceea ce le oferea și o țigară normală, dar mai puțin dăunător. O tigară electronică are doar 2% nicotină față de țigările normale ce au un procent mai ridicat, undeva la 10%. Cu ajutorul acestor mici narghilele, precum cele de pe Fumezi.com, vei administra mult mai puțină nicotină decât în mod obișnuit, ceea ce te va pregăti pentru momentul în care nu vei mai consuma deloc. Dacă simți nevoia să tragi totuși dintr-o țigară, pe piață există și țigări electronice care nu conțin nicotină.
Asupra imaginii
Cea mai mare problemă a unui fumător este mirosul permanent de tutun al hainelor, al mâinilor și al cavității bucale. Deseori, un nefumător nu agreează acest miros și există cazuri în care chiar fumătorii să nu-l suporte. Unul dintre primele lucruri la care se uită o persoană când întâlnește pe cineva este zâmbetul. Țigările îngălbenesc dinții și provoacă o respirație urât mirositoare. Mâinile sunt la fel de afectate, întrucât atât pielea, cât și unghiile prind o nuanță de galben și un miros neplăcut.
Orice viciu poate fi eliminat din viața oricui. Cu puțină voință și răbdare fumatul nu va mai face parte din viața ta.
Sursă foto - unsplash.com