Tribuna
Fabrica Sevis
Ce a fost, ce a mai rămas, ce s-a schimbat (3)
Dumitru CHISELIŢĂ
1975 vizualizari
Ce a fost, ce a mai rămas, ce s-a schimbat (3)
Locuri mai mult sau mai puţin abandonate din Sibiu. Azi, strada Turnului

 

Ne-am plimbat, cu ceva vreme mai înainte, în căutarea „spaţiilor nimănui”, permanente sau momentane, de pe arterele comerciale ale oraşului, fie el „de Sus” sau „de Jos”. După o tură două de Centru, după altele pe 9 Mai şi Faurului, am ajuns şi la simpatica, într-un fel, stradă a Turnului. Care porneşte (ştiaţi?) de la Pasajul Scărilor şi se termină (ştiaţi!) la Piaţa Cibin, locul de debarcare al tuturor hipodromenilor care nu cumpără din Piaţa Rahova, deşi e la doi paşi de ei, că acolo e mai scump cu 50 de bani sau un leu, iar dincoace e mai ieftin.

Dar cum stăm cu spaţiile libere prin zonă? Uite cum stăm.

 

 

Turnului, o stradă ocupată

 

Paradoxal, pe Turnului, „rata abandonului” în materie de spaţii comerciale este foarte scăzută. Adică e cam ocupat. Am pornit de lângă Piaţa Cibin înspre Centru şi ne-am re-dat seama că multe sunt schimbate faţă de perioada când în zonă exista o arteră comercială cu „de toate”. Pe Turnului erau farmacii, cofetării, măcelării, frizerii, ceasornicării, ateliere de pălării, magazin de chimicale, de papetărie, de pâine, „Alimentara”, chiar şi un „Gospodina” (strămoşul fast-food-urilor). Era, vorba aceea, o ofertă variată pentru o zonă cu vad comercial, pe vremea când Piaţa Cibin era singura piaţă agroalimentară din Sibiu. Acum, cu ochii la lampa aceea „de epocă” îndoită ilogic, de la fosta ceasornicărie (sperăm că va fi îndreptată în jos şi reparată, chiar are valoare istorică, deci nu o aruncaţi că „e veche”) analizăm ce-a fost şi ce e, din ce ne mai amintim. Păi uite, magazinul de pâine (cu firmă pe care scria, invariabil „PÎINE”) de pe colţul cu Valea Mare, e, în principiu tot de pâine, plus alte produse alimentare. Bun aşa. Peste drum, fostul magazin alimentar a devenit magazin de haine. Fosta fabrică IPL, apoi „Special” este acum terasă, pensiune şi clinică. Mai găsim sex shop-uri, pet-shop-uri, multe magazine de bijuterii în a căror denumire este sau nu cuvântul „gold” şi acum remarcăm alt detaliu, clădirile încep să fie renovate. Cam brut, cam cu ţigle moderne, cu lucarne care nu bat cu originalul, dar în fine, nici noi nu avem pretenţii, că e vorba de Sibiu, iar restaurări moderniste vedem şi în mult-prea-respectatul Centru.

Per Turnului e zi de curăţenie şi luat gunoiul, aşa că trecerea de pietoni de la intersecţia cu strada Târgu Peştelui este „sabotată” de multe ambalaje de carton, care o aşteaptă pe Mărie Hârtie (din reclama cu reciclarea) să le preia selectiv.

Dar mergem mai departe, pe lângă fosta frizerie de unde, pe vremuri, sâmbăta se auzea „etapa” la radio, acum e un magazin de papetărie, foto şi jucării (oare acolo e?), mai încolo intru în confuzie nemaiştiind care era „metalo-chimice” (unde îţi umplea cu seringa sticluţa cu parfum de „lăcrămioare de pădure” de o luai din tutungerie, şi care era cel de jucării-papetărie (unde intram ca în muzeu, admirând autobuzul acela ONT din tablă (acum se vinde la un preţ uluitor la colecţionarii de vechituri) sau maşinile chinezeşti cu fotograf pe „locul mortului”, de toţi copiii de atunci credeau că face într-adevăr poze.  Fosta farmacie e magazin german, alimentara din capătul cu Faurului e Humana, „telefoanele” de pe colţ este tot spaţiu comercial. Clădirea mai avea, până la renovare, inscripţia veche care ne amintea că aici era autogara, dar au tras băieţii cu vopsea peste.

Şi totuşi, pustietate...

 

Dar să nu uităm cel mai deprimant loc din zona centrală a Sibiului (chiar dacă e din Oraşul de Jos): este cel cunoscut ca „La Coroana”. S-a încercat „îmblânzirea” peisajului cu bânci, cu o arteziană care nu se încadrează de nicio culoare în peisaj (dar e răcoroasă) dar ansamblul de clădiri de acolo poate fi definit, clar, ca ruină. Aici pe vremuri, erau multe. Piaţă în secolele XIX-XX, magazine mici şi mijlocii, măcelărie, coafor, în anii '90 exista un restaurant „popular” numit chiar „Coroana”. Acum, nimic. A fost o tentativă de restaurare a clădirii, care s-a oprit la jumătate, s-au descoperit lucruri interesante din punct de vedere istoric, aici fiind de fapt, cea mai veche zonă locuită a Sibiului şi... salutare taică, rămâne cum am stabilit. Şi aşa a rămas. De ceva timp, se încearcă nuştiuce la etajele superioare, de acum a apărut şi un fel de balcon din scânduri.

„Timiş”-ul a scăpat, el fiind resuscitat, reparat, cu un amestec de firme originale descoperite sub tencuială şi puse în evidenţă pe faţadă şi este funcţional acum. E tot restaurant.

Da, şi între Faurului şi Pasajul Scărilor e tot strada Turnului. Populată, plină de turişti curioşi, de maşini parcate „la botul calului”. La scările de la Pasajul Scărilor se lucrează. Urcâm pe ele, aşa, mai înghesuit, şi re-remarcăm că un loc chiar frumos, chiar retras şi chiar liniştit faţă de nebunia centrului, mai exact fostul, până nu de mult „restaurant medieval” (unde se asculta Iglesias şi Sinatra, dar nu contează) e cu lacătul pe el. Terasa era situată exact la arcadele dintre zidurile de deasupra lui Butoiul de Aur... dar poate era prea fain pentru Sibiu aşa ceva.

Terminăm „excursia” pentru a remarca faptul că sub Turnul Scărilor, IAR E ÎNCUIAT, de nu poţi vedea zidurile cunoscute ca fiind ale primei centuri de fortificaţii, dar nu mai ştiu care e statutul locului. Astfel ajungem în zona centrală, cu ale ei: calfe călătoare în curtea Bisericii Evanghelice, cafenele şi pub-uri în Piaţa Mică şi... un camion cu prelată, cu număr de Teleorman (atenţie hashtagI!) care descărca nişte utilaje gigantice pentru grătare. Se pregăteşte ceva?






comentarii
1 comentarii

Faina plimbare!
12.08.2019 15:44
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia