Tribuna
Sevis
Cazul Voiculescu, presa dușmănoasă sau despre cum poţi face (aproape) totul ca să fii demis
Dumitru CHISELIŢĂ
579 vizualizari
Cazul Voiculescu, presa dușmănoasă sau despre cum poţi face (aproape) totul ca să fii demis

E foarte dificil să-ţi vină o idee de scris, mai ales pe o vreme ca asta, care-i motivaţională doar pentru Bacovia. E şi mai dificil când ideea de scris ţi-a venit atunci când un ministru e în plină putere, cu atribuţiuni (delegate altora, în fine) cu poza de profil şi cu susţinători care şi-au tras ramă la poza de profil cu "Am încredere în..." şi până s-o ordonezi în capul ăla al tău, să afli că, hopa, ministrul nu mai e ministru. Dar asta e strict treaba mea, nu? Şi a lui, dar asta îl priveşte personal.

 

Un fel de "cum să

ajungi să fii demis"

 

Am mai văzut derularea aceasta de evenimente, zici că e o schemă de manual. Unul (om, un depar­tament, un stat) o comite. Lumea ia aminte şi aşteaptă ca să se îndrepte. Dar NU. O comite şi mai rău. Lumea îi pune în vedere că nu e bine şi că să se îndrepte. Dar NU. Dimpotrivă, îşi adună nişte acoliţi şi dă vina pe unii-alţii (mafie, presă, lumea rea, dujmanii) şi CONTINUĂ. Deja ches­tia ajunge la un nivel mai înalt, când nu doar eu şi cu tine avem probleme cu el, ci devine o problemă naţională (sau internaţională). Dar NU. Gafele, bâlbele, evenimentele încrimina­toare se ţin lanţ, ba chiar se înmulţesc, ca goangele din bucătăria comună a unui bloc de nefamilişti. Deja e prea de tot, sunt afectate tot mai multe, inclusiv şi mai ales zona de high-level. Dar NU. Ba, culmea, este din nou apărat, că nu e nemaipomenit, dar e bun, că îl susţinem că e de-al nostru, că iar mafia, presa, ciumaroşie, etc. şi astfel, pe barba ta, pici. Acum ai picat şi oficial. În aplauzele fanilor care nu se lasă, ci “sunt alături de” şi “au încredere în”.

 

Un şir de gafe şi defecţiuni

 

Nu pomenim acum toate eveni­mentele, incidentele, gafele de PR, plus alte chestii, dar "guvernarea" lui Voiculescu la Sănătate a început cu chestii. Ba chiar şi înainte, când s-a pus problema părinţilor săi, care au fost cam "apropiaţi" ai Securităţii. Aici s-a rezolvat frumos, nu e vina copiilor ce ce au fost părinţii, chiar dacă au beneficiat din asta, indirect, berechet. A mai fost scandalul diplomelor de studii care nici acum nu mi-e clar, dar care s-a stins mai mult din plicitiseala de a se publica scanuri după diverse documente univer­sitare. A mai fost dar la asta nu s-a prea pus faţa că era complicat pentru gândirea binară a majorităţii românilor de acum, iar oficial durea în 14, faza cu delegarea atribuţiunilor (adică eu sunt ministru, dar alţii
să-mi facă treaba şi să decidă în numele meu) şi cea cu cei 15 consilieri ai săi. Despre care a spus că e o minciună, desigur, pesedistă că de fapt are opt (!) iar restul sunt onorifici şi că poate avea şi 2.000 de consilieri onorifici, spuneţi dacă aţi înţeles ceva, să ştiu şi eu.

Apoi au fost morţii din spitale, arşi sau din alte motive ne-covidiene. Un fel de "karma is a bitch". Cel care tuna şi fulgera vocal sau în postări despre responsabilităţile minist(e)­rului Sănătăţii pe când nu era ministru, şi spunea, că "lucrurile nu sunt făcute cu cap şi coadă de foarte multă vreme, (...) nu sunt făcute în mod profesionist, iar principalele cauze sunt politizarea şi corupţia", care pomenea de filme SF ("Ziua Cârtiţei"), şi care opina că avem periodic nenorociri din motive de "a lipsit un aviz, o hârtie, de fiecare dată se porneşte o anchetă" şi că "de fiecare dată o bulă relativ agitată pe Facebook spune că trebuie să învăţam ceva din asta şi să nu lăsăm să treacă pe lângă noi şi că politicienii trebuie să devină mai responsabili, câteva declaraţii politice, câteva zile mai tarziu parcă nimic nu s-ar fi întâmplat", şi mai ales cel care spunea că ce se petrece în spitale este responsabilitatea ministrului Sănătăţii, a ajuns, graţie partidului din care face parte, să "practice what he preaches". Sau, altfel, după ce a comis "talk the talk", să şi "walk the walk". Adică pe ardeleneşte "să hie-n locu' lui". Şi, după cum se vede, nu a fost chiar roz, chiar dacă ai consilieri interesanţi. Mai ales când îţi mor "accidental" dar pe bune şi repetat oameni în spitale.

Apoi au fost tot felul de ornamente de imagine care să adauge un plus de viteză traseului spre demitere. Care, în ultimele săptămâni, s-au înmulţit de zici că au făcut-o intenţionat.

A fost faza cu cei morţi în spitale şi aruncaţi dezbrăcaţi în saci de plastic ca să-i ia aparţinătorii să se descurce, pe care a negat-o vehement Voiculescu, până a aflat că aşa e, dar, ca ministru al Sănătăţii normal că nu a ştiut. Apoi a fost TOT ce a început după "naţionalizarea covid" a spitalului Foişor, cu bolnavi scoşi noaptea pentru că de aia. Din spusele lui Voiculescu, toţi pacienţii erau foarte fericiţi de acţiune, de te miri cum de nu s-au internat intenţionat ca să fie scoşi în stradă şi trimişi acasă. "Am vorbit cu toţi aceşti pacienţi externaţi... (...) "Fără excepţie, cei cu care am vorbit şi-au declarat solidaritatea cu cei care acum se luptă pentru propria viaţă. Fără excepţie, oamenii au fost impresionaţi de faptul că acum, în acest moment, la Spitalul "Foişor" pacienţii care au nevoie acută de terapie intensivă sunt ajutaţi să lupte pentru vieţile lor". Apoi a fost remar­cabila absenţă de la regalul decla­raţiilor (comice şi ele la un moment dat) de după un alt eveniment cu morţi în spitale, cel de la "TIR-ul ATI" de la Spitalul Babeş, explicată de ministru prin faptul că nu a fost invitat, de parcă era vorba de un botez sau o tăiere de moţ.

Mai adăugăm aici micuţele incidente din seria "fără mască", mai mult sau mai puţin exagerate de presă (la ştiri la germani apar oameni şi vorbesc fără mască şi nu se face atâta panaramă ca la noi). Dau nu "micuţe" au fost şi ieşirile ciudate ale celor din anturajul ministerial al lui Vlad Voiculescu. Prima a fost aceea a consilierului onorific Cherecheş, care a opinat, după ce s-a luat hazlia măsură de dat stingerea mai devreme (ora 22 în loc de ora 23), cum că "De unde ştim că este o măsură bună? Pentru că îi deranjează pe oameni. De ce îi deranjează pe oameni? Pentru că ar fi ieşit după ora 10", de unde reiese chiar esenţa anumitor măsuri pretextate de virus: aceea de a aduce disconfort oamenilor".

Apoi a fost rafala de apariţii şi acţiuni a secretarului de stat Andreea Moldovan, care ba era foarte preocupată de cum ne facem cum­părăturile: "Cred că este un moment, pentru noi toţi, să ne reconsiderăm modul de a face cumpărături"; "Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin..."; "Ce ne sperie este aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor" (iar adevărul spus involuntar). Ba cerea lockdown care "face minuni" mai ceva ca vrăjitoarele de la mica publicitate: "Două săptămâni de carantină ar face minuni", ba schimbă aşa, cu de la sine putere că vorba aia, e la minister, deci poate da ordine de ministru, criteriile de carantinare a localităţilor fără a se mai consulta cu cineva, başca le publică în Monitorul Oficial care nici el nu-şi face griji cu privire la ce e publicat (dacă eram ministru şi trimiteam la M.Of. o listă de bancuri cu Bulă?).

A fost (gata bă, cu "a fost", ajunge, bine, OK, e ultima) şi aluzia destul de clară a premierului Cîţu referitoare la o demisie de onoare, care a avut ecou în pereţi şi cam atât.

"Am primit (...) un mandat de reformă şi puteţi să strigaţi demisie 24 de ore din 24, 7 zile din 7, patru ani de zile, nu mă voi opri", spunea Voiculescu în februarie. Ei bine, acum a fost oprit. La revedere, drum bun.

"Astăzi i-am înaintat domnului preşedinte Klaus Iohannis docu­mentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcţiei va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătăţii. Totodată, am decis demi­terea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi". (Florin Cîţu, simpatic de data aceasta, că i-o fi ajuns şi lui)

 

"Presa e de vină"

că ministrul era cum era?

 

Într-un duel de pe reţele în care îmi exprimam şi eu, faţă de un fan(atic) USR părerea că Vlad Voiculescu ar trebui să cam părăsească garnizoana, am aflat şi eu noutatea lumii. Că presa e "împotriva lui Voiculescu" pentru că el, Voiculescu, s-a opus ca presa să primească bani publici pentru anunţuri de interes naţional privind vaccinarea. Deci, implicit şi eu. Ei bine, la pariu că 90% din presa care cronicărea lista de gafe şi ghiduşii de la Ministerul Sănătăţii habar nu avea de poziţia tranşantă a lui Vlad?  Am aflat-o de la un red. şef. adj la Adevărul, Liviu Avram, care spunea pe facebook că avea informaţia asta, dar nu ştia ce să facă cu ea (ca jurnalist să nu ştii ce să faci cu o informaţie? O listezi pe un A4, o faci cocoloş şi dai la pisică să se joace, noa) şi că Vlad Voiculescu s-a opus, într-o şedinţă de gov, ca Guvernul "să mai dea bani la presă", şi că de aia "partea veşnic nesătulă" a presei cere demisia lui Vlad. Mai era şi o parte sătulă a românilor de la atâta "sănătate" cu morţi în deschidere la ştiri, care dorea acelaşi lucru ca şi presa "nesătulă". Dar asta poţi mima că nu se vede, nu?

Chestia e, ca presă, că dacă Voi­culescu & secretarii de stat & consilierii & restul nu ar fi făcut ştiri, presa nu ar fi scris despre ei. Restul e Teoria Conspiraţiei adaptată hashagist. 

 

Şi ce frumos

îl protejaseră, domnule...

 

Evident că Vlad Voiculescu a fost unul din cei mai "protejaţi" miniştri din istoria guvernelor României. Orice scăpare, orice gafă, orice neregulă era "salvată" de colegii de partid şi de brigada de ultraşi constituită aşa de consistent încât trebuie să fii prostul naţiunii ca să crezi că e întâmplâtoare.

Voiculescu e abia la început, trenuie lăsat să facă treabă, el luptă cu mafia din spitale (adică cum, eroii din linia 1 au mafie?), cu cei 30 de ani de guvernare PSD care şi-au pus amprenta, el incomodează suspuşi, el nu e de vină pentru ce au fost părinţii săi, fanii lui "sunt alături de Vlad Voiculescu", el nu e diamantul-briliantul, dar e bun pentru că e de la USR-PLUS şi mai ales e bun pentru că e de la USR-PLUS. şi că a fost demis pe nedrept, mai ales de către Mafia din PNL care nu îl agrea pentru că era prea incomod. Ia să vedem ce spun fanii lui acum, la răscruce de demisii:

"Îl susţinem pe Vlad Voiculescu. Alianţa USR PLUS îl susţine pentru că ceea ce face este varianta corectă de reformă şi de paşi înainte în Sănătate. (...) Vlad nu este perfect. Nu este un diamant în ceea ce înseamnă managementul siste­mului de Sănătate, dar este de departe cea mai bună opţiune pe care o avem în acest moment"  - Dan Barna, după unul din ultimele incindente din spitale)

""Este un ordin firesc, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior, avea câţiva indicatori foarte vagi - calitatea îngrijirilor medicale, rezilienţa pacienţilor, criterii total aleatorii care au făcut posibilă situaţia de la Timişoara. Modificările stabilesc indicatori foarte clari. Acest ordin a fost publicat azi (marţi - n.r.), probabil va fi detaliat mâine (miercuri - n.r.). Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative, să-ţi dai seama dacă o localitate sau alta e în risc de a se lua o măsură de restricţie sau alta. E un ordin tehnic, necesar", (Dan Barna, despre acţiunea secretarului de stat  Andreea Moldovan)

 "Este vorba de o eroare. Toţi suntem oameni, toţi greşim, toţi facem erori, iar ceea ce e de apreciat la Vlad Voiculescu este că a recu­noscut această eroare şi şi-a cerut scuze" (...) Are susţinerea noastră, desigur. Cred că trebuie să evaluăm activitatea unui ministru şi ministrul Voiculescu este un ministru eficient". (Anca Dragu, preşedinte Senat, la faza cu morţii din saci)

"Să-i dăm lui Vlad Voiculescu timp! Sunt convins că Vlad are nevoie doar de puţin timp ca sa de­monstreze că e omul cel mai potrivit pentru Sănătate. Toate reţelele care au furat Sănătatea s-au unit împotriva lui Vlad. De ce? Pentru că spre acest domeniu vor veni mulţi bani de la UE pe fondul pandemiei. Vlad este un gatekeeper, un fel de paznic pentru ca aceste miliarde de euro să nu se scurgă, din nou, în buzunarele firmelor dumnezeilor din sănătate cu reţelele politice şi economice din jurul lor, construite în 30 de ani.

Am convingerea că Vlad va reuşi să stârpească  acest rău daca-i dăm timp. Ei nu vor să i-l mai dea. Noi trebuie sa rămânem în jurul lui. Dacă Vlad pică, pică un principiu. Şi va fi mult mai uşor să-i ia la ţintă, unul câte unul, pe toţi cei dintre noi care vrem schimbare adevărată şi ca banii să fie cheltuiţi pentru cetăţeni şi nu pentru reţele de interese.

Toţi pentru unul, unul pentru toţi!" (Silviu Dehenean, deputat USR)

 

"Hai la lupta cea mare!" sau solidaritatea de după demitere

"Mafia din Sănătate să nu se bucure prea devreme. Continuăm lupta. Îi multumesc lui Vlad Voiculescu  pentru ce a făcut pănă acum.Toţi cei care sabotează reformele din sistemul de sănătate vor plăti mai devreme sau mai târziu. Toţi cei care susţin mafia vor deconta această decizie. Lupta continuă!" (Iulian Bulai, după demitere)

 

"Ura împotriva lui Vlad Voiculescu este "sinteza zilei" ridicată la pătrat. Rar am pomenit o mai repugnantă campanie menită să inventeze şi să demonizeze "ţapul ispăşitor". O strîngere de mână de departe pentru un om demn, onest si curajos! (…) Vlad Voiculescu este acolo, in gura balaurului. Acum e momentul să-l susţinem!" (Vladimir Tismăneanu)

 

"Cu Sănătatea rămâne aşa cum ştim de o viaţă întreagă. Ne vom târî înainte. Mulţumesc Vlad Voiculescu, mulţumesc Andreea Moldovan. Nu este loc pentru oameni ca voi. Faceţi notă discordantă cu interesele şi obiceiurile din sistem. Lichelele sunt solidare. Valorile sunt solitare. PNL, măcar fiţi consecvenţi. Refaceţi USL, ca să va simţiţi între semeni.." (Mihaela Miroiu)

 

...Şi evident, nu putea lipsi părerea lui M. Şora: "Dacă tu, premierul României, nu faci faţă presiunilor securiştilor conectaţi la resursele din sistemul de sănătate, dacă te laşi convins de corupţii din PSD şi PNL, de vocile isterice din stradă, de populismul deşănţat al unor politicieni iresponsabili, şi faci ce-şi dictează ei, nu conştiinţa ta, atunci poate că nu ai anvergura postului pe care îl ocupi, mai cu seamă în vremurile acestea grele; poate că umerii tăi sunt prea strâmţi pentru costumul îmbrăcat, iar o satura prea fragilă pentru povara pe care eşti chemat s-o duci". (Mihai Şora).

 

... Şi aş putea continua la infinit, că virgulă conflictul escaladează iar alianţa de nezdruncinat dintre PNL şi USR a ajuns la faza pe demiteri şi solicitări de demisii. Dispensarea de Voiculescu a reuşit să aducă USR la o activitate la care ce se pricepe cel mai bine: să protesteze contra. Numai să nu iasă în stradă că ştiţi, pandemie, distanţare, virusu, precauţie, poate se amestecă cu antivaxerii sau auriştii şi nu mai ştii care ce mai e. Deja sper să vină vremuri mai vesele, care să ne facă să râdem şi mai tare. Că deja veselia e în toi. La noi, nu la voi. USR ameninţă că pleacă de la guvernare. Ar fi comedia de pe lume să ajungă în opoziţie, cu PSD şi AUR (idee preluată de la cercetătorul Mădălin Hodor). Pe bune, hai că se poate. Vorba tot a lui I. Bulai: "Lupta continuă".

Români, lăsaţi aparatele des­chise. În curând von transmite un comunicat de mare importanţă pentru ţară". Din ce film e asta?

comentarii
1 comentarii

Demitere de ochii lumii, nu si ai presei care intelege cum stau lucrurile... Acesti tineri de viitor ai tarii sunt protejati din exterior. N-o sa li se intample niciodata alt incident decat sa-si pateze camasa cu cafea expresso... Bagati bine la cap: lumea e condusa de cativa baieti destepti. Ei fac jocurile, scenariile. Multi politicieni sunt doar niste marionete. Poate va dati seama si la cine ma refer, printre multi altii, desigur...
15.04.2021 12:52
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia