Tribuna
Sevis
Cazul Şoşoacă sau cum înţeleg că discriminarea de gen funcţionează doar când avem chef
Dumitru CHISELIŢĂ
1604 vizualizari
Cazul Şoşoacă sau cum înţeleg că discriminarea de gen funcţionează doar când avem chef
© facebook/Grup Unit de Rezistență prin Umor GURU
Nu ştiu dacă am mai spus-o, nu-i nimic, o repet până înţelege toată lumea (ca-n bancul cu beţivul în autobuz care voia să-i spună un banc politic unui miliţian), cel puţin o parte mare a populaţiei din RO(mânia), ca maturitate politică, nu a depăşit stadiul de clasa a V-a, a VI-a, curtea şcolii. Pentru el, un politician trebuie să fie oricum, numai să arate bine. De ce să arate bine? Ca să nu arate rău. Că dacă arată rău, e pe nasoale, că nu e bun.

Petre Roman era în 1990 tânăr, frumos şi-l iubea poporul (adică o parte din popor, nu ca pe Coposu care în 1990 nu putea fi socotit un om sexy) încât o anumită categorie de angajaţi de pe o platformă industrială din Bucureşti să nu dorească ţigări de lux sau o anume categorie de "currency", ci doar o activitate caracterizată ca intimă. Asta pricepea expertul în politică de atunci. Apoi a urmat o listă întreagă de politicieni cu hibele lor fizice şi cu glumele poporului pe seama hibelor psihice sau doar a aspectului. Unul era sigur beţiv, că aşa îi suna vocea, deşi nu "consuma"; altul privea nuştiucum, deci era chior; altul avea barbă precum Cuza-Vodă, deci era "ţap"; altul avea ochelari, deci era michimaus; altul avea dinţii nuştiucum, deci era de rău. Ce-i drept, aveam şi frumoşi şi idolatrizaţi pentru că-s aşa de frumoşi, încât nu mai au nevoie de alte calităţi. Că aşa e la popor. Să arăţi bine. O ministră (că "ministru" sună prea machist, adică cum doar la masculin?) din vremuri deja uitate, era blondă şi "bună". Un preşedinte, când şi-a arătat ceva muşchi pe sub tricoul (neapărat) negru la vaccinare, publicul a leşinat ca la Elvis care a părăsit clădirea. La fel şi la vederea altor miniştri sau şefi de partide noi, tinerei şi eleganţi.

Deci, la românul comun, nu contează ce faci, ci cum arăţi. Asta e clar. Iar ca să-l porneşti cu adoratul sau detestatul, trebuie ca cineva, să zicem o brigadă de băieţi responsabili, să dea semnalul: uite ce fain e ăla! Oau! Uite cum arată ăla/aia că e
urât/ă, gras/ă, nebun/ă, tâmpit/ă, bou/vacă. Nu are copii, nu e român, e musulman, e ortodox, e handi­capat, e prost. De ce? De aia! A spus ceva naşpa? Nu ştim domle, da' uite ce moacă are! L-a dat şi la televizor!

La românul ăsta cu drept de vot şi de exprimare pe reţele, a discuta pro/contra ce a spus/făcut cineva este o pierdere de timp. O privire la fizionomia subiectului şi e gata. Ăla e aşa, ălălalt pe invers. Un discernământ la nivel de curtea şcolii, clasa a VII-a.

 

Fenomenul mediatic Şoşoacă

Vă spun din start că nu am simpatii politice, deşi am convingeri politice. Vă mai spun că nu consider pe niciun politician să fie demn de admiraţia mea nemărginită şi necondiţionată, pentru că el e în slujba mea, nu eu în slujba lui, iar perioada când te închinai până al pământ la baronul von Foaieverde sau boierul Păpurică sau la Condu­cătorul Suprem, a apus de mult, din fericire. Vă mai spun că am suficiente motive să nu-mi placă de un anumit superstar politic cu grup de admiratori pe reţele NU pentru că nu are copii, de exem­plu. Faptul că Raed Arafat e sau nu musulman sau e sau nu cetăţean român contează mai puţin decât faptul că încă nu dă explicaţii convingătoare privind circulaţia pe timp de noapte sau închiderea aiuristică a magazi­nelor la ora 18. Aş putea continua cu o întreagă panoplie de calităţi/defecte fizice versus calităţi/de­fecte sociale, dar nu am chef să asociez nume cu aspecte fizice. Să luăm de exemplu, cel mai iubit caz de acum, din zona "ciuca înjurăturilor". Pe deputatul Diana Iovanovici Şoşoacă, ex. AUR.  

Ca să fiu sincer, deşi ştiam de George Simion mai demult decât ştiu toţi super-analiştii care-şi bulubucă ochii live on tivi, la fel, de AUR ştiam înainte de a se întreba aceiaşi "cum de a reuşit să scoată atât la alegeri?", de Diana Şoşoacă efectiv nu ştiam. Pe bune. Nici acum nu sunt sigur dacă se scrie Şoşoacă sau Sosoacă. Dar am aflat, graţie celor care îî fac reclamă şi promovare, PR şi marketing. Culmea, toate astea în sens negativ, dar foarte eficient. Nici să fi băgat containere de bani în imagine, nu ar fi ieşit aşa.

Prin grija anumitor băieţi isteţi care îşi ştiu oarecum meseria şi mai ştiu că poporul român e exact cum am spus mai sus, Diana Şoşoacă a devenit simbolul "con­spiraţioniştilor", al "antivaxerilor" şi al celor care nu "cred în Covid" (da, aş scrie despre cum Covidu' a devenit religie cu toate ale ei, de ce nu?). Paradoxal e că nu "negaţioniştii" şi "conspiraţio­niştii" au declarat-o aşa, liderul şi portdrapelul lor, ci ceilalţi, ascultătorii şi iubitorii de stat în casă au făcut asocierea dintre. Astfel, orice protest anti-măsuri ciudate ca încuierile de weekend, e organizat de Oamenii lui Şoşoacă exclusiv. Orice îndoială cu privire la purtat masca în aer liber sau în pustiu sau orice părere contrară aplaudacismelor panemiste te face automat "de-al lui Şoşoacă". În speranţa ca tu, personal, să roşeşti jenat şi ori să te dai la fund, ori să negi vehement şi Labiş-ian că "eu nu niciodată-niciodată eu nu".

 

Păi ce combatem la, de exemplu, Şoşoacă, ce spune sau cum arată?

Totuşi, observ că marea problemă în a combate atitudinea doamnei Şoşoacă nu este a-i demola ideile şi afirmaţiile în aşa fel încât ea să nu mai aibă argumente şi să se retragă în uitare, ci să faci băşcălie de felul cum arată. De aspectul fizic. Adică "uite bă cum arată băăăăăăăăă!". Bun, ar fi mers şi asta dacă toţi care ar comenta asta ar fi nişte frumoşi., dar dacă te uiţi la pozele din galeriile lor de poze, pe bune dacă poţi vedea ceva remarcabil ca aspect fizic la ei-ele. Adică, zic eu, mentalitatea super-experţilor în politică şi pandemie a rămas la nivelul de dat castane în cap, la ora de mate, lu' ochelaristu' cu benoacle ca fundul borcanului, zis "Orbu' " sau "Patru Ochi", în hohotele de râs ale galeriei care a prins ideea că e bine să te dai cu jmecherii, că aşa se face şi ca să nu ţi-o iei şi tu.

Astfel, majoritatea mostrelor de război anti Şoşoacă sunt la nivelul de "uite cum arată". Aş scrie şi eu care sunt caracteristicile fizice-target, dar o dată, nu se face, a doua, pute a discriminare, nu? Aşa că lăsăm ilustraţia să vorbească de la sine. Tot timpul când văd apucături din astea pe net, cu aluzii fizice, mă uit să văd dacă nu cumva cei care emit păreri sunt cumva din categoria frumoşilor lumii, starurilor de cinema din anii '40-'50 şi caut să îmi închipui dacă cineva va spune "oau" dacă îi va vedea poza de la grătar sau de la nuntă pe prima pagină a unei reviste mondene deluxe. Nu. Dacă ar fi, măcar ar avea o scuză a superiorităţii.

Cine nu crede, să dea o tură pe paginile de facebook "specializate" pe tema asta ca cele foste "Rezist" ale, de exemplu, lui Paul Enache sau cea numită "Grup Unit de Rezistenţă prin Umor GURU", să vadă mostre de "umor" şi pamflet sub nivel de cârciumă de şantier în zi de salariu sau pe grupurile "Andrei Caramitru" şi, mai ales "Bancuri cu Soso".

Pe bune, gust multe din sati­rele la adresa politicenilor, dar una e satira, alta ghiolbăneala. Pe vremea mea aveam totuşi, un Divertis care era genială din astea.

Păi vă întreb, măi postaci cu talent şi creatori de manele politice, păi ce se combate la, de exemplu, Şoşoacă? Ce spune, sau cum arată? Aştept răspuns.

 

Adică vorbim de discriminare  inclusiv de gen, nu?

...Iar feminismul se face că plouă, de exemplu. Nu o luaţi ca îndemn la vânat capete, chiar dacă sezonul de dat cu ciocu' şi de sifonel e în floare. Ci la o comparaţie, apropo de "luat de femei în spaţiul public". Un coleg a făcut odată, în ziar, o "colecţie" de bancuri despre femei. Nimic care să îndemne la chestii rele, la o adică. A fost luat, de o organizaţie din aceasta femi­nistă, la ochi, băgat "în trebonal" şi o lungă vreme s-a distrat prin "court" pentru a afla că de fapt nu a comis nimic. Chiar şi eu am primit nişte, să le zic atenţionări, când am atins acest subiect cumva.

Paradoxal, acum, deşi e vorba de o femeie la mijloc, nu am auzit/văzut/citit vreo virgulă în apărarea "de gen" a Dianei Şoşoacă. Extraordinar cum, dacă înainte spuneai "ea" sau "femeie" în nuştiu ce context, deja aşteptai un drept la replică în care erai înfierat şi avertizat că, iată cum toţi îşi fac de cap, ca să zic aşa, cu o femeie. Fostă AUR, anti pandemie, anti-mască, vocală, sau cum e ea. Păi ce facem, fetelor? Asociaţii, organizaţii, ONG-uri, gata, în cazul ăsta nu mai e discriminare, de aspect fizic şi de gen? Am lăsat garda jos după ce am feminizat nişte funcţii punând un "ă" în loc de "e"? (deşi ca impact şi mostră de putere a femeii, putea rămâne "e" pentru că era capacitatea femeii de a face faţă unei funcţii "masculine" şi masculinizate în mentalul public, dar whatever, nu mă apuc să fiu consilier de imagine pe aici). Sau gata, discriminarea este valabilă doar pentru cine trebuie şi aşteptăm şi liste cu numele de care avem voie să ne râdem?

Uite ce spune CNCD  despre discriminare: "Prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă pe baza criteriilor prevăzute de legislaţia în vigoare. Criteriile stabilite de legislaţia româ­nească sunt: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recu­noaşterii, folosinţei sau exer­citării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice". Ei?

Repet, nu sunt şi nu pot fi fan al cuiva din politică, de la preşedintele ţării la şefi de partide inclusiv "naţionaliste" pe stil nou. Chestie personală. Dar sunt ne-fan insulte pe teme de aspect fizic şi ghiolbănism. Şi sunt sigur că fără înfoielile superconşientilor de pe reţele, fără ştirile isterice şi repetitive despre, plus panarama de pe paginile şi grupurile de specialitate, Diana Şoşoacă ar fi fost doar un simplu cineva pe facebook şi nu personaj cumva pitoresc în Parlament. Toţi agitaţii ăştia au merite mai mari decât cei ce au votat-o, pentru promovarea ei şi aducerea în topul celebrităţilor. UN PR mai tare nu ar fi ieşit nici plătit. Felicitări.

La final o "glumă" de pe grupul "Glume cu Soso": "SOSO la ultimul miting/Trei iezi cucuieti unde PLM sunteti/Ei erau drogati bauti si nef(***)ti". Apropo, scuze pentru pozele publicate. Sunt din categoria "finuţe". Avem şi mai "grele", şi doar dorim să arătăm nivelul la care s-a ajuns...

PeSe: Totuşi, aştept o părere de la o organizaţie feministă, pentru că în funcţie de aceasta se vor trage concluziile pe aici.

© facebook/Paul Enache

© facebook/Grup Unit de Rezistență prin Umor GURU

© facebook/Paul Enache

 


comentarii
6 comentarii

Sosoaca arata exact nivelul la care a ajuns scoala romaneasca. Daca aceasta persoana care nu stie diferenta dintre plangere penala si dosar penal a ajuns avocat inseamna ca scoala romaneasca intradevar scoate analfabeti functionali. Si un mare merit in aceasta stare de fapt are doamna fost ministru zisa si Abramburica.
Vivi Dragan
13.04.2021 09:40
Hai sa vorbim discutii! Nu cred ca nu cunoaste diferenta! O fi luat-o gura pe dinaninte. Vlad Voiculescu si Drula sunt foarte tineri si sexy, dar ce folos!
13.04.2021 10:06
O doare fix la 3 cm mai sus de cot! Are o avere mare, se umple de bani, iar fraierii pot scoate bancuri cate vor, cu bancurile raman!
13.04.2021 14:51
La Șoșoacă e vorba de SINDROM MANIACAL !!
Cum să combați cu argumente un maniac ??
Mai degrabă își întoarce Dunărea apele îndărăpt !!
Sismondi
13.04.2021 18:53
Fii serios!
@sismodi
14.04.2021 13:55
D-na Șoșoacă favorizează irefutabil mitologizarea derogatorie retroactivă disimulată , care a ajuns la modă în slujba pledoariilor ideologice speciale. Ea este fascinată de hegemonia intertextualității transfobice a microagresiunilor, ca prescripție a unui război civil perpetuu...
Sismondi
16.04.2021 17:20
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia