Tribuna
Cati oameni pleaca de la Fisc si cati vin in loc?
Laura BUCIU
3123 vizualizari
Cati oameni pleaca de la Fisc si cati vin in loc?

Deputatul de Sibiu, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că prin restructurarea ANAF, Guvernul Ponta „politizează instituţiile fiscale”, iar ordonanţa care ar fi trebuit să modernizeze administraţia fiscală face ca mii de persoane să rămână fără loc de muncă. „Ordonanţa spune clar la articolul 100 că se face reorganizare prin fuziune, ceea ce ar însemna că angajaţii instituţiilor se pot regăsi în noua structură, pe alte poziţii. Acest lucru nu se întâmplă şi zilele trecute, doar în Sibiu 240 de persoane au primit preaviz, cu posibilitatea de a opta pentru 160 de posturi noi, ceea ce înseamnă că 80 de persoane pleacă acasă direct. Ei au fost minţiţi de guvern că se vor regăsi în noua structură. La nivelul ţării sunt 2.700 de astfel de persoane minţite, cărora premierul le-a dat speranţe, iar acum e obligat să le dea explicaţii", a declarat deputatul PDL, Raluca Turcan. Ea spune că vestea bună este că Justiţia îi poate apăra pe cei care se simt nedreptăţiţi de această situaţie.
Potrivit deputatului Turcan, ordonanţa prevede că funcţionarii publici nu vor mai putea fi numiţi pe post dacă li se modifică lista de atribuţii cu mai mult de 50%. „Dar majoritatea celor care au primit preaviz şi care vor rămâne pe drumuri ar avea în noua structura aceleaţi atribuţii, care decurg din natura postului”, arată politicianul.
În acest context, PDL cere USL să prezinte criteriile care vor duce la „aruncarea în şomaj” a mii de persoane din toată ţara, să precizeze motivele pentru care această reorganizare s-a făcut prin Ordonanţă de Urgenţă şi nu printr-un proiect de lege. Dezbaterea din Parlament putea să elimine suspiciunea că reorganizarea maschează politizarea masivă şi se putea găsi cea mai bună formă pentru creşterea veniturilor şi combaterea evaziunii. „Avocatul Poporului trebuie să se autosesizeze cu privire la emiterea acestei Ordonanţe de Urgenţă pentru că este încălcat Art. 115 al. 4, iar urgenţa este invocată doar pentru a ocoli dezbaterea Parlamentară”, arată Turcan.

Ce spune Fiscul?

Pe site-ul Fiscului sibian se arată că doar 127 de persoane au primit preaviz. „Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 a fost iniţiat procesul de reorganizare al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Reorganizarea ANAF a fost anunţată prin Memorandumul cu tema <Programul multianual de modernizare a administraţiei fiscale> aprobat de Guvern în 18 aprilie 2012 şi constituie o precondiţie pentru implementarea <Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale>, proiect pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială. Cadrul general pentru reorganizarea ANAF a fost stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 520/2013, privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În conformitate cu prevederile actelor normative menţionate, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Sibiu se reorganizează în Administraţie judeţeană a Finanţelor Publice Sibiu în subordinea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov”, arată comunicatul publicat pe site-ul instituţiei
Potrivit documentului, „cu data de 1 august 2013, (data începerii procesului de reorganizare al ANAF), la nivelul Fiscului sibian au primit preavize un număr de 127 angajaţi (funcţionari publici şi personal contractual). Majoritatea acestora fac parte din cadrul serviciilor suport ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Sibiu, care conform noii structuri se regăsesc la nivelul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov. Angajaţii care au primit preavize pot opta pentru posturile vacante în cadrul noii structuri. Lista posturilor vacante se va afişa pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală www.anaf.ro, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice www.mfinante.ro, la sediul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov şi la sediul Administraţiei judeţene a Finanţelor Publice Sibiu”, arată documentul.
Potrivit documentului citat, prin reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se urmăreşte fuziunea prin absorbţie şi preluarea Autorităţii Naţionale a Vămilor, preluarea activităţii Gărzii Financiare şi desfiinţarea acesteia, înfiinţarea unei structuri de antifraudă în cadrul ANAF şi înfiinţarea direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice. Scopul urmărit prin această reorganizare este îmbunătăţirea performanţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.comentarii
3 comentarii

Raluca draga,ti-am spus de o mie de ori,cand mai iesi in decor pune-ti fa o palarie alba si cu boruri largi ca te bate sorele asta nebun in cap si incepi sa delirezi,toanta dreaqu !
my
09.08.2013 08:22
politizarea finantelor sibiene s-a facut de PDL in ultimii ani s-au angajat doar "simpatizanti " PDL in funcii de coducerere si nu numai de catre directorul Popescu ,sunt multe exemple
my
09.08.2013 08:30
Nu stiu cum se intampla ca aceasta femeie este priceputa in toate cele.Mai sa fie-cred ca este copia Elenei Ceausescu.Stai doamna pe..... tau ca nu sti ce vorbesti.Pai cand pedeleul vostru a angajat sute de mii de acoliti in toate structrile,era bine,dar atunci o faceati spre binele tarii cum ar spune un clasic de- al vostru-BOC.De invatamant nu mai zici ceva asa de suflet ca tare mi dor.
sibian
09.08.2013 09:49
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia