Continental
Tribuna
Câteva sfaturi de la specialiști pentru un șemineu perfect funcționabil
Câteva sfaturi de la specialiști pentru un șemineu perfect funcționabil

Mulți dintre noi fac greșeala de a investi sume consistente de bani pentru achiziționarea și montajul unui semineu pe lemne, ca mai apoi, să irosească din start performanțele maxime, folosind lemne de proastă calitate, din cauza cărora vom avea de înfruntat o mulțime de probleme nedorite, precum: incapacitatea de a încălzi spațiul dorit în parametri ideali de confort și performanță, cos de fum înfundat, mirosuri neplăcute, sticla focarului mereu murdară, randament scăzut și cel mai grav, deteriorarea anumitor componente ale focarului.

Întrebând specialiștii de la Alego.ro, am aflat că una dintre cele mai importante recomandări se referă la folosirea cu preponderență pentru foc, a lemnului de esență tare (ex. fag/stejar). Acesta, spre deosebire de rășinoase, are avantajul ca la un volum asemănător, va degaja mai multă căldură în procesul de ardere. Bineînțeles, tentația de cumpărare este mare având în vedere că rășinoasele precum bradul, pinul sau molidul sunt considerabil mai ieftine decât lemnul de esență tare, dar vă garantăm că acest avantaj este unul fals, deoarece cu timpul, vă veți trezi cu un șemineu care nu mai respectă standardele inițiale de funcționare, și care va da rateuri din punct de vedere al randamentului. În schimb, pentru că rășinoasele ard foarte repede și degajă o temperatură înaltă, într-un interval scurt de timp, acestea sunt perfecte în procesul de aprindere al focului în șemineu. Singura soluție care să te priveze de procesul selecției și utilizării corecte a lemnelor potrivite pentru șemineul tău  este aceea de a-ți instala în locuință, o variantă de semineu fals care funcționează cu combustibili lichizi (GPL, biocombustibili), peleți sau modele de șemineu electric.

Un alt aspect de luat în considerare, dacă ne dorim ca șemineul nostru să funcționeze la cele mai înalte standarde de performanță pentru o perioadă îndelungată de timp, se referă la evitarea folosirii lemnului ud. O bună funcționare este influențată în mare măsură și de umiditatea lemnului care nu trebuie să depășească pragul de 20%, valoare care poate să fie  verificată cu ajutorul unor dispozitive speciale de măsurat, disponibile și în oferta celor de la Alego.ro

Umezeala din lemn scade puterea calorică. În acest caz, o mare parte a puterii calorice se va irosi în procesul de evaporare al apei, și nu în cel de încălzire propriu-zis. Vaporii de apă scad temperatura de ardere și contribuie la formarea funinginii, care se acumulează și va căptuși nedorit cu un strat gros, pereții camerei de ardere, ceramica, țevile sau coșul de fum. În această situație, când se ard în permanență lemne ude, putem vorbi de o exploatare deficitară, care în timp, va atrage după sine o serie de probleme, defecțiuni ale unor părți consumabile a focarelor (ex: grătar, șamota), determinând chiar și pericolul unor incendii cauzate de autoaprinderea sistemelor de evacuare.

Pe scurt,  înainte de a achiziționa lemne de foc, ține cont că lemnul trebuie sa fie de esență tare, să fie uscat și stocat la adăpost de intemperii, astfel vei obține o putere calorică ridicată, un randament crescut, o sticlă mai curată, un șemineu mai ușor de întreținut și cu durată mare de viață. Așadar, indiferent de alegerea ta, Alego.ro îți va sta la dispoziție prin specialiștii săi, cu sfaturi avizate și informații complete, care să te ajute în alegerea soluției de încălzire potrivite pentru căminul și familia ta.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia