Tribuna
Comunicat de presa
Câteva necazuri pentru organizatori şi multe bucurii pentru copiii care s-au plimbat cu Mocăniţa pe Valea Hârtibaciului
I. BÂRSAN
1987 vizualizari
Câteva necazuri pentru organizatori şi multe bucurii pentru copiii care s-au plimbat cu Mocăniţa pe Valea Hârtibaciului

Au trecut peste 10 ani de când un grup de tineri cu suflet frumos şi spirit nebun, umblând haihui, au trecut de pe Valea Oltului pe Valea Hârtibaciului şi la Cornăţel au descoperit o linie ferată îngustă de care nu ştiau nimic. Vegetaţia care o acoperea dovedea că nu este folosită, aşa că au hotărât să construiască o ciclodrezină , adică un mijloc de transport cu roţi de vagonet şi tracţiune cu pedale şi lanţ de bicicletă, cu care să se plimbe şi să-şi petreacă timpul liber în liniştea şi peisajul de pe Valea Hârtibaciului.

Apoi l-au cunoscut pe Mihai Blotor, de-o vârstă şi-o minte cu a lor şi care lucrase la documentaţia pentru clasarea şi declararea liniei ca monument istoric. Aşa au aflat povestea unui tren care circula odată între Sibiu şi Sighişoara, via Agnita, transportând oameni, produse agricole, lemne şi mărfuri comerciale pentru localităţile de pe acest traseu. Aşa le-a venit ideea să readucă vechiul tren pe linia de pe Valea Hârtibaciului şi aşa s-a născut Asociaţia “Prietenii Mocăniţei” înfiinţată în 2008.

Grupului iniţial i s-au adăugat alţi inimoşi, iar acum asociaţia are 20 de membrii care de 10 ani îşi petrec zilele libere distrându-se cu Mocăniţa, adică reparând vagoane şi amenajând linia ferată. Între timp din tineri au ajuns adulţi, au copii pe care îi iau cu ei la distracţie. Ca să aibă material de distracţie aleargă la maraton, apelează la prieteni din ţări străine, la fundaţii, la ONG-uri şi chiar la bugetul familiei. Aşa au reuşit să repare linia ferată, înlocuind traverse şi consolidând terasamentul, între Cornăţel şi Hosman.

În această perioadă au avut bucuria să li se alăture peste 500 de voluntari, tineri cu dorinţa de a înfăptui ceva, de a se implica în lucruri frumoase. Au curăţat vegetaţie, au vopsit vagoane, au cărat piatră şi s-au simţit mândri că participă la o acţiune frumoasă.

Aşa au reuşit Prietenii Mocăniţei să facă un traseu circulabil şi să organizeze opt evenimente pe acest traseu, închiriind o locomotivă şi două vagoane, pentru a le oferi copiilor şi părinţilor bucuria unei plimbări cu Mocăniţa, pe Valea Hârtibaciului.

Cel mai recent, organizat în zilele de 12 şi 13 mai, a fost unul cu mai multe probleme care le-a pus la grea încercare răbdarea şi capacitatea de a rezolva problemele. Cea mai gravă a fost defectarea pompei de alimentare cu apă a locomotivei cu aburi, din cauza căreia au fost anulate două curse, spre decepţia părinţilor şi copiilor veniţi în număr foarte mare. Altă problemă a fost din partea Poliţiei Transporturi Feroviare care solicitau să le fie puse la dispoziţie anumite acte şi avize referitoare la linie şi tren.

Se pare că cineva a sesizat respectiva instituţie, chiar în ziua desfăşurării evenimentului, cu scopul ca acesta să fie oprit, fiind zi de weekend. Din fericire în grupul organizatorilor sunt doi membri, un revizor de linie şi un inspector de la Siguranţa Circulaţiei care au întocmit procesul-verbal solicitat de Poliţia Transporturi Feroviare, în care se menţiona că Mocăniţa poate face transporturi de agrement.

Activităţile pentru rezolvarea reclamaţiei au mai anulat un transport, au mai generat nişte nemulţumiri din partea părinţilor şi supărări din partea copiilor dar mai ales au generat mult stres pentru organizatori, trişti pentru supărarea copiilor şi furioşi pe cel ce a încercat să le oprească activitatea.

Cu toate necazurile prietenii mocăniţei sau mocăniţarii, cum îşi spun ei, au reuşit să realizeze sâmbătă două transporturi şi duminică cinci, ceea ce înseamnă că totuşi peste 900 de adulţi şi copii s-au bucurat de plimbarea cu un tren ce pufăia şi şuiera pe frumoasa Vale a Hârtibaciului.

Pentru a consemna evenimentul, Mihai Blotor a compus şi a postat pe facebook un catren, dovedind că nici simţul umorului şi al autoironiei nu le lipseşte:

Am reuşit, s-o facem lată./ Ne-a murit pompa de apă,/ Şi trei trenuri n-am făcut./ Am fi vrut, dar n-am putut

Au trimis pe noi controlul,/ L-am trecut cu binişorul./ Am chemat şi pompierii,/ Ne-au dat apă, ca boierii.

Duminică am zâmbit,/ A mers bine, în sfârşit!/ Călătorii fericiţi,/ Copiii înnebuniţi.

A fost totul minunat/ Şi a fost cofinanţat/ De Consiliul Judeţean,/ Ca în fiecare an.

Vă spun în asentiment/ Că acest eveniment,/ Pentru noi, indubitabil/ Va rămâne memorabil!


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia