Tribuna
"Casa bunicilor", locul unde liniştea ia locul grijilor
Ana Maria MĂTUŞOIU
10208 vizualizari
Din 2013, e casă pentru zeci de bunici care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns să locuiască acolo. Iar în doi ani de existenţă, "Casa bunicilor” din Slimnic – cămin de îngrijire personală - a adus alinare în sufletele bătrânilor, oferindu-le şansa să zâmbească din nou fără grija zilei de mâine. Bunicii duc o viaţă liniştită acolo, au parte de o atentă îngrijire personală iar în funcţie de preferinţe, ei pot alege să locuiască singuri în cameră sau cu mai multe persoane. Împreună, bunicii fac ca timpul să treacă altfel. Fie că se văd în curtea special amenajată pentru plimbarea şi relaxarea lor sau îşi dau întâlnire în clubul căminului, bunicii deapănă zi de zi amintiri despre tinereţe, citesc sau joacă diferite jocuri.

“Casa bunicilor” are sediul în comuna Slimnic, str. Principală, nr. 40 şi dispune de o capacitate de 60 de locuri. Căminul vine în întâmpinarea familiilor care au persoane dragi aflate în situaţia de a nu mai fi independente şi le oferă acestora condiţii dintre cele mai bune. Unitatea beneficiază de 17 camere şi, în funcţie de preferinţe, pacienţii pot să stea singuri ori cu unul, doi sau trei colegi. Toate camerele sunt dotate cu baie proprie şi televizor şi sunt extrem de spaţioase. Spre exemplu, o cameră cu două paturi are 20 de metri, iar una cu patru paturi măsoară în jur de 30 de metri. Pe lângă dormitoare, bunicilor le sunt puse la dispoziţie spaţii comune, adecvate pentru activităţi în aer liber – curtea interioară, unde îşi pot primi vizitatorii, spaţii destinate asistenţei medicale de urgenţă ori spaţii verzi unde se pot plimba şi relaxa. Se pare că bunicii au şi un loc preferat: clubul căminului, o încăpere de 50 de metri dotată cu fotolii, bibliotecă şi televizor, unde mănâncă, petrec timp împreună, joacă diferite jocuri. În ceea ce priveşte tarifele, acestea sunt negociabile. Ele pleacă de la 1.000 de lei şi cresc în funcţie de condiţiile solicitate şi starea de sănătate a seniorului care cere îngrijire personală. "Casa Bunicilor" este împărţită în două corpuri, A şi B, cel din urmă fiind amenajat în urma solicitărilor de internare pe cazuri paleative unde persoanele vârstnice nu se mai pot deplasa şi au nevoie de supraveghere permanentă.

Îngrijire personală pe măsura aşteptărilor

Bunicii care apelează la serviciile căminului din Slimnic au probleme de sănătate, iar câţiva nici măcar nu pot să se deplaseze singuri, de aceea au nevoie ca cineva să aibă grijă de ei. La "Casa Bunicilor", pacienţii sunt îngrijiţi permanent de către personal de specialitate: o asistentă şi trei infirmiere. De altfel, căminul pune la dispoziţia bunicilor un medic, care merge să îi consulte în fiecare săptămână. “Medicul are program. El vine o dată pe săptămână, dar bineînţeles că ori de câte ori e nevoie se prezintă aici şi îi îngrijeşte pe bunici. Oricum, asistentele ţin legătura cu el permanent”, spune Pavel Mila, preşedintele căminului “Casa Buncilor”. Potrivit acestuia, fiecare utilizator de servicii beneficiază de controale medicale de rutină: la primirea în unitate, la interval de timp stabilit, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate generală, în situaţii de urgenţă, la ieşirea din unitate. De altfel, tratamentele pacienţilor se desfăşoară conform indicaţiilor medicale.

Alimentaţia, făcută după recomandările medicului

Alimentaţia corectă a bunicilor este una dintre preocupările conducătorilor căminului, care spun că încearcă să schimbe meniul frecvent, pentru ca pacienţii să nu consume în fiecare zi acelaşi tip pe mâncare. Ei beneficiază de o hrană în concordanţă cu nevoile pe care le au, iar servirea mesei se face la intervale potrivite şi flexibile de timp. În plus, alimentaţia pe care bunicii o primesc se face după indicaţiile medicului, hrana fiind adecvată vârstei şi stării de sănătate. Pacienţii primesc zilnic trei mese principale, plus două gustări. Ce conţine meniul bunicilor într-o zi de joi, spre  exemplu? Ei bine, la micul dejun, pacienţii primesc pâine cu unt, crenvurşti şi ceai. La ora 11, au parte de prima gustare-desert, care constă într-un iaurt. La prânz, bunicii primesc două feluri de mâncare: ciorbă de legume şi friptură de pui la tavă cu piure de cartofi. La ora 17 urmează cea de-a doua gustare: plăcintă cu mere. Iar la cină, bunicii au parte de  pâine cu unt şi dulceaţă, plus o cană de lapte de vacă. "Acolo unde este cazul, se asigură hrană dietetică/supliment conform prescripţiilor medicului", spune Pavel Mila. De altfel, persoanele care nu pot să se hrănească singure primesc ajutor din partea personalului angajat. Acestora li se asigură servirea mesei în cameră, cu asistenţă şi ajutor din partea personalului.

Fiecare pacient ascunde o poveste de viaţă. Una specială

Cu toate că au parte de condiţii excelente, pentru unii dintre bătrâni, fiecare zi petrecută într-un cămin poate fi o luptă cu ei înşişi. Oamenii îşi amintesc de anii tinereţii şi râvnesc la ei, la năzbâtiile care le-au oferit amintiri memorabile, la locurile de muncă pe care le-au avut ori la alte poveşti numai de ei ştiute. Important este că unii dintre ei reuşesc să treacă peste şi se bucură de fiecare zi, sunt împliniţi că şi-au găsit un loc al lor, unde primesc tot ceea ce le trebuie. În plus, îi ajută gândul că, acasă, au copii care au ajuns cineva în viaţă. Aşa cum au fost şi ei, la rândul lor. Este şi cazul Mariei Moruşca, femeie pe care am cunoscut-o la "Casa Bunicilor", şi care ne-a cucerit de îndată. Vorbele pline de căldură ale femeii şi strălucirea pe care o poartă în ochi ne-a dezvăluit un suflet frumos, aşa cum l-am descoperit în minutele care au urmat. Maria are 88 de ani şi, de mai bine de un an, locuieşte la “Casa Bunicilor”. S-a născut în Bucureşti şi a trăit cea mai mare parte din viaţă acolo. “Aveam o curte mare şi frumoasă în Bucureşti. Aveam un frate, eram cuminţi, nu făceam noi prostii”, îşi aminteşte femeia. Apoi, s-a măritat şi s-a mutat în Ardeal, la Târnăveni, unde a lucrat la poştă până la 55 de ani. A născut doi copii pe care îi iubeşte ca pe ochii din cap: o fată, profesoară în Sibiu, şi un băiat, inginer la Bucureşti. La rândul lor, copiii i-au dăruit doi nepoţi, şi, astăzi, femeia e mândră toată că viaţa a avut grijă să le ofere copiilor exact ce ea şi-a dorit pentru ei. După ce a ieşit la pensie, Maria s-a întors la Bucureşti, pentru că acolo era casa ei. Soţul i-a murit şi, cumva, soarta a adus-o la Sibiu, alături de fiică. Aceasta o vizitează lunar şi pe Maria lucrul acesta o bucură nespus. “Mă bucur că mă vizitează şi ea, şi nepotul meu. E bine să îi ştiu aproape”, spune Maria. Aici, la “Casa Bunicilor”, femeia se simte împăcată şi bine îngrijită. Stă singură în cameră, din dorinţa proprie, şi majoritatea timpului citeşte. Citeşte mult şi iubeşte poveştile de dragoste. Noi am găsit-o citind. De fapt, recitind “Din jurnalul unui poliţist”.
Bunicii par fericiţi la "Casa Bunicilor". Au parte de linişte, de o îngrijire excelentă şi se bucură de vizitele celor dragi. Ei pot fi vizitaţi zilnic între orele 11-13 şi 17-19.

* Unitatea este amplasată în aşa fel încât potenţialii utilizatori să aibă acces la toate serviciile comunităţii. Există căi de acces circulante de mijloace de transport în comun în imediata apropiere a unităţii. Clădirea este rezistentă din punct de vedere seismic, curată şi igienizată. Totodată, unitatea respectă normele în vigoare privind depozitarea şi incinerarea deşeurilor şi dispune de un post telefonic în funcţiune (centrala telefonică directă). Unitatea asigură igiena obiectelor personale de îmbrăcăminte, precum şi igiena lenjeriei de pat, care se schimbă la două zile sau ori de câte ori este cazul. *


IMPORTANT:

Telefon internări: 0741.213.026
Web-site: www.locuintabunicilor.ro
Cont donaţii:  RO12UGBI0000262010152 EUR
              RO72UGBI0000262010051 RON






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB