Tribuna
Cântec şi dans breton pentru elevii mîrşeni
Dan FRÂNCU
2288 vizualizari
Cântec şi dans breton pentru elevii mîrşeni

Elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Mîrşa au fost marţea trecută, pentru câteva zeci de minute, gazdele Ansamblul Folcloric Guedennes din comuna Plaintel (Bretania, Franţa).Prezenţi în ţara noastră în cadrul unei delegaţii numeroase, din care au mai făcut parte patru primari ai unor comune bretone, viceprimari, alţi aleşi locali şi reprezentanţi ai societăţii civile, dansatorii şi muzicienii bretoni s-au folosit de acest prilej pentru a promova câte ceva din folclorul regiunii de provenienţă, pentru a aduce pe aceste meleaguri o parte din moştenirea culturală de care dispun.
La Mîrşa, membrii ansamblului folcloric şi ceilalţi componenţi ai delegaţiei din Bretania au fost primiţi la Sala de festivităţi a Liceului Tehnologic, întâmpinarea oaspeţilor fiind efectuată în cel mai cunoscut şi tradiţional stil românesc: doi elevi ai instituţiei de învăţământ, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, au primit oaspeţii cu pâine şi sare. După ce întreaga delegaţie a intrat în localul liceului mârşean, directorul instituţiei, prof. Maria Şinca, a adresat francezilor un scurt şi emoţionant cuvânt de bun venit şi şi-a exprimat bucuria şi onoarea de a fi gazda unei delegaţii de acest fel. În numele delegaţiei franceze, primarul oraşului francez Ploeuc sur Lie, Thibaut Guignard, a mulţumit pentru primirea de care a avut parte, considerând că aceasta a fost una dintre cele mai plăcute surprize din întreaga deplasare efectuată acum în România, şi a făcut o succintă prezentare a componenţei delegaţiei din care a făcut parte.
Apoi, grupul folcloric breton a susţinut un spectacol în faţa mârşenilor, fiecare suită de dansuri fiind răsplătită cu aplauze călduroase şi urale. Spre finalul reprezentaţiei, bretonii i-au „provocat” pe români la dans, cei interesaţi putând încerca mişcările de bază ale câtorva dintre dansurile prezentate. De altfel, aproape toţi spectatorii, mai mult sau mai puţin îndemânatici, s-au alăturat francezilor pentru marea „horă” ce a încheiat spectacolul lor de la liceul mârşean. Pe lângă elevii, preşcolarii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Mârşa, la spectacolul susţinut de ansamblul din Bretania au asistat şi mai mulţi cetăţeni ai localităţii, părinţi, bunici sau vecini de-ai elevilor, dornici să vadă dansurile şi costumele bretone, sau să-i cunoască şi să-i salute pe cei din delegaţie.
Ansamblul Folcloric Guedennes din comuna Plaintel  a fost prezent în Ţara Oltului din 3 până în 8 octombrie, alături de ceilalţi membri ai delegaţiei bretone. Astfel, oaspeţii au contribuit la derularea unei noi serii de activităţi cuprinse în cadrul Proiectului LEADER transnaţional „Cartoful, ambasadorul teritoriului nostru”, derulat de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Ţara Oltului” şi GAL Pays Sus de Saint Brieuc. Ansamblul a mai susţinut spectacole sâmbătă, 4 octombrie, la Căminul Cultural din Sebeşu de Sus, în cadrul „Serii româno-bretone”, găzduită şi organizată de Ansamnblul Folcloric „Valea Moaşei”, precum şi în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului „Produse şi tradiţii în Ţara Oltului”, desfăşurat duminică, 5 octombrie, la Porumbacu de Jos.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA