Tribuna
Sevis
Campionat de Robotică la ULBS. Start pentru roboții Marquardt
Campionat de Robotică la ULBS. Start pentru roboții Marquardt

Campionatul universitar de robotică 2017 al Facultății de Inginerie a luat startul într-o formulă nouă: acesta concursul se va desfășura pe etape lunare și va fi în totalitate sponsorizat de compania Marquardt. Campionatul de roboți “line follower” organizat de Departamentul Mașini și Echipamente Industriale al Facultății de Inginerie din cadrul ULB Sibiu a pornit cu dreptul la finalul lui 2016, prima etapă desfășurându-se deja ca o avanpremieră a etapelor mai dificle care vor urma.

Prima etapă a pus în fața studenților o probă relativ “simplă”: o cursă contra cronometru în trei runde pe un traseu marcat printr-o linie. Pornind de la bugete egale, concurenții au proiectat și construit roboți dotați cu senzori pentru urmărirea liniei, au programat microprocesorul căutând să atingă precizia necesară pentru a asigura comanda fină a motorului, viteza și manevrabilitatea robotului în mers.
Câștigătoarea primei etape a fost echipa Terrabyte, al cărei robot a parcurs traseul în doar 29,709 secunde. Ocupanta locului II, echipa RoboBoy, s-a clasat la distanță de doar 7 zecimi de secundă de învingători (30,410 sec). Pe locul III au fost cei de la RoboMAC, cu timpul de 32,411 secunde.

În campionat s-au înscris 23 de echipe formate din peste 70 de studenți ai Facultății de Inginerie a ULBS de la diferite specializări, precum Mecatronică, Robotică, Tehnologia Construcțiilor de Mașini, Transporturi, Electronică Aplicată și Calculatoare.

Directorul Departamentului Mașini și Echipamente Industriale, prof. Sever Gabriel Racz a fost inițiatorul schimbării de format a campionatului, pentru a-i da o baza de masă în rândurile studenților. „Am căzut de acord cu partenerii finanțatori de la Marquardt să reorganizăm concursul astfel încât la el să ia parte cât mai mulți studenți. În acest mod toți pot beneficia de această experiență foarte interesantă și importantă”, spune prof. Racz.

Campionatul cuprinde cinci etape, programate lunar până în aprilie 2017, în care roboții construiți de echipe se vor întrece pe diferite trasee de viteză sau trasee cu obstacole, cu dificultate crescută de la o etapă la alta. Ultima probă a concursului va fi în luna mai: prezentarea roboților și a soluțiilor tehnice folosite.
Managerul de Resurse Umane al companiei Marquardt România, Bianca Buta, vede în această competiție o ilustrare fericită a relație cu Universitatea, de unde firma își va recruta specialiștii de mâine: „Am decis să mărim sprijinul financiar, susținând în totalitate campionatul de robotică în colaborare cu Facultatea de Inginerie, pentru a introduce în mediul universitar tematici de studiu și provocări specifice domeniului de activitate al companiei noastre, în ideea de a identifica cei mai talentați studenți, care pot deveni viitori angajați ai companiei”.

Compania Marquardt va sponzoriza și participarea unei echipe universitare la Turneul Final al Campionatului European de Robotică EuRobot 2017, care va avea loc în Anglia.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia