Tribuna
Cam multă vraişte prin "destinaţia unică în Europa" numită Centrul Sibiului
Dumitru CHISELIŢĂ
894 vizualizari
Cam multă vraişte prin

Sincer, tare m-a amuzat toată mini-tevatura aceasta cu Sibiul care este nuştiuce destinaţie cea mai cea europeană şi că se află pe un (mult prea) onorant loc 6 din 15 la categoria asta (asta şi graţie voturilor sibienilor care habar nu au despre istoria atracţiilor locului sau a apelurilor la vot a celor direct interesaţi). Nu de alta, dar sunt turist în oraşul ăsta de câteva decenii şi, la fel ca alţii, cunosc cum a fost şi cum este, ce a fost şi ce este. Dar mi-am zis că, hai bă, n-oi mai fi călcat de mult prin zona "Zero" a turismului local şi a imaginii de sine sibiene şi că s-o fi modificat ceva de, în sfârşit, Sibiul arată cumva. Mai ales pe centru.

 

Clădirile făcute praf sunt la locul lor. Haideţi, turişti!

 

Uite ca destinaţie de vis turistic a Sibiului, puteţi admira, după ce faceţi selfi pe Podul Minciunilor (apropo, nu mai sunt lacăte prinse de Yuby şi Yubova lui, că au fost tăiate, iar amorul aruncat la "colectare selectivă"), nişte mostre de case cât se poate de atractive turistic. Avem veşnica şi infinita clădire de pe Mitropoliei, care paradoxal, încă e în picioare. Sau, dacă vi se pare prea clasică, atunci clădirea de pe Tribunei (e centru, nu? E. Sincere felicitări) cu fosta legendară cafenea (şi multe altele) "Ada Kaleh". Sau, la câţiva paşi de Kilometrul zero al cui vreţi: turismului, culturii, administraţiei, al managementului, al patrimoniului, al Sibiului însuşi, în locul chiar definitoriu şi unic numit Pasajul Scărilor, se află Casa Lovită de Meteoriţi. Dacă nu credeţi faza asta cu meteoriţii poate ne explicaţi cum de acoperişul are găuri şi cum au fost ele făcute. Se vede superb de la terasa din Piaţa Huet, loc extrem de frecventat de turişti. De Piaţa Mică nu mai pomenim, sunt ceva case crăpate bine spre fantastic, una cu o copertină care mai ascunde ceva, alta fără, dar cu acoperiş "ţais".

În Piaţa Huet, renovarea bisericii merge în continuare, şi iar ne amintim că ni se promisese o conferinţă de presă în care să fim ţinuţi la curent cu una alta, ce s-a mai făcut, ce s-a mai descoperit, care mai e, vorba aia stadiul, dar a promite e nobil, a te ţine de cuvânt este burghez. Sau nu ne mai coborâm la nivelul presei şi al sibienilor, cumva, de ne-a pocnit, aşa, secretomania?

 

Dacă v-aţi plictisit de grafittiurile vechi, avem şi unele noi

 

...Avem unele noi. De exemplu, în tunelul din zona Turnului Sfatului, avem un "Nord Sibiu", destul de proaspăt desenat. Înainte mă enerva asta, dar văzând că o fac degeaba şi că oficial s-au luat măsuri radicale doar când a fost de ochii lumii Summitului, o las aşa. Evident că va trebui să aşteptăm un alt summit ca să se cureţe zidurile, stâlpii şi porţile, de inscripţiile acestea. Lucrul acesta mai demonstrează şi cum unii se ambiţionează, pe banii noştri, să nu fie capabili să gestioneze aşa ceva, deşi se laudă la fiecare ocazie cu mamă-mamă câte super-camere are Sibiul şi ce folositoare sunt ele pentru ordinea şi liniştea publică a oraşului. În fine, mai avem şi grafuri mai vechi, dar astea le plac poate proprietarilor de le lasă acolo, neschimbate. Sau s-or fi plâns turiştii că nu avem ziduri mâzgălite în "destinaţia europeană"... Apropo, mai avem autocolante cu "Nord Sibiu" şi pe stâlpii de iluminat de pe Bălcescu, dar nu prea înţeleg de ce e cocardă imperială germană acolo, în roşu-alb-negru. Că Sibiul nu a făcut parte din Germania nici când mulţi au vrut atunci asta, adică în anii 30-40. În fine. O fi ceva cu fotbalul...

 

În altă ordine de idei, dacă tot ne lăudăm cu frumuseţea Sibiului (care încă nu e sufocată complet de kitschul cu aere istorice), hai să şi facem ceva pentru sărmanul oraş, dincolo de a ne plimba nasul pe sus şi a ne bate cu cărămida în piept pe reţele la poze nocturne pe tema "ce oraş frumos avem". Hai, de exemplu, să vedem ce e cu casele alea din zona istorică, de încep să se exfolieze rău şi să le cadă chestii la prima rafală de vânt. Hai să vedem cum de a picat bunătate de ornament istoric la portalul de la Casa Haller şi ce e de făcut, că e chiar în centrul oraşului. Şi să fim mai atenţi cu ce e vechi, că văd că devenin o struţo-cămilă istorico-modernă de nici legendarii "ochi" ai Sibiului din acoperişuri nu mai arată normal, ci-s pocniţi de poceală. Asta dacă vrem să fim "destinaţie unică în Europa" nu doar pe net şi nu doar din voturile unor entuziaşti...

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia