Tribuna
Calfele călătoare îşi redeschid atelierul din Sibiu
Calfele călătoare îşi redeschid atelierul din Sibiu
În sunet de topoare, ciocane şi în miros de lut se petrece vara pe strada Cetăţii din Sibiu. Nu de alta, dar calfele călătoare îşi redeschid atelierele în aer liber, aşa că începând cu 16 iulie ne arată cum se lucrează după tehnici tradiţionale.
De ani buni, calfele călătoare şi-au făcut casă la Sibiu. E drept că nici una dintre ele nu stă mult, că doar aşa cere tradiţia: să călă­torească din oraş în oraş, din sat în sat, din atelier în atelier şi să înveţe meşteşugurile fierului, lem­nului, argilei, aurului şi argin­tului aşa cum se practicau aces­tea odinioară. Sibiul e însă loc de întâlnire în fiecare vară, iar obi­ceiul este păstrat, aşa că de la jumătatea acestei luni zeci de calfe îşi au sediul   în oraş. Atelie­rele calfelor se deschid pentru a şasea oară în oraş, graţie proiec­tului iniţiat de Asociaţia Casa Calfelor Sibiu, împreună cu so­cie­tatea Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin şi Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Muni­cipiului Sibiu.

Ateliere pe strada Cetăţii


Cu calfele călătoare vă veţi întâlni pe strada Cetăţii din Sibiu din 16 iulie până în 27 august. Aici veţi vedea la lucru, de luni până sâmbătă, pietrari, dulgheri, tâmplari, fierari sau făuritori de podoabe din metale preţioase. Fiecare dintre ei va lucra după tehnica ţării din care provine, fie că e vorba de Germania, Elveţia, Franţa, sau chiar România.
Şi tot pe strada Cetăţii se des­chide o expoziţie dedicată calfelor. În zeci de imagini sunt surprinse momente din răstimpul de când calfele au poposit la Sibiu. De asemenea, expoziţia face referire şi la istoria meşteşu­garilor călători, la costumul tradi­ţional al calfelor şi la diferitele asociaţii de calfe.
Dar calfele vă aşteaptă şi la casa lor din Piaţa Huet, acolo unde în fiecare joi, la ora 20,  vor fi proiectate filme documentare, iar calfele vă vor povesti despre viaţa lor de învăţăcei călători.

Pe drumuri, de sute de ani

Peste 700 de calfe colindă an de an prin Europa. Pleacă din Germa­nia, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia şi poposesc în Polonia, Italia sau România. Cu toţii călătoresc timp de trei ani şi o zi purtând uniforma şi pălăria calfelor, respectând normele impuse de frăţia lor.
Cât timp călătoresc, calfele nu au voie să se căsătorească sau să aibă copii, nu au voie să se apropie la mai puţin de 50 km de casă, dar trebuie să poposească din atelier în ate- lier ca să cunoas­că şi alte metode de lucru. Doar după anii de călătorie trebuie să îşi arate măiestria în meşteşugul ales.



comentarii
2 comentarii

romanii au ciori calatoare dar n-au casa,dorm sub Turnul Londrei
ben
14.07.2012 00:12
am fost acol si nu va sfatuiesc sa mergeti e urat!!!
:))
denny
05.12.2012 21:32
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB