Tribuna
Cabana Prejba, ce-a fost şi ce-a ajuns?!
Cabana Prejba, ce-a fost şi ce-a ajuns?!

Pentru mulţi sibieni, cabana Prejba din Munţii Lotrului, a fost o cabană foarte atractivă. Ea a găzduit foarte mulţi turişti în toate perioadele anului. În fiecare sfârşit de săptămână erau turişti acolo. Se organizau revelioane, baluri şi tabere de schi. Cabana a avut chiar şi un bal anual, iar acela a fost ”Balul Afinelor”. Iarna se schia acolo sus iar pentru asta, montaniarzii îşi duceau singuri schiurile pe umăr, pe un traseu de 6-8 ore iarna.

Cabana a fost ridicată de saşii din Transilvania, în secolul XX, la altitudinea de 1630 m. iar Vârful Prejba este la altitudinea de 1794 m. În anul 1974, în decembrie, într-o duminică, cabana a fost martora unui accident aviatic unde şi-au pierdut viaţa 42 de persoane. În acel moment, în cabană, era o tabără de schi pentru copii, care au fost primii martori ai accidentului aviatic.

Mersul la munte şi în mod special la cabanele din jurul localităţilor, a fost una din preocupările tinerilor din anii trecuţi. Sute de montaniarzi îşi petreceau sfârşitul de săptămână în natură, la cabanele de munte sau cu cortul. Cabanele nu erau atât de moderne ca acum, stilul lor era unul modest şi cu prea puţine facilităţi. Dar cu toate acestea, Cabana Prejba a fost o cabană iubită deşi wc-ul era ”afară cât vezi cu ochii, între brazi”, apa era în faţa cabanei într-un mic pârâu, încălzirea era cu lemne în sobe zdravene, iar iluminatul era doar la lampă cu gaz şi lanterne. Atmosfera din sala de mese era mereu frumoasă şi prietenoasă, cu oameni care se întâlneau acolo din multe zone. Prin anii 80 cabana avea câteva încăperi care în timp şi-au mai schimbat din destinaţie până au dispărut de tot.
 Una din ele, era ”camera cisnădienilor”, una era ”camera celor din Tălmăcel” (cu intrare directă de afară, pe nişte scări), o cameră mare cu priciuri care era şi cea mai aglomerată şi ultima încăpere era o cameră cu 4 paturi. Cabana avea şi o ”cameră matrimonială” cu un pat dublu, mai mult în regim preferenţial.

În acest moment cabana este o ruină. Mai există doar pereţii cabanei şi acoperişul. În interior, totul este stricat şi dărăpănat. Podeaua din sala de mese este ruptă. În interiorul cabanei se circulă doar pe bârne şi traverse. Geamurile sunt toate sparte. Vântul, zăpada şi ploaia ajung uşor în interior. Doar marcajele montane pe unul din pereţii cabanei şi indicatorul de traseu din faţa cabanei mai arată că acolo, cândva, a fost o cabană, nu o stână.
Cabana se deteriorează în fiecare an fără ca cineva să intervină. Cabana Prejba a rămas în amintirea multor montaniarzi, iar cei împătimiţi încă îşi pot aduce aminte detalii foarte clare de cum era în vremea când acolo erau mulţi turişti.

Elena CUCEU
Filmare - Adrian Hampu, din Cisnădie


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia