Tribuna
Ca să scapi de ciori ar trebui să nu le aduci
Dumitru CHISELIŢĂ
1206 vizualizari
Ca să scapi de ciori ar trebui să nu le aduci

Tare amuzantă a fost ştirea aceea prezentată aşa de triumfal, de credeam că i-am bătut pe ruşi la Stalingrad de unii singuri, cum că primarul Timişoarei a anunţat că a găsit soluţia împotriva ciorilor din oraş, atârnând lampioane în copaci. Astfel, ele au impresia câ sunt în Beijing, nu în Timişoara, şi, derutate & enervate, îşi bagă picioarele şi pleacă în zone mai normale. Ştirea e celebră din două motive. Unul, că ciorile din oraşe chiar sunt, pentru unii, o problemă. Al doilea e că, vai, taman în Alianţa Vestului şi Banatu-i fruncea s-a petrecut genialitatea asta de eveniment-măsură, deci, normal că e aşa, pentru că Banatu-i fruncea şi pentru că Alianţa Vestului, nu a restului. În fine o declaraţie triumfalistă a primarului Timişoarei cum că lampioane şi ciori au făcut ocolul netului şi au poposit, la fel cum a poposit ex-domnitorul Cuza la franzelărie în Sibiu în exilul lui impus de burghezo-moşieri, în toată mass-media din oraşele mari (şi cu ciori) de pe teritoriul României aliate vestic sau nu. „Victooorie” au urlat, ca în filmul ăla cu Mihai Viteazul care se numea „Mihai Viteazul”.

Deci dacă aprinzi felinare în pomi, scapi de ciori. Deştept lucru. O idee tipic edilitară, care e lansată cu fanfară şi tam-tam dar care, pe termen lung, o să te cam facă să te iei cu mâinile de cap.

 

De ce vin ciorile la oraş. Pentru că le e bine la oraş

 

În general, adică ce „în general”, ci obligatoriu, oricine, de la goange la urşi şi... ciori şi oameni pleacă de unde îi e rău şi se duce unde îi e bine. Da? Da. De exemplu, ciorile acestea de care spuneţi voi, sunt ciorile de semănătură, ştiinţific vorbind. Ştiţi acelea din copaci sau de la gunoaie, negre cu cioc mare, care fac „cracra”. Mai sunt şi alte ciori: corbii, stăncuţele, grivele, gaiţele, dar în fine, când spui „cioară”, în cap o ai pe cea „de semănătură”.

Am spus că pleacă de unde le e rău. Exact. Fiind „de semănătură”, ciorile acestea erau trăitoare prin zone cultivate şi prin copacii din aceleaşi zone (cultivate). Se hrăneau cu ce apucau: cu seminţe, cu goange, cu fructe, cu cadavre, cu resturi de orice era comestibil prin zonă. Erau, cum s-ar spune „gunoieri”. Adică îţi curăţau locul ca să nu ajungă să-ţi facă şobolanii asta.

Dar pe la sate a început să bântuie microbul aflării în treabă cu orice preţ şi al distrugerii de dragul construcţiei. Aşa că terenurile agricole au devenit terenuri imobiliare. Copacii au fost tăiaţi într-o veselie, şi cei din păduri şi cei din grădini şi cei care erau pe marginile drumurilor, fără a fi plantaţi alţii, iar primarii se lăudau cu asta la fel ca Robu cu lampioanele lui acum. Deci, ciorile au avut o stare de disconfort la ţară, din cauza lipsei de opţiuni, aşa că s-au gândit să-şi încerce şansa la oraş. Că vorba aia, deschidere mai mare, ofertă mai variată.

Unde sunt cele mai multe gunoaie aruncate oriunde? La oraş. Unde mănâncă oamenii pe stradă şi scapă pe jos? La oraş. Unde sunt cantine, restaurante, pub-uri, covrigării, terase cu mâncare unde se aruncă mâncare? La oraş. Unde sunt copaci puţini, dar sunt încă? La oraş. Aşadar, în aceste condiţii aveţi ciori la oraş. Unde le prieşte, graţie exact comportamentului edilitar şi celui privat.

Pentru că le oferiţi exact ceea ce au ele nevoie pentru a trăi şi a se înmulţi: copaci puţini, ca să fie cât mai comasate (pentru că noi defrişăm vesel ca să fie locuri de parcare şi să lărgim drumuri); gunoi de orice fel, aruncat oriunde, de la cel de lângă coşurile „specifice” la cel aruncat în cantităţi şi grămezi impresionante la marginea oraşului. Păi, NORMAL că avem ciori la oraş, dacă le-am chemat la oraş.

 

Şi dacă scapi de ciori, ce vine în loc?

 

Şi la Sibiu au fost tentative de a alunga ciorile. De la tras cu puşca în ele (mijlocul anilor '90) la boxele acelea cârâitoare din parcuri care acum nu mai sună nicicum şi nu sperie decât, ce să zic, factura de curent. S-au mai stricat cuiburi, s-au mai una alta, dar nu. Sibiul e prea generator de gunoaie ca să plece ele, ciorile. Gunoaiele sunt generate, culmea, de cei care se plâng de ciori. Uitaţi-vă unde au ele „cartierul general”: precis sunt nişte zone care produc sau resturi alimentare, sau gunoaie, sau au copaci. Sibiul are tot mai puţini copaci. Normal că ciorile îţi par multe dacă le vezi într-un singur copac, decât dacă le vezi în 20. Normal că dacă pe câmp, în loc să ai tot copaci măcar din loc în loc, ai blocuri şi bloculeţe şi în loc de terenuri cultivate – semănături – ai locuri betonate de parcare, cioara aia îşi ia tribul şi vine „la oraş”, să ţi se aşa în cap.

Hai să zicem că scapi de ciori cumva. Cu megafoane, cu lampioane timişorene cu poze cu politicieni la modă, cu fum, cu bătut în crătiţi şi oale. „uff, bine că am scăpat”. Pe lângă ciori, îţi pleacă şi alte păsări, că nu eşti tu aşa de deştept încât să găseşti ceva exclusiv anti-cioară care să nu afecteze şi restul de specii. Pleacă păsări care mănâncă insecte. Pleacă şi ciorile care îţi mâncau din gunoaiele tale. Conform regulii din natură, ceva e înlocuit de altceva. De exemplu, să zicem, de şobolani. Nu că nu ar exista şobolani în spaţiul public/privat. Ce faci? Chemi pisica? Deratizezi cu chimicale să păţeşti chestii tot ca la Timişoara - dar mai bine să nu vorbim de asta?

 

E ca la faza cu căpuşele. Dai împotriva căpuşelor, dispar şi alte insecte utile, dispar păsările care mănâncă insectele, reapar insectele, îţi fac praf copacii, tu tai copacii, aerul e tot mai naşpa, temperaturile o iau razna vara şi urât iarna, apoi dai vina pe încălzirea globală că e mai la modă decât să vezi unde ai comis-o exact tu.

 

Dar înţeleg că la Sibiu e o ofensivă nu numai anti-ciori, ci anti păsări sau chiar anti-spaţii naturale în general. Vezi toate iluminările nocturne din parcuri pe unde nu e trafic noaptea că nu ai de ce, vezi toate festivalurile de rock şi de mâncare din parcuri, care în mod sigur fac bine ariei naturale protejate sau nu, vezi tăierile de copaci fără plantări, vezi desfiinţările de spaţii verzi pentru a lărgi drumuri şi a face parcări. Așa că mai bine, gândeşte-te dacă nu cumva, tocmai tu ai adus ciorile acelea de care te tot plângi atâta. Şi că dacă elimini cauza, vei elimina efectul. Adică: plantezi mai mulţi copaci, arunci gunoiul unde trebuie, nu mai mănânci pe jumătate ceva pentru a ţâpa cealaltă jumătate, etc, etc...

Iar ciorile sunt foarte inteligente, de aia îmi şi plac. Uneori îmi pare câ-s mai inteligente decât unii oameni.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia