Tribuna
"Bumbacul" Cisnădie, reîncarnat
Dragoş BAKO
7647 vizualizari
Cisnădienii îşi aduc aminte cu siguranţă de fosta fabrică "Bumbacul". 1200 dintre ei oftează nostalgic la auzul acestei denumiri; au lucrat aici, au trăit în acest loc bune, rele, au mâncat o pâine. "Bumbacul" Cisnădie este numele cu care fabrica a fost botezată după Revoluţie, înainte ea numindu-se "11 Iunie". Existenţa post - revoluţionară a uneia dintre filaturile de bumbac importante din România a durat opt ani, până în 1998, când "Bumbacul" s-a privatizat, fiind cumpărată de S. C Denier S. R. L. Au urmat şase ani de procese, de tergiversări, iar în 2004 fosta fabrică intră în procedură de lichidare şi este cumpărată de S. C Metalex. Din fericire soarta "Bumbacului" cisnădian nu a fost aceea a multora dintre fostele uzine clădite înainte de 1989.
Mulţi s-au întrebat de ce nu s-a continuat la Cisnădie producţia de bumbac? Pentru că, spun cei care au preluat fabrica, utilajele erau vechi, neperformante, iar retehnologizarea uzinei ar fi necesitat o sumă prea mare. Dacă pe o suprafaţă de 15000 mp 1200 de muncitori produceau în anii optzeci 18 - 20 de tone de bumbac pe zi, aceeaşi cantitate se poate produce azi, pe 1700 mp, cu 40 de oameni, cu utilaje moderne. Cum piaţa bumbacului e invadată de materie primă chinezească, foarte ieftină, o investiţie masivă în tehnologie la fabrica de la Cisnădie, ar fi însemnat o pierdere sigură.

De la bumbac, la cotton

În 2004, din fosta fabrică "Bumbacul" nu rămăsese mai nimic, clădirea devenind o ruină, asemenea multor foste mari întreprinderi construite în perioada socialismului. Cum filatura de bumbac nu putea fi resuscitată, clădirile au căpătat o altă destinaţie, azi activând aici aproximativ zece firme, multe dintre ele cu capital străin. În timp şi înfăţişarea fabricii s-a schimbat, interiorul şi exteriorul nu mai seamănă cu ceea ce a rămas întipărit în mintea oamenilor care au lucrat aici. Se poate spune că s-a trecut de la bumbacul de atunci, la "cotton-ul" de acum.

Incubator de afaceri

Administratorul Metalex, Dorina Păunescu spune că în viitor intenţionează să realizeze la fosta uzină "Bumbacul", un incubator de afaceri. Ce presupune acest lucru? Un parteneriat între Metalex, Primăria oraşului Cisnădie şi eventual Consiliul Judeţean şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pe scurt, incubatorul de afaceri presupune acordarea de sprijin celor care doresc să pornească o afacere, de la spaţiu pentru producţie sau depozitare, până la consultanţă. "E o iniţiativă din care toată lumea are de câştigat. Se rezolvă în anumită măsură problema şomajului la nivelul Cisnădiei prin angajarea forţei de uncă locale, creşte activitatea economică a oraşului, se încasează taxe şi impozite, iar investitorii sunt sprijiniţi să acceseze diferite finanţări europene, despre care poate nu ştiau că le sunt accesibile. Mereu am găsit o uşă deschisă la Primărie şi suntem convinşi că şi în continuare vom beneficia de sprijinul administraţiei locale, fiind vorba despre a sprijini comunitatea", spune administratorul Metalex.

comentarii
3 comentarii

dupa cat de fromos vorbiti, cred ca si patronul vostru are pe acolo ceva bani! In rest, ce-i de laudt? ca au fost atat de destepti ca au stiut sa opreasca fabrica pt. a nu lucra in pierdere? dar oare in contractul de privatizare nu scrie despre continuarea productiei si mentinerea locurilor de munca? Sau sunt acum mai destepti ca sunt clienti ai banului public cu "incubator de afaceri"?
Teo
14.07.2009 10:59
Nu mai laudati atat administratorul acestei intreprinderi ca au luat aceasta fabrica gratis di cauza D-lui FOGOROS care i-a facut administratori fara sa dea un ban numai datorita ca d-l PAUNESCU pe timpuri era la garda financiara si furau amandoi
ioan
14.07.2009 13:45
Bună seara, am o întrebare la dv. Unde pot găsii arhiva de la filatura? Am lucrat în filatura în anul 1980.am nevoie de o adeverință de vechime. Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Fodor Victori?a
11.04.2022 20:44
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Targul de Craciun

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA