Tribuna
În acest weekend,
FOTO şi VIDEO: Bucătăria şi jocul popular s–au mutat pe platoul de la Tocile
Andra MARINESCU
3973 vizualizari
FOTO şi VIDEO: Bucătăria şi jocul popular s–au mutat pe platoul de la Tocile
"La noi aici e bine şi frumos. Nicăieri nu mai e aşa, ca la noi", îmi spune tanti Floarea de cum am intrat ieri pe poarta Căminului Cultural din Sadu. Ora prânzului, duminică, i–a adunat aici pe toţi localnicii din comună, dar şi pe alţi mărgineni care au sărbătorit, din nou, Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu. A fost rândul Mărginimii Sibiului să spună "Prezent!", după Ţara Oltului, şi să îşi prezinte obiceiurile, cânturile şi dansurile populare, dar şi produsele pregătite în bucătărie în mod tradiţional.
Ediţia de toamnă a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu a început. Dacă weekendul trecut Ţara Oltului a răsunat de ritmurile populare oferite de ansamblurile folclorice din zo­nă, a venit rândul ca, sâm­bătă şi duminică, pe 28 şi 29 sep­tembrie, Măr­gini­mea Si­biu­lui să fie în sărbă­toare. Ca­pitală a fost, de această dată, Sadu, loca­litatea care a adunat sute de mărgineni în acest week­end, gata să îşi prezinte zona şi datinile moştenite de-a lun­gul timpului.
350 de mici cinefili, la Sadu

Ultimul weekend al lunii septembrie la Sadu a început la Căminul Cultural. Aici, sâmbătă, de la ora 10, circa 350 de copii s-au adunat, potrivit reprezentanţilor Primă­riei Sadu, să cunoască tainele cinematografului şi să facă o scurtă escapadă în lumea poveştilor animate. "Astra" a dus în faţa elevilor şi tinerilor interesaţi să pătrundă într-o incursiune de... dimineaţă, trei proiecţii de film pentru copii. Din spectatori într-un cinema­tograf, copiii s-au transformat, apoi, în spectatori ai piesei de teatru "Jocurile copilăriei". Astfel, nu au părăsit lumea infantilă până la ora 12, când cu toţii au devenit mai maturi - dacă se poate spune astfel - şi au luat parte la proiecţia spectacolului "M-o luat neamţu' cătană", o reprezentaţie ce a ilustrat obiceiul tradiţional la plecarea în cătănie. Ziua a con­tinuat până la ora 15 cu pre­zentarea muzeului, "Cu ma­şina timpului", pentru ca, între timp, începând cu ora 11, să se desfăşoare la biblioteca din Sadu biblioatelierul de creaţie literară pentru copii, "Spune-mi o poveste despre satul tău". Micuţii răsfăţaţi au participat la activităţi diverse, organizatorii provocându-i să dea frâu liber imaginaţiei. După-amiază, de la ora 16, platoul de la Tocile a fost gazda Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu. Aici, folclorul
s-a îmbinat cu folk-ul şi rock-ul. Astfel, au evoluat pe scenă Formaţia de Fluieraşi din Poia­na Sibiului, Ansamblul Folcloric "Valea Sadului", soliştii Ra­mona Fabian, Alina Pinca, Ilie Medrea şi Ionela Moruţan, formaţia Pro Folk şi Riff. Seara s-a încheiat la Sadu cu un foc de artificii, în jurul orei 20.30.
Dar nu numai Sadu a îmbră­cat straie de sărbătoare sâm­bătă. Ci şi Râu Sadului, unde la ora 11 au început să se deruleze un cerc de actorie şi o expoziţie de pictură, şi la Gura Rîului, care, la Centrul Cultural "Ioan Macrea", a inaugurat biblioteca.

După rugăciune, muzică!

Duminică, mărginenii au mers la biserică. S-au rugat Domnului, au cerut sănătate şi o zi frumoasă, cu soare. "Am mers să cerem o zi în care să nu plouă, că vrem să ne simţim bine", mărturiseşte tanti Floa­rea, femeia care ne întâm­pină la intrarea în Căminul Cultural din Sadu în jurul orei 12. "La noi aici e bine şi frumos. Nicăieri nu mai e aşa, ca la noi", mai adaugă zâmbind. Şi intru. În faţa căminului, fanfara "Mu­zicienii Sibiului" îşi desfăşoară programul. Rând pe rând, localnicii se adună să dea start încă unei zile de petrecere. "Am venit la Sadu, la Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, atât de nu­meroşi, nu ca să ne vedeţi, ci în semn de apreciere. Meritaţi şi dumneavoastră cel puţin o dată pe an artiştii care evo­luează la diferitele instituţii din Sibiu", spune Ioan Cindrea, pre­şedintele Consiliului Jude­ţean Sibiu şi iniţiatorul proiec­tului. La cuvânt, i-a urmat Ovidiu Sitterli, prefectul judeţului Sibiu, care, la rândul său, a subliniat că nu degeaba Sibiu­lui i se atribuie ideea că respiră prin cultură, deoarece pune accent pe tradiţie şi pe respec­tarea valorilor, asigurând, în acest fel, un viitor prosper tine­rilor. La evenimentul de des­chidere au fost prezenţi şi Ioan Banciu şi Marcel Luca, vice­preşedinţii Consiliului Jude­ţean Sibiu, senatorul Nicolae Neagu, deputaţii Ioan Axente, Gheorghe Frăticiu şi Mircea Cazan, primari şi preoţi din Mărginimea Sibiului.

De la filme şi piese de teatru, la cântec şi dans

După discursurile oficiali­tăţilor, scena căminului a fost ocupată de Ansamblul Folcloric "Valea Sadului", care a ridicat publicul în picioare şi i-a stârnit aplauzele. Apoi, oamenii au fost invitaţi, ca şi în ziua precedentă, pe platoul de la Tocile, unde folclorul şi-a spus, din nou, povestea. Alături de "Valea Sadului", grup coordonat de câţiva ani de Ovidiu Zei, mem­bru al Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", protagoniştii Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu la Tocile au fost elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" Sibiu, precum şi alte grupuri folclorice din zonă. De altfel, nu au lipsit nici "Junii", care au prezentat neo­bositele piruete şi bătăi în cismă. Nelu Albu, Viorica Tel­cean, Traian Stoiţă, Camelia Cosma Stoiţă, Marcel Părău, Ciprian Istrate, Veta Biriş şi Ovidiu Rusu au completat programul artistic. "Am avut o varietate de evenimente culturale. Am avut muzică, teatru, proiecţii de film, de toate pentru toţi", a spus Silvia Macrea, directorul Cen­trului Judeţean pentru Con­servarea şi Promovarea Cul­turii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" şi unul dintre organi­zatorii evenimentului. Publicul s-a arătat încântat de jocurile propuse şi s-a ridicat la dans, deşi vremea nu era tocmai bună. Dacă nu au dansat, oa­menii au ocupat unul dintre locurile teraselor special ame­najate, gustând piept de porc, tocăniţă de miel, pulpe, aripi, mici sau cartofi prăjiţi. La capitolul "desert", au putut alege între vată de zahăr, cu trei lei, popcorn, între doi şi şapte lei. Au putut lua la pachet telemea de vacă, brânză de oaie, must sau alte delicatese specifice zonei. "Încă nu am avut aşa mulţi cumpărători. Sperăm în după-amiaza aceasta", a spus, ieri, în jurul orei 14, Dan Bleahu. În bucă­tărie, de pe platou, distin­gem şi telemeaua veche. "E din primăvară, maturată, de la butoi", ne explică Delia Foficaş din Sadu, care cere, în schim­bul unui kilogram de telemea veche, 22 de lei. Şi dacă nu sunt cumpărători, oamenii sunt... spectatori. Unii dansează, alţii numai dau din cap, stau şi ascultă versurile sau privesc dansurile celor de pe scenă. Asta face Ştefan Constantin. Nu poate merge, dar aplaudă. Cu greu. Vine din Cisnădie şi din anul 2002 scaunul cu rotile i-a devenit prieten de suferinţă. Mă apropii de el. "Eu cos goblenuri. Nu mă credeţi, dar asta fac", îmi spune încet bărbatul. Şi aplaudă.
Tot în cadrul manifestării Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu, duminică, de la ora 17, a bătut gongul "Festivalului Corurilor Tradiţionale", la Sălişte, în Căminul Cultural. 


comentarii
5 comentarii

a inceput canpania ca vad si baieti destepti pe acolo sa lase oameni in pace sa petreaca
mosu
30.09.2013 07:14
bai circ si piine ,eu cred ca cu bani astia cheltuiti aiurea mult mai tare sa-r bucura oameni daca leati moderniza infrastuctura si iati aduce la civilizatie ,adica canalizari si modernizari ,ca la mincat si chiuit nu este mult de lucru ,orce cetatean nu trebuie s-a fie mare politician s-a faca circ se pricepe
sadu
30.09.2013 08:58
Ai uitat - stimata Andra - sa mentionezi prezenta insolenta a stafului PDL in frunte cu "Falci" care doar a mancat si a plecat si a Turcanei blonde care, cu impertinenta-ai tipica, ne-a prezentat pe "cel mai bun ministru de justitie" - dl Predoiu. Inteleg ca primarul Ivan face parte din "trupa" respectiva dar momentul era de CULTURA - traditii,port si toate celelalte valori si nu de POLITICA lor care...
T. NARU
30.09.2013 09:04
dupa cate stiu , ca sant din partea locului, la Sadu este de vreo 3 mandate un harnic primar, fiu al Sadului care a facut multe lucruri bune si mai face.Nu inteleg de ce nu scrii in articol macar ,,un cuvant ,,despre el .Pe noi nu ne intereseaza cindrea si gasca lor de penali care au ajuns sa ne conduca din nou spre disperarea celor care i-au ales.Chiar nu vedeti ca tara nu e guvernata?? cghiar nu vedeti ce face usl in toata tara??Stiu , nu a-ti scris nimic de primarul Sadului ca e PDL .RUSINE SA VA FIE !!!!
ion
30.09.2013 09:56
IVAN VALENTIN......un mare hot, las si tradator........pare om bun dar e un pervers.....aveti grija cine o sa aiba de a face cu el
sadean
30.09.2013 23:13
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia