Tribuna
Bruiu, locul cu animale multe şi păşune puţină
Ana Maria MĂTUŞOIU
5291 vizualizari
Bruiu, locul cu animale multe şi păşune puţină
Cu cele trei sate pe care le are în componenţă, comuna Bruiu numără după ultimul recensământ în jur de 700 de locuitori, cu o medie de 11-12 nou-născuţi pe an. Oamenii au diverse ocupaţii. Au gospodării frumoase şi bine îngrijite, iar pentru majoritatea dintrei ei, existenţa la sat înseamnă lucratul pământului şi, mai ales, creşterea animalelor. Despre Bruiu, despre chestiunile care apar aici şi cum sunt rezolvate acestea, am vorbit cu primarul Ioan Berghea.
Bruiu - reşedinţa, Gherdeal şi Şomartin sunt trei sate care se bucură de pacea unui loc retras. Primarul spune că localitatea pe care o conduce "este destul de liniştită", şi problemele sunt puţine. Iar condiţiile sunt şi ele bune. De cum se înnoptează, comuna se luminează, şi asta pentru că este introdus iluminat public. În cadrul Primăriei există un program de asistenţă socială care funcţionează pentru persoane cu probleme speciale şi un serviciu de mediator sanitar care se ocupă de familiile de rromi. Şi în caz de incendii există pregătirea necesară pentru a interveni rapid, astfel că Primăria dispune de servicii de voluntariat unde fiecare membru îşi ştie atribuţiile. Iar cum iarna bate la uşă, în această perioadă se efectuează lucrări la drumurile comunale pentru astuparea găurilor. Totuşi, primarul din Bruiu are şi un regret. Cu toate că merge bine colaborarea cu Postul de poliţie, există un singur poliţist în comună. “Avem promisiuni că până la sfârşitul anului ni se va mai alătura încă un om”, mai spune primarul din Bruiu.

Creşterea animalelor, principala ocupaţie

O altă problemă cu care se confruntă localnicii din Bruiu este lipsa păşunilor. Acolo principala ocupaţie a oamenilor este creşterea animalelor, iar cum primarul spune că tinerii vor să-şi mărească efectivul de animale, aceştia nu au unde să le ducă la păşunat, deoarece păşunea existentă nu este suficientă. Primarul speră, totuşi, la o rezolvare. „Se inventariază toate rezervele Primăriei. Sperăm ca prin Legea 165 să rezolvăm problema. În ultimii ani, subvenţia a fost foarte bună şi pe animal, şi pe suprafaţă. Din subvenţie oamenii şi-au mărit efectivul de animale şi nu mai au unde să păşuneze”, explică Ioan Berghea. Pentru numărul mare de ovine sunt organizate stâne, dar s-au ridicat şi trei ferme, Ciprian Berghel fiind unul dintre localnicii care are o fermă modernă. Agricultura este pusă şi ea la loc de cinste. Ioan Berghea spune că oamenii dispun de zăcământ foarte bun, pământul se lucrează şi se vinde foarte scump. 

Şcoala din Bruiu: elevi puţini, dar pregătiţi

Cât despre învăţământ, în satul Bruiu există o şcoală cu clasele I-VIII, dar aceasta numără tot mai puţini elevi de la an la an. Cu toate acestea, primarul îşi laudă şcoala. Spune că este una bună, de tradiţie şi acum lucrurile decurg bine. Elevii au o bibliotecă în incinta şcolii şi un centru de documentare şi informare, pentru care au şi un profesor specializat la dispoziţie. Şi cu toate că sunt puţini, aflăm că elevii sunt bine pregătiţi, participând la diferite concursuri şi olimpiade.

Diverse activităţi culturale

Aici activităţile culturale nu se opresc. Serbările şcolare, un bal de vecinătate şi balul de vănătoare, fac parte din agenda culturală anuală din Bruiu. Nici sportul nu e uitat. În comună există o echipă de fotbal, iar jucătorii organizează săptămânal meciuri între satele vecine. Iarna întâietate are un alt obicei, astfel că oamenii merg încearcă senzaţiile schiatului, pe dealurile din apropiere.
Cât despre patrimoniul istoric, singurele atracţii turistice care se găsesc sunt Biserica fortificată din satul Bruiu, Biserica Sf. Nicolae din Gherdeal, Biserica fortificată din şomartin şi Biserica fortificată din Gherdeal. Acestea pot fi vizitate, iar pentru asta trebuie doar să solicitaţi cheia. Iar dacă vreţi să aflaţi mai multe despre trecutul istoric din Bruiu, puteţi să răsfoiţi monografia satului. Toate povestioarele şi întâmpările şi-au găsit loc în manuscrisul redactat de un fost învăţător, Gheorghe Leavu.

Un cabinet medical. De acum, şi unul stomatologic

În centrul satului există şi un cabinet medical pentru localnici. Medicul Mioara Muţiu - singurul din Bruiu - a venit în comună în anul 1999. De atunci se ocupă de cabinet, îngrijeşte bolnavii şi mai participă şi la activităţi preventive la şcoală. Aceasta le prescrie reţete bolnavilor, iar ei merg după medicamente până în Agnita sau Avrig. Medicul ne spune că în cabinet există doar medicamente pentru uzul necesar şi de urgenţă. De asemenea, mărturiseşte că de aprovizionarea cabinetului se ocupă ea, dar primeşte ajutor şi din partea Primăriei. Iar în caz de probleme mai grave, localnicii din Bruiu apelează la ambulanţă şi aceasta vine din Agnita. În cabinet mai este şi o încăpere destinată unui cabinet stomatologic gratuit, dar care nu este încă deschis.

Fără semnal la mobil. Dar cu internet

În Bruiu nu există televiziune prin cablu, dar oamenii au pachet de televiziune de la Digi TV sau Dolce Tv. În schimb, majoritatea posedă câte un telefon fix şi chiar internet. Tot pe lista problemelor se adaugă şi distribuirea presei. Ziarele ajung cu greu în Bruiu, iar oamenii, în special vârstnicii, regretă, fiind obişnuiţi să răsfoiască paginile acestora.
Dacă plănuiţi să petreceţi câteva zile în Bruiu, trebuie să ştiţi că nu există posibilităţi de cazare, dar vor exista de anul viitor în Gherdeal, un sat pe care îl găsiţi la patru kilometri distanţă de Bruiu, întrucât în prezent se lucrează la o pensiune acolo. De asemenea, o altă chestiune cu care vă veţi confrunta dacă ajungeţi aici este şi semnalul la telefonul mobil, întrucât în Bruiu există reţea doar în anumite locuri.
comentarii
2 comentarii

ia ui la ciobanasu'! :)))
SB
01.11.2013 11:37
Numele corect este Ciprian Gherghel.
Mircea L.
01.11.2013 18:36
Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia