Tribuna
Apa Canal
Biblioteca Brukenthal se redeschide pentru cercetători
Biblioteca Brukenthal se redeschide pentru cercetători
Începând cu 28 septembrie, conducerea interimară a Muzeului Naţional Brukenthal a luat decizia de redeschidere a Bibliotecii Brukenthal pentru cercetare.

 

Astfel că, în fiecare săptămână, de miercuri până vineri, în intervalul orar 10-13, cercetătorii, profesorii, doctoranzii etc. vor putea să cerceteze fondul de carte al Bibliotecii muzeului sibian.

Cu acest prilej, Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal a declarat "Biblioteca Brukenthal deţine un fond remarcabil de carte şi carte veche. Ani de-a rândul numeroşi cercetători, nu doar din România, ci din întreaga lume, au poposit la Sibiu pentru studiu şi pentru a cerceta fondul de carte din cadrul Bibliotecii. Biblioteca Bru­kenthal a fost închisă acum câţiva ani prin decizie managerială, iar acum, împreună colegii de la muzeu, am hotărât că este momentul ca Biblioteca Brukenthal să fie din nou deschisă pentru cercetare. Am primit în trecut numeroase solicitări la care a trebuit să răspundem negativ. Totodată venim şi cu un ajutor pentru cei care doresc să cerceteze fondul de carte al Bibliotecii. Dacă nu sunt din Sibiu, preluăm noi căutarea volumelor dorite şi îi informăm apoi dacă există sau nu în Bibliotecă. Dacă volumul sau volumele dorite nu sunt în Bibliotecă, nu au de ce să mai vină până la noi. Aceştia trebuie să ne trimită o solicitare pe mail, iar noi vom răspunde apoi solicitării."

E-mailul pentru cercetătorii care nu sunt din Sibiu şi solicită informaţii cu privire la fondul de carte este: secretariat@brukenthalmuseum.ro

Biblioteca Brukenthal se află în cea de-a doua curte interioară a Palatului Brukenthal.

Înfiinţarea Bibliotecii Brukenthal se datorează fondului de carte achiziţionat de baronul Samuel von Brukenthal (15.972 volume), la care s-au adăugat pe parcursul anilor alte colecţii, între care: Biblioteca capelei (fondată în secolul al XIV-lea, cuprinzând biblioteca Mănăstirii Dominicane şi bibliotecile unor patricieni si­bieni), fondul de carte al Capitolului Evanghelic, cel al Academiei de Drept şi o serie de donaţii de la particulari şi instituţii ştiinţifice din ţară şi străinătate. Numărul total al volumelor atinge circa 280 000. Din cele 778 de manuscrise menţionăm două lucrări extrem de valoroase: Breviarul Brukenthal (achiziţionat în 1786 la Viena şi realizat în Ţările de Jos la începutul secolului al XVI-lea, scris pe pergament, cu caractere gotice minuscule, împodobit cu miniaturi pictate şi Vigiliale, manuscris pe pergament, datat din anul 1507; paginile cuprind caractere gotice şi neume, iar iniţialele sunt împodobite în culorile roşu, albastru şi negru).

Biblioteca găzduieşte un fond valoros de carte europeană rară (aprox. 30000 volume din sec. XVI-XVIII), aproximativ 1500 de volume de carte românească rară şi 382 volume de Incunabule.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA