Tribuna
Baronul Brukenthal, pasionat de grădinărit
Andra MARINESCU
2258 vizualizari
Baronul Brukenthal, pasionat de grădinărit
Baronul Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, a fost un renumit colecţionar de artă, care a lăsat în urmă un Muzeu care primeşte, anual, zeci de mii de vizitatori. Puţini ştiu, însă, că Brukenthal a fost şi un antreprenor bun. Şi asta se vede în expoziţia ce va fi vernisată astăzi, 18 iunie, ora 15, în Cabinetul de Cartografie al Palatului "Brukenthal" din Piaţa Mare.

Şi-a transformat conacele de la Sibiu, Avrig şi Sâmbăta de Jos în adevărate modele în care se experimentau cele mai noi metode de grădinărit şi creştere a animalelor. În agricultură, baronul Brukenthal încerca diversificarea varietăţilor de fructe şi creşterea recoltelor. Toate astea - şi nu numai - se regăsesc în expoziţia "Samuel von Brukenthal, antreprenor". Curatorii ei sunt Gabriella Zsigmond şi Frank - Thomas Ziegler. "Precum ilustrează cărţile cuprinse în expoziţie, demersurile se înscriu în curentul de idei numit Iluminism. Spre deosebire de secolele precedente, în care guvernatorii sau domnitorii erau judecaţi după puterea armelor, Iluminismul îl defineşte drept conducător măreţ pe cel care se îngrijeşte de hrana şi bunăstarea supuşilor săi. Dezvoltarea amenajării grădinilor şi a agriculturii avea ca scop final tocmai bunăstarea populaţiei. Cărţi precum cele prezentate l-au inspirat pe Samuel von Brukenthal nu doar în ceea ce priveşte conceptualizarea teoretică a grădinilor şi cunoştinţele practice de grădinărit, ci l-au ajutat să îşi înţeleagă rolul de guvernator preocupat de bunăstarea supuşilor", spune Frank Ziegler.
Volumele din cadrul expoziţiei sunt rarităţi bibliofile, cu ilustraţii. Acestea au fost publicate în secolele XVII-XVIII în Franţa, Anglia şi Germania, având ca temă principală teoria grădinilor şi arta grădinăritului.
Printre ele se află volumele lui Johann Christoph Volkamer, Nürnbergische Hesperides (Hesperidele din Nürnberg, Nürnberg, 1708-1714), dedicate artei cultivării citricelor în zonele mai reci ale Europei, şi Architectura Civilis (Ulm, 1628) a lui Joseph Furttenbach, una dintre cele mai vechi cărţi în limba germană dedicate conceptualizării grădinilor.  
Expoziţia din Cabinetul de Cartografie este ultima din cepe patru organizate în proiectul "Tichia Verde", un program ce se derulează pe o perioadă de 36 de luni, pe teme de educaţie ecologică. Vizitatorii îl pot vedea pe "Samuel von Brukenthal, antreprenor" până pe 26 septembrie.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB