Tribuna
PNL
Balonarea, un simptom ce nu trebuie ignorat
Balonarea, un simptom ce nu trebuie ignorat
Cu toţii ne-am confruntat măcar o dată cu un episod de balonare, un disconfort care ne poate da toată ziua peste cap. Aflaţi care sunt cauzele ei, dar şi cum o puteţi preveni şi trata, în articolul de mai jos.

 

Când apare balonarea?

Balonarea, unul din cele mai frecvente simptome gastrointestinale care apare la orice vârstă, poate surveni izolat sau poate fi semnul unor tulburări organice sau funcţionale. Aceasta poate provoca un disconfort abdominal uşor până la sever, afectând calitatea vieţii noastre. Este mai frecventă în rândul femeilor, unul din motive fiind modificările hormonale în relaţie cu ciclul menstrual.

Care sunt cauzele?

Cauzele balonării sunt variate, complicate şi insuficient studiate. De multe ori, atunci când apare izolat, cauza este reprezentată de înghiţitul aerului în exces (aerofagie) sau de consumul unor alimente care fermentează la nivel intestinal şi produc gaze în exces. Acestea sunt reprezentate de  legume precum: fasolea, varza, mazărea, cartofii, ceapa, majoritatea fructelor şi a îndulcitorilor artificiali, produse lactate, etc.

  • Mâncatul în grabă - Toţi ne grăbim, căci trăim în epoca vitezei. Când mâncăm repede, înghiţim foarte mult aer, ceea ce duce inevitabil la balonare. Mai mult, semnalul de saţietate către creier, care survine după circa 20 de minute de la începerea mesei, este întârziat, ceea ce ne face să mâncăm mai mult decât este necesar.
  • Obiceiul de a vorbi în timp ce mâncăm.

 

Alte cauze comune ale balonării sunt:

  • Consumul de alimente bogate în grăsimi (deoarece grăsimea încetineşte procesul de digestie şi favorizează balonarea);
  •  Mestecatul gumei;
  • Constipaţia;
  • Fumatul;
  • Unele medicamente;
  • Anxietatea;
  • Modificări la nivel hormonal. Simptomul “balonare” este perfect normal în cazul femeilor înainte de menstruaţie.

Simptome asociate

Factorii implicaţi în apariţia balonării sunt microflora şi sensibilitatea intestinului, dar de regulă  în acest caz, ea este acompaniată şi de alte simptome. De obicei, acestea sunt reprezentate de  tulburări de tranzit - constipaţie/diaree, crampe abdominale, distensie abdominală, complex de simptome care de obicei, în excluderea altor boli organice, indică un sindrom de intestin iritabil.

De asemenea, balonarea poate fi un simptom al bolii celiace (intoleranţa la gluten), al unei intoleranţe la carbohidraţi (intoleranţa la lactoză, fructoză), poate sugera existenţa unei parazitoze intestinale sau boli mult mai grave.

De regulă, balonarea nu este un simptom sever, se poate remite prin regim alimentar şi nu impune alte investigaţii. Însă, dacă este însoţită de alte simptome, precum: dureri abdominale, diaree persistentă, scădere ponderală, inapetenţă (lipsa poftei de mancare), necesită prezentarea la medic pentru investigaţii ulterioare. Aşadar, aceste simptome care însoţesc balonarea nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde probleme de sănătate care se agravează dacă nu sunt tratate corespunzător!

Cum putem combate balonarea, care este tratamentul?

Tratamentul se face în primul rând prin eliminarea factorilor care au dus la apariţia ei. Se recomandă evitarea stresului, un  regim alimentar adecvat, consumul de mese regulate şi evitarea alimentelor care produc gaze în exces.

Nu mâncaţi prea mult la o masă şi, mai ales, mestecaţi bine alimentele. Astfel reduceţi cantitatea de aer înghiţită odată cu alimentele.

Dacă ştiţi că nu toleraţi  anumite alimente evitaţi să le consumaţi.

Se vor evita băuturile carbogazoase, guma de mestecat, alcoolul şi fumatul.

Faceţi mişcare zilnic. Activitatea fizică zilnică poate preveni, de asemenea, constipaţia, astfel încât este indicat să faceţi mişcare cel puţin 30 de minute pe zi.

 

Medicamentele care ajută la eliminarea simptomelor sunt antispumantele, cărbunele activ, dar şi probioticele.

 

De reţinut!

Există mai multe cauze ale balonării, însă este important să le cunoaşteţi şi să mergeţi la medic pentru analize şi investigaţii, în special dacă această problemă persistă.

Ţineţi un jurnal alimentar, identificaţi ce vă balonează şi faceţi schimbările necesare pentru eliminarea acestui disconfort.

Balonarea, în majoritatea situaţiilor, nu este gravă, ci un semn de alarmă în direcţia unor obiceiuri alimentare nesănătoase, mai ales dacă se produce frecvent.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia