Tribuna
PNL
Avanpremiera spectacolului "Zeul Carnagiului”, vineri, la TNRS
Avanpremiera spectacolului
Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu prezintă vineri, 24 ianuarie, de la ora 19, avanpremiera spectacolului ”Zeul Carnagiului”. Pe scenă vor urca Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Johanna Adam şi Daniel Plier.

 

Textul propune o reconsiderare cinică a raporturilor interumane actuale în care ipocrizia socială atinge paroxismul. Doi elevi au o dispută violentă la şcoală, eveniment care îi aduce faţă în faţă pe părinţi. În încercarea de a găsi o rezolvare pe calea dialogului, a conflictului dintre cei doi copii, măştile încep să cadă pe rând. Teme precum familia, societatea, educaţia, instinctul de supravieţuire şi de apărare teritorială ori raporturile între clase sunt topite inteligent într-un dialog dinamic şi agresiv(-pasiv), punându-ne în faţa unei „comedii umane” la scară micro în care se oglindesc micile acte de cruzime cotidiană ale fiecăruia dintre noi.

 

Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuţie civilizată despre joaca violentă dintre fiii lor. Atmosfera este formală, uşor încordată. Părinţii afişează un zâmbet forţat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviinţe. Cine este vinovatul? Lucrurile degenerează însă, pe măsură ce măştile încep să cadă.

 

”Personajul central al spectacolului nostru e un hamster. Făptura aceea care nu e nici animal sălbatic, dar nici animal de casă. Deprimat şi nefericit în acvariu, dar incapabil să supravieţuiască în afara lui. Incapabil să gestioneze libertatea. Personajul acesta e omul contemporan. Cu toate măştile lui, cu toate tabieturile lui. Omul occidental. Cel care protestează pe tema schimbărilor climatice, iar apoi ia taxiul spre casă, cu o oprire la fast-food. Omul occidental contemporan, care donează 2 euro pentru copiii din Africa direct de pe iphone-ul său a cărui baterie funcţionează cu cobaltul extras din mine de aceşti copii. Sau, pur şi simplu, un text excelent, cu patru actori foarte buni. Despre asta e vorba în spectacolul nostru”, spune regizorul Bogdan Sărătean.

 

Plasat între tragicomedie şi critică socială acidă, cel mai nou spectacol al secţiei germane a naţionalului sibian, „Zeul carnagiului”, în regia lui Bogdan Sărătean, va fi prezentat în avanpremieră vineri, 24 ianuarie. Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 19, la Sala Studio.

 

Bogdan Sărătean (n. 1978) a absolvit în anul 2004 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti. În anul 2006 a obţinut două premii la Gala Tânărului Actor, organizată de UNITER. La începutul lui 2007, a înfiinţat trupa de teatru tânăr Trimbulinzii, care în scurt timp s-a impus la nivel naţional prin rezultatele obţinute la festivalurile de profil. În anul 2011 a absolvit cursurile de masterat ale UNATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti, specializarea Regie Teatru. În prezent, este regizor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, unde a semnat regia spectacolelor "Ierusalim", "Orb de mină", "Iubirea la oameni". Bogdan Sărătean este doctor al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, şi cadru didactic la Departamentul de Artă Teatrală al Facultăţii de Litere şi Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

 

Yasmina Reza, născută în 1959 la Paris, este o personalitate aclamată a literaturii contemporane, ale cărei piese de teatru şi romane se bucură de recunoaştere internaţională unanimă. Operele sale, traduse în peste 35 de limbi, au fost distinse cu numeroase premii, dintre care amintim: două Tony Awards, două Laurence Olivier Awards, Marele premiu pentru teatru al Academiei Franceze şi premiul Renaudot. Piesele sale de teatru cele mai cunoscute (Conversations après un enterrement / Conversaţii după o înmormântare, „Art” / „Artă”, Le dieu du carnage / Zeul carnagiului) sunt jucate peste tot în lume, unele dintre ele fiind adaptate şi pentru marele ecran. "Zeul carnagiului" face deja parte din repertoriul „clasic contemporan” al dramaturgiei universale, bucurându-se de montări numeroase în cele mai prestigioase teatre. Piesa stă la baza aclamatului film Carnage / Doamne… ce măcel! regizat de Roman Polanski în 2011.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia