Tribuna
Dan Şova la Sibiu:
"Autostrada Sibiu-Orastie se inaugureaza in decembrie pe trei loturi"
Sorana MAIER
5963 vizualizari
Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, s–a aflat ieri la Sibiu, unde s–a întâlnit cu şefii regionalelor de drumuri şi autostrăzi şi a vizitat lucrările la autostrada Sibiu – Orăştie. Lotul 4 al autostrăzii Sibiu – Orăştie, aflat pe raza judeţului Sibiu va fi inaugurat în decembrie anul acesta, alături de loturile 1 şi 2, iar lotul 3 în 2014. Tot anul viitor va fi gata şi DN 14 Sibiu – Mediaş – Sighişoara, pentru care se alocă fonduri. Judeţul Sibiu are contracte de deszăpezire pentru drumurile judeţene şi autostradă. Pe drumurile naţionale şi autostrăzi nu va mai fi aruncată sare şi nisip în exces la sub minus 8 grade, ci clorură de calciu, pentru a proteja asfaltul.
Trei din cele patru loturi ale autostrăzii Sibiu - Orăştie vor fi inaugurate până în de­cembrie anul acesta, iar lotul 4, pe care sunt probleme cu alunecările, doar anul viitor, a declarat ieri, la Sibiu, Dan Şova, ministrul delegat pen­tru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.
Şova a explicat că, în acest fel, în 2014 va fi coridor con­tinuu de la Deva la Sibiu, iar în 2015, când se va inaugura şi tronsonul Timişoara  - Lugoj va exista autostradă directă de la Sibiu la Nădlac, astfel că Sibiul va deveni un nod important pentru autostrăzile din România.
În ceea ce priveşte problemele cu alunecările de teren pe lotul 3 al autostrăzii, aflat pe raza judeţului Sibiu, Şova spune că problemele au fost rezolvate. A fost nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii de construire, de exproprieri, însă se încadrează în suma prevăzută prin finanţarea europeană.
Ministrul spune că ar trebui să fie gata acest lot în iunie anul viitor, dar e bine dacă se finalizează şi în septembrie.
Autostrada Sibiu - Orăştie cuprinde 36 de kilometri de autostradă care traversează judeţul Sibiu şi trece prin Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Amnaş, Aciliu, Sălişte, Săcel, Cristian şi Sibiu.

DN 14 gata anul viitor

Drumul naţional DN 14, Sibiu - Mediaş - Sighişoara, care acum este în şantier, va fi gata anul viitor, în condiţiile în care ministerul va asigura finanţarea, a mai declarat Şova.
Dan Şova spune că există un studiu de fezabilitate şi o hotărâre care prevede indicatorii tehnico-economici pentru varianta de ocolire a municipiului Mediaş.
"Cred că începând cu anul viitor să găsim o soluţie pentru varianta de ocolire a municipiului Mediaş, care ajută coridorul IV Pan European şi locuitorii judeţului", a spus ministrul delegat.

Mai puţin nisip pe drumuri

Pentru 56 la sută din drumurile naţionale şi autostrăzile din România există contracte de deszăpezire, iar pentru restul lucrurile se vor pune la punct până la jumătatea lunii noiembrie, explică ministrul, el având şi explicaţia pentru care doar puţin peste jumătate din contractele pentru deszăpezire au fost semnate.
"Firmele nu au mai fost foarte interesate să se prezinte la licitaţie pentru că în timpul nostru nu se mai fură ca în timpul doamnei Boagiu (nr.. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor în timpul guvernării PDL)", a declarat Şova.
O altă modificare este faptul că începând de anul acesta pe drumurile din ţară nu vor mai ajunge cantităţi foarte mari de nisip care să strice asfaltul şi apoi să trebuiască să fie din nou adunate, pe bani, la venirea primăverii.
Deszăpezirea se va face cu 75% sare, sare care se cumpără de la societatea de stat Salrom, şi doar 25% nisip. Iar pentru că la sub minus 8 grade sarea transformă asfaltul în patinoar se va folosi clorură de calciu.
În judeţul Argeş se lansează iarna aceasta un proiect pilot, care, dacă va funcţiona va fi extins în toată ţara. Şova spune că pe maşinile de deszăpezire ale societăţilor cu care au încheiat contracte vor fi montate dispozitive gps prin care acestea vor putea fi urmărite, iar presa va primi parole de acces.
Dan Şova s-a întâlnit cu şefii de la drumuri la Consiliul Jude­ţean. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea şi prefectul Ovidiu Sitterli au participat la întâlnire, iar apoi, Şova s-a întâlnit la Primăria Sibiu, cu primarul Klaus Iohannis.
comentarii
12 comentarii

lasati loturi si bucati de autostarda

cind va fi gata nadlac sibiu atunci iuhuu,puteti spune E GATA!
daria
01.11.2013 00:21
daca in tara asta se facea ce trebuia nu eram aici ,dar la noi nu primeaza ce trebuie facut ci interesu de moment ale unor politiceni care cind ajung la cascaval confunda interesul national si european cu propiul buget ,asa a procedat nastase ,boc etc asta din urma s-ia deturnat fonduri din rezerva primului -ministru bani destinati pentru stari de necesitate ,pentru a-si construi stadioane si sali de sport la cluj numai ca s-a dea bine la concitadini lui ,un iresponsabil .alo dna aia nu se numeste deturnari de fonduri ,din cauza mindriei si prostiei sufera un popor intreg s-au ne incercati s-a vedeti cit suntem de naivi s-a va credem
belu
01.11.2013 07:44
...hahaha - ati vazut fratiilor - fara ciobani nu se poate !! traiasca ciobanimea !
toma alimos
01.11.2013 08:18
Cripto-comunistul asta de Sova, care da de lucru de la stat firmei de avocati a mamei sale, este de o prostie ,agresivitate si incompetenta crasa! Pana si lui Cindrea si Sitterli in mod evident le era rusine sa stea langa el!
Cripto-comunistul
01.11.2013 08:50
Esti un nesimtit cripto...Vorbesti asa,sa te dai grande.Bine ca se ocupa cu adevarat de santiere,caci ai lui Boc au furat cat au vrut muschii lor.Bravo domnule Sova.
sibian
01.11.2013 09:40
Acum intzeleg de ce sunt mai scumpe autosrazile in Romania,dintro autostrada Sibui-Arad facem bucatele ,taiem mai multe panglici,mai multe alaiuri cu alesii neamului,mese festive care costa nenicule ca estia alesii nu vin cu mincarea in diplomat,toate astea sunt trecute la cheltuieli .
Ion
01.11.2013 09:48
Astia si cu Iohannis, ca si sasul a inaugurat str. Nicolae Iorga pe trei loturi... si era doar un flintic de strada! :))))))))))))))))))))
Hi, hi, hi
01.11.2013 10:02
Ce legatura are Ghita Ciobanu' cu autostrada? Vad ca apare in imaginile cu autostrada, care e lagatura? helaaaauu!?
Chuck Norris
01.11.2013 12:58
Io am vazut cum fac altii autostrazi. La altii se incepe , se construieste de la un capat la celalalt si gata , nu pe bucatele si foarte multe laude si mese festive , panglici etc. De aia altii au autostrazi si noi nu , ptr altii munca depusa este principalul , la noi e masa festiva si panglica pe primul loc.
Goguta
01.11.2013 13:07
Sorana dragă, nu mai
BB
01.11.2013 14:30
nu sunteti nici macar in stare sa semnati noi contracte..tot ce finalizati sunt contracte atribuite de altii..Boagiu..cel mai bun min al transp..EVER
adiarc
01.11.2013 18:49
Stati linistiti,se va inaugura doar inaintea alegerilor,adica la anul,ca doar nu sunt prosti comunistii lui ponta si a lui caccarau...
Marin
01.11.2013 22:33
Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia