Atelierul "Ceai la samovar" în Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai (2-3-5l), fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață. În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.

23 noiembrie 2022 la 18:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Doi medici noi, la Spitalul de Pneumoftiziologie. Ce specializări au
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu are doi noi medici pneumologi specialiști care se alătură colectivului pentru a crește calitatea...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
Vremea încă e capricioasă în zona alpină a Munților Făgăraș, iar Transfăgărășanul rămâne închis între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac
În ciuda eforturilor depuse zilele trecute de drumari, care au acționat pentru îndepărtarea stratului de zăpadă încă existent...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Strada Gheorghe Pop de Băsești din Mediaș, gata pentru reluarea circulației
Lucrările pe strada Gheorghe Pop de Băsești din municipiul Mediaș sunt aproape gata, joi, 8 mai fiind turnat...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Primarul Mediașului contraatacă: nimeni nu le va lua locuințele medieșenilor
Anunțul municipalității medieșene privind izolarea termică a încă unui bloc din oraș a fost un bun prilej pentru...
Actualitate
3 min de citit