Tribuna
AFF
Atelierul "Ceai la samovar" în Muzeul ASTRA
Atelierul
Muzeul ASTRA este prezent în mod constant prin programe de cercetare în Delta Dunării. Astfel, specialiștii muzeului au valorificat în timp valori ale patrimoniului material și imaterial. Muzeul contunuă acest demers prin atelierul "Ceai. La samovar.”, eveniment ce va avea loc duminică, 27 noiembrie,.un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al ceaiului băut de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă. Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.

 

 

Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai (2-3-5l), fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață. În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA