Tribuna
Apa Canal
Asociaţia "Sus Inima" deschide o şcoală ucraineană la Sibiu
Asociaţia
Asociaţia "Sus Inima" va deschide, de la 1 octombrie, o şcoală ucraineană la Sibiu. Programul şcolar zilnic va începe de luni, 3 octombrie, iar curriculumul este aliniat cu programa educaţională din Ucraina. În cadrul şcolii vor fi patru învăţători, un profesor de limba română, un profesor de limba engleză, un profesor de limba ucraineană şi doi profesori de arte şi tehnolo-gii. În afara profesorului de limba română, întreg personalul este format din cadre didactice refugiate din Ucraina.

 

 

"Este foarte important ca aceşti copilaşi să aibă acces la educaţie, într-o primă fază în limba lor maternă, acest fapt le va uşura procesul de învă­ţare în general, dar în special, cel al limbii române. Ne dorim ca pe viitor, majoritatea dintre ei să poată fi integraţi, dacă vor alege să rămână în Sibiu, în sistemul de învă­ţămant local" spune Lu Knobloch, din partea "Sus Inima", asociaţia pro­motor al acestei iniţiative.

Spaţiul în care se va desfăşura activitatea este pus de la dispoziţie cu caracter gratuit de catre Parohia Evanghelică Si­biu şi se află pe str. Smâr­dan numărul 5. Datorită faptului că iniţiativa este una costisitoare, s-a solicitat şi implicarea părinţilor elevilor, care au fost de acord să contri­buie prin achitarea unei taxe de 200 lei pentru în­tregirea bugetului ne­cesar.

Şcoala va funcţiona timp de un an, fiind un proiect de nouă luni (oc­tombrie -iunie). Pe par­cursul acestui an copiii vor avea posibi­litatea să înveţe limba română iar în următorul an vor putea continua şcoala, fie în sistemul educaţional român ca elev, fie să se întoarcă în Ucraina şi să reintre în sistemul educaţional de acolo.

"Avem o dorinţă foarte mare de a-i ajuta pe aceşti copii, măcar pentru un an, de a deschide un spaţiu pentru elevii din clasele V-XI, dar încă nu am reuşit să găsim o finanţare. Chel­tuielile sunt destul de mari, fiind vorba despre 234 de copii înscrişi pe liste deja", a spus Car­men Chindriş, preşedinte al asociaţiei "Sus Inima".

Mai mult de 83% din familiile ucrainiene din Sibiu sunt dispuse să se întoarcă în Ucraina de îndată ce acest lucru va fi posibil. Doar 4% din fa­milii au decis să ră­mână în Sibiu pe termen lung.

 

 


comentarii
1 comentarii

In Ucraina este școala în limba română? Că români sunt destui!
22.09.2022 22:58
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA