Asociația BIS din Sibiu nominalizată la premiile AFCN 2021, categoria "Rezistență prin Cultură”

Administrața Fondului Cultural Național (AFCN) a anunțat nominalizările la premiile AFCN 2021.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

“Caracterul transdisciplinar al premiilor pune în relație intervenția creativă în spațiul public, susținerea demersului participativ, explorarea noilor medii de creație, dezvoltarea de audiențe noi, activarea patrimoniului, promovarea culturii scrise și dialogul cultural internațional”, anunță biroul de presă al AFCN.

Printre nominalizați se regăsește și un ONG din Sibiu, Asociația Bis (structură care semnează aparițiile și evenimentele publice cu numele BIS Teatru).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Asociația Bis s-a înființat în Sibiu, în luna mai a anului 2009. Cel mai cunoscut proiect al asociației este  festivalul “25 de ore de teatru non-stop” (care anul acesta ajunge la ediția a XII-a).

De-a lungul anilor asociația a derulat nenumărate proiecte comunitare și educaționale (dintre care Teatrul din Cartier, cu șapte ediții consecutive).

La începutul anului Asociația Bis a implementat proiectul “Născut în România”, sub egida Ministerului Culturii.

În prezent, ONG-ul derulează programul cultural multianual “Scrisori pentru bunicii noștri” în care sunt implicați copii și adolescenți aflați în situații de risc de la SOS Satul Copiiilor Cisnădie și de la Centrul de Zi ACCES Dumbrăveni, alături de seniori de la cămine de vârstnici din Sibiu și Săliște.

Asociația Bis gestionează de altfel un hub cultural neconvențional, situat în Cartierul Trei Stejari, pe strada Ștefan cel Mare nr. 56: Grădina Bis. Spațiul, cu un pronunțat caracter comunitar, găzduiește pe timpul verii diferite evenimente care îmbină artele performative.

Secțiunea REZISTENȚĂ PRIN CULTURĂ, la care este nominalizată Asociația Bis (alături de ONG-uri din București, Timișoara și Ploiești) este singura la care nominalizările au fost făcute direct pe baza propunerilor membrilor juriului, din lista organizațiilor eligibile care au derulat proiecte cu finanțare AFCN în 2021. Premiul se va acorda “unei organizații care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani contribuind la configurarea scenei culturale naționale”.

În anul 2021, proiectele Asociației Bis au fost co-finanțate de: Primăria Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Gala Premiilor AFCN va avea loc la București, luni 16 mai, ora 19:00, la Studioul Horia Bernea al Muzeului Național al Tăranului Român.

“Cel mai mult ne bucură că suntem nominalizați la această secțiune, cu un nume atât de semnificativ: rezistență prin cultură. Asta facem de mai bine de zece ani: rezistăm, subzistăm, existăm, iar pe alocuri exultăm. Chiar acum când dau declarația asta, o mână de oameni meșteresc în Grădina Bis, pe care o deschidem oficial în luna iunie. O fac cu dragoste, că până la urmă tot ăsta rămâne motorul principal în epopeea Bis.

O succesiune de imagini s-au derulat prin mintea mea la aflarea veștii nominalizării: cum căram pe biciclete singurul reflector la prima ediție a festivalului 25 de ore de teatru non-stop, cum s-a oprit circulația pe Podul Cibinului când am luat curent de la firidă pentru a susține primul spectacol pe malul râului Cibin acum vreo 6 ani în cadrul proiectului Teatrul din Cartier, cum în pandemie ajunsesem din pricina unor anomalii legislative să avem voie să jucăm în spațiu închis dar era interzis să joci afară, drept pentru care am susținut într-un octombrie pandemic primul și ultimul spectacol de teatru în ilegalitate în aer liber. Toate imaginile astea se leagă de un anumit tip de rezistență, un melanj de pasiune, încăpățânare și nebunie, dar mai presus de orice se leagă de oameni și de energiile lor. Mă înclin în fața eroilor atemporali care au păstrat flama în ăștia zece ani (se știu ei), precum și în fața fiecărui spectator care vine la Grădina noastră pentru a primi spectacolele noastre imperfecte.

Cumva nominalizarea asta vine ca un final de capitol. Și deja ne arde întrebarea: ce facem de acum încolo? Încotro?” Bogdan Sărătean, regizor, coordonator Bis Teatru (Asociația Bis).

Custom Image

 

 

11 mai 2022 la 06:00
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 30 minute
Mașina Poliției Locale din Avrig s-a izbit de un cap de pod
O mașină a Poliției Locale din Avrig a fost implicată într-un autoaccident în zona localității Bradu. În urma...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 42 minute
Accident lângă Sărata. O femeie de 80 de ani și un bărbat de 81 de ani, transportați la spital
Pe DN1 la intersecția cu drumul spre localitatea Sărata a avut loc astăzi un accident produs ca urmare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 oră
Cod portocaliu de caniculă în județul Sibiu: temperaturi de până la 40 de grade și disconfort termic accentuat
Județul Sibiu se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă, emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada...
Actualitate
1 min de citit
acum 2 ore
Deoarece au rămas fără medic de familie în comună, cârțenii cu nevoi medicale sunt sfătuiți să meargă la doctor în Arpașu de Jos
Demersuri laborioase și eforturi deosebite au fost făcute de conducerea administrativă a comunei Cârța pentru a convinge un...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Bilanțul primei zile de transport metropolitan: câți călători au circulat pe cel mai solicitat traseu
Marți, 1 iulie a fost prima zi în care autobuzele Tursib au operat pe primele 5 trasee ale...
Actualitate
3 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 ore
FOTO-VIDEO / Poate vă era dor de Fanfara din Turnișor!
Cunoscută și sub numele de „Fanfara sașilor”, Neppendorfer Blaskapelle și-a reluat deja tradițional recital de vară în Parcul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Activități educative și distractive, la Filiala Bibliotecii ASTRA din Vasile Aaron. Ce au pregătit bibliotecarii pentru cei mici
Pentru că sunt în vacanță și au mult timp la dispoziție, Biblioteca ASTRA, filiala din Vasile Aaron le-a...
Actualitate
1 min de citit
acum 4 ore
Activități sportive în programul Zilelor Culturale ale Orașului Tălmaciu
La fel cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, Zilele Culturale ale Orașului Tălmaciu – 2025 vor avea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Turul Ciclist al Sibiului închide străzi și parcări în oraș. Pe unde nu putem circula în aceste zile
Începând de astăzi și până duminică, în Sibiu și împrejurimi se va desfășura Turul Ciclist al Sibiului, eveniment...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
acum 16 ore
Drama de a avea propriul „Rembrandt” la bloc: „Am mutat mobila ca să pot scoate tabloul din casă”
Mircea Codrea e un personaj de poveste pe care l-am descoperit în postarea săptămânală de pe pagina de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 16 ore
Reforme fiscale în două etape guvernul promite stabilitate și evitarea crizei. Cheltui cu 30% mai mult?
Guvernul României va introduce începând cu 1 august 2025 un pachet extins de măsuri fiscale care vizează creșterea...
Actualitate
5 min de citit