Tribuna
Asigurarea obligatorie a locuinţei, fără dată certă
Laura BUCIU
2459 vizualizari
Asigurarea obligatorie a locuinţei, fără dată certă
* Deşi ar trebui să fie asigurate obligatoriu din data de 1 iulie, mai bine de jumătate dintre datele locuinţelor din România nu sunt disponibile în sistem digital * În lipsa sistemului informatic şi a discuţiilor cu brokerii, asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi din nou amânată *
Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor (AOL) ar trebui să fie pusă în practică din data de 1 iulie. Ar mai fi aproximativ 3 luni. Lipseşte, însă, ceea ce este primordial pentru punerea în aplicare a acestei legi. Datele pentru 60 la sută dintre locuinţele din România sunt disponibile doar pe hârtie, iar pentru AOL ele trebuie să fie prelucrate în sistem informatic. O altă problemă care ar putea duce la amânarea datei de 1 iulie ar fi discuţiile cu brokerii de reasigurare şi de momentul încheierii contractului PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor). "Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze asigurările. Această dată a fost amânată de mai multe ori. De asemenea, punerea în practică a acestei legi depinde şi de evoluţia negocierilor cu brokerii de asigurare şi de momentul încheierii contractului cu PAID. De aceea, 1 iulie 2010 nu este o dată certă pentru aplicarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor", susţine Mihaela Stupu, director economic al Carpatica Asig.

Asigurări pentru case de hârtie


13 societăţi de asigurări au semnat actul constitutiv de înfiinţare PAID. Printre ele, şi societatea Carpatica Asig. PAID-ul este societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor. "Aceste poliţe obligatorii sunt menite să asigure locuinţele împotriva cutremurelor, a alunecărilor de teren şi a inundaţiilor", a declarat Mihaela Stupu.
PAID s-a înfiinţat în septembrie 2009, când cei 13 asiguratori au semnat actele de constituire.
Chiar dacă lucrurile nu sunt încă suficient de clare, PAID se arată încrezător în ceea ce priveşte implementarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Acţionarii PAID sunt de părere că vor avea un grad de penetrare mare pentru asigurările obligatorii de locuinţe şi vor putea, în acelaşi timp, să vândă şi alte poliţe, precum cele de sănătate, asigurări de şomaj. Ar mai fi o problemă, însă. Baza de date nu este gata. "Deşi în momentul acesta PAID-ul este practic funcţional, constiturea unei baze de date care să cuprindă informaţii despre locuinţele asigurabile la nivel naţional necesită timp. Sunt aproximativ 4.000 de primării din ţară. Acestea trebuie să furnizeze date despre toate locuinţele, iar peste 60 la sută dintre datele disponibile sunt pe format de hârtie, fapt care necesită o prelucrare minuţioasă", mai spune directorul economic al Carpatica Asig.

Asigurare suplimentară pentru suma reală

 
Până în momentul de faţă, asigurările facultative de locuinţe acoperă 15 la sută din piaţă. Cele mai multe asigurări au fost, însă, realizate de cei care au contractat credite ipotecare. Deci, oarecum forţaţi de împrejurări. Tot ei sunt cei care vor fi nevoiţi acum să încheie două asigurări. Directorul economic al Carpatica Asig a precizat că pentru a asigura locuinţa la valoarea reală şi nu la 20.000 de euro care este valoarea maximă asigurată de AOL, sibienii vor avea nevoie de o asigurare facultativă pe diferenţă.
Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei va va fi în valoare de 10, respectiv 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei. Valoarea asigurată a locuinţei nu va depăşi 20.000 de euro, iar despăgubirea minimă va însuma 10.000 de euro. Dacă aveţi o casă a cărei valoare reală este, de exemplu, de 50.000 de euro, atunci veţi avea nevoie de două asigurări. Una pe valoarea maximă a AOL şi încă una facultativă de 30.000 de euro.

Promoţii Carpatica Asig

Capratica Asig vine în sprijinul clienţilor săi pentru a le asigura liniştea de care au nevoie, prin programul "Asigurări la înălţime". Carpatica Asig oferă, în această perioadă, asigurări reduse cu până la 50 la sută la asigurarea locuinţei şi a bunurilor, la asigurarea accidentelor de persoane, asigurarea voluntară de sănătate, la răspunderea operatorilor pentru transport, la răspunderea cărăuşului pentru marfa transportată  şi cargo.
comentarii
8 comentarii

Iarasi duceti lumea in eroare facandu-i reclama unei firme al celui care detine tot in Sibiu.Daca ai deja asigurare la casa sau apartament nu mai trebuie facuta si asigurarea obligatorie!Si oricum asigurarea obligatorie nu acopera aproape nimic.Asa ca mai bine va faceti o asigurare care sa va plateasca cand veti avea o paguba si nu sa faceti cea obligatorie in care o sa bagati banii degeaba.Iarasi s-a gandit statul sa-i mai imbogateasca putin pe cei de la Asigurari!
sarmallas
13.04.2010 11:38
Pacat de publicitatea la sfirsitul articolului!
sb 86 dmx
13.04.2010 14:47
chiar ca partea de incheiere e ridicola...
vezu
13.04.2010 22:04
Aveţi nevoie de un credit pe soluţiile lor pentru un grup select de client şi Finanţelor
investors.We au o excelenta reputatie pentru furnizarea de prima clasa
Produsele financiare de imprumut cu clientilor un serviciu pe care ni le service.Contact: mikcoloancompany@gmail.com
Debitorilor DATE FORMA: denumirea completă :...... ŢARA :........
STAT :....... SEXE :......... . Civila :....... . SEX :....... AGE :.......
Mr mikco
28.04.2010 12:29
Aveţi nevoie de un credit pe soluţiile lor pentru un grup select de client şi Finanţelor
investors.We au o excelenta reputatie pentru furnizarea de prima clasa
Produsele financiare de imprumut cu clientilor un serviciu pe care ni le service.Contact: mikcoloancompany@gmail.com
Debitorilor DATE FORMA: denumirea completă :...... ŢARA :........
STAT :....... SEXE :......... . Civila :....... . SEX :....... AGE :.......
mikco
28.04.2010 12:31
Bună, eu sunt Lawson Murphy contactati-ne pentru un
mr lawson
22.08.2010 19:46
Bună, eu sunt Lawson Murphy contactati-ne pentru un
mr lawson
22.08.2010 19:47
Bună, eu sunt Lawson Murphy contactati
mr lawson
22.08.2010 19:50
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA