Tribuna
PNL
Ascoația Fran Mediensis și Liceul "Axente Sever” Mediaș l-au evocat pe Generalul Berthelot
Vasile ANTIPA
707 vizualizari
Ascoația Fran Mediensis și Liceul

Sâmbătă, 7 decembrie, s-au împlinit 158 de ani de la nașterea generalului francez Henri Mathias Berthelot, general care a jucat un rol important în viața românilor din timpul Primului Război Mondial, în Marea Unire și apoi la tratativele de la Versailles.

Cu această ocazie, Asociația Fran - Mediensis in parteneriat cu Liceul Teoretic “Axente Sever” a organizat o dezbatere dedicată generalului francez și rolului său special în realizarea României Mari.

La dezbatere au participat elevi din clasele a X-a și a XI-a de la unitatea medieșeană de învățământ, alături de profesorii Florentina Luca și Constantin Schiau. Acesta din urmă a realizat o sinteză a principalelor evenimente militare și a contextului istoric și geopolitic în care și-a desfășurat generalul Berthelot misiunea in timpul Primului Război Mondial.

Ulterior elevii au urmărit câteva filmulețe cu imagini de arhivă dedicate generalului francez și momentului formării României Mari. Istoria modernă a României a fost profund marcată de acest erou francez din Primul Război Mondial, generalul Henri Mathias Berthelot. Este vorba de un comandant genial, care a iubit nespus România și care este considerat și azi drept un simbol al prieteniei care unește Franța și România.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia