Mai ştiţi cum am criticat că s-a defrişat ca la gater, în Hipodrom, nud e mult, sub pretextul reabilitării? Mai ştiţi cum am zis că totuşi, uite, au şi plantat, şi că, uite, cu răbdare, în 20 de ani, aşa, va fi umbră şi oxigen şi în zonele chelite de copaci? Poate da, poate nu, contează mai puţin, dar am vrut doar să vă reamintesc.
Ideea e aşa. Primăria Sibiu, după ce a cam chelit peisajul în zonă, a plantat, totuşi, nişte copaci, de diverse soiuri urbane, ceea ce este de aplaudat. Care copaci, cu puţină şansă, au prins şi pot creşte liniştiţi în condiţii normale, pentru a ajunge la maturitate. Am spus "în condiţii normale".
În imagine aveţi o mostră de condiţii ANORMALE, care tot confirmă până la enervare că Sibiul poate fi liniştit numit Ghiolbanstadt în loc de romanticul, comercialul şi turisticul şi mai bine-sunătorul Hermannstadt. Argumente vezi la tot pasul, aşa că hai să nu o mai scăldăm pe pozitive, că nu ţine. Uite de exemplu aici, la Hipodrom, Mihai Viteazu spre Rahovei. S-au plantat doi mesteceni. Mestecenii au supravieţuit plantării şi au "prins". Apoi într-o seară, mai mult ca sigur că unul din generaţia "bămuie" (că homeleşi nu cred, nu au timp, ei au treabă se cerşească pe la supermarket şi să ia haine din containerele cu haine) a zis că hai să fie jmeker şi pac, l-a rupt. Cum l-a rupt? Aşa cum se vede.
În fine, ca om nomal e dificil să faci aşa ceva, nu doar din punctul de vedere al termenilor de "civilizaţie" şi "moralitate", ci şi aşa, ca efort fizic. Adică e prea multă muncă şi nu are un rost. Dar trăind într-o lume a absurdului, iată că se poate şi aşa ceva.
Vorbim aici despre bucuria de a distruge. De "România educată" care a ajuns bună de un program de momente vesele de Revelion (că tot a trecut), scuze, dar nu ai cu cine aici, în România şi mai ales aici, la Sibiu.
Ce e de făcut? Păi copacul nu mai poate fi reparat, că nu e semaforul de la Rahova. Cu ceva şanse de 15%, se va reface singur. Să pui camere video e degeaba, că nu se uită nimeni pe ele. Dar propunem ceva. Ca toate distrugerile de pe un anumit spaţiu verde să fie raportate de către locuitorii blocului de care aparţine spaţiul verde. Dacă nu se va face asta, într-un anumit termen 48 de ore să zicem, că suntem oameni buni, toate pagubele şi cheltuielile privind rebilitarea din acel spaţiu sa fie IMPUTATE asociaţiei de locatari de care ţine blocul. De ce? Pentru că s-a făcut că plouă. Chestie valabilă oriunde în Sibiu, de la centrul plin de grafitti până la periferiile cu copaci rupţi. Poate aşa mai responsabilizăm şi pe cei care dincolo de dat cu bormaşina în apartamente ca să şi le facă vile, sunt deficitari la viaţa comunitară.
PS: Dacă stau să mă gândesc, e locul unde au aruncat ăia vasul de la WC la containerul cu "menajere", deci ce ne tot mirăm atât?
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |