Tribuna
PNL
Aproximativ 400 de persoane au participat la cea mai mare șezătoare din România, la Avrig
Dan FRÂNCU
1219 vizualizari
Aproximativ 400 de persoane au participat la cea mai mare șezătoare din România, la Avrig

Foto: Dan FRÂNCU, Dan STRĂUȚI

Proiectul „Hai cu lucru la Avrig! Cu traista pe uliță”, inițiat de „Șezătoarea din Bibliotecă”, a ajuns sâmbăta trecută la ediția a VI-a, poate cea mai reușită și importantă dintre cele desfășurate până acum. Reprezentanți ai 29 de șezători tradiționale din întreaga țară, ce au însumat aproximativ 400 de persoane, au răspuns cu entuziasm și mare drag invitației lansate de organizatori și au „bătut drumul” până la Avrig, pentru a participa la întâlnirea de suflet cu oamenii ce împărtășesc aceeași pasiune pentru tradiții, obiceiurile strămoșești, portul popular, cântecul și dansul tradițional.

Vrednicele avrigence din grupul „Șezătoarea din Bibliotecă”, alături de foarte mulți colaboratori și voluntari, au pregătit mese întinse cu bucate și băuturi alese pentru oaspeții în șezătoare, astfel că n-a fost deloc dificil ca atmosfera să fie caldă, primitoare și deosebit de relaxantă, oamenii profitând din plin de „șansa” de se întâlnii unii cu ceilalți, de a socializa și de a „pune țara la cale”. Bineînțeles că nu au lipsit strigăturile tradiționale, glumele și poveștile cu tâlc, toate acestea contribuind din plin la crearea unui cadru general cu adevărat special.

Programul întâlnirii din Sala „Pavilion” a Casei de Cultură a orașului Avrig a fost pigmentat și cu momente artistice deosebite, susținute de Grupul Vocal „Doruri Sibiene” și Ansamblul Folcloric „Purtata Avrigului”, care, alături de colaboratorii lor, au demonstrat, din nou, cât de bogat este izvorul folclorului autentic din această zonă a țării.

Un alt moment deosebit al zilei a fost festivitatea decernării diplomelor ”Maria Spiridon”, distincție destinată celor ce au dovedit „dăruire, mâini harnice, gând bun, timp cu rost în descoperirea, valorificarea, promovarea și transmiterea comorilor din lăzile de zestre”, instituită de Biblioteca Orășenească Avrig și Asociația „Prietenii Avrigului”. Bibliotecara Maria Grancea, inițiatoarea și coordonatoarea „Șezătorii din Bibliotecă” și a proiectului „Hai cu lucru la Avrig! Cu traista pe uliță”, a oferit diploma tuturor șezătorilor participante la întâlnire, precum și celor ce și-au adus contribuția la sprijinirea, promovarea și menținerea tradițiilor și obiceiurilor autentice, părți ale moștenirii și identității naționale. (Maria Spiridon a fost cea mai cunoscută creatoare populară a Avrigului, ce a ridicat arta tradițională a țesutului la rang de mare și importantă comoară națională. De-a lungul vieții, a îndrumat și coordonat numeroase fete din comunitatea locală spre a desluși tainele țesutului tradițional și pentru a se asigura că meșteșugul, obiceiul și tradiția sunt perpetuate. Datorită creatorului și meșteșugarului Maria Spiridon, războiul de țesut din Avrig și meșteșugul țesutului a ajuns și a fost promovat pe multe continente ale lumii.)

La cea mai mare șezătoare din România au ajuns și oaspeți importanți, ministrul culturii, deputatul Raluca Turcan și președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, fiind, pentru mai bine de o oră, alături de primarul orașului Avrig, Adrian Dumitru David și viceprimarul Ciprian Stoișor, în mijlocul participanților. Oaspeții au socializat cu oamenii din toată țara, au gustat din preparatele gătite de boresele din Avrig sau din cele aduse de vizitatori și nu s-au sfiit să intre la joc, la învârtită, hațegană sau sârbă.

„Avrigul a fost astăzi gazdă mare, o adevărată capitală a tradițiilor românești manifestată prin  dragoste pentru  satele noastre și purtată peste  ani. Și peste granițe, chiar!

“Șezătoarea din Bibliotecă” a primit musafiri din întreaga Românie într-un eveniment extraordinar la care am fost onorată să particip in numele Consiliului Județean Sibiu.

M-am bucurat, de asemenea, să primesc alături de ministrul Culturii, Raluca Turcan, diploma “Maria Spiridon” și aprecierile celor prezenți în legătură  cu munca noastră, a Consiliului Județean Sibiu, de păstrare și promovare a tradițiilor.

Dar marile merite aparțin comunităților care nu-și uită rădăcinile! Avrigul este una dintre ele prin tot ceea ce face, neobosită, Maria Grancea.

Le spun și în acest fel bun venit în județul nostru celor peste 300 de oaspeți ai Avrigului, le mulțumesc pentru tot ceea ce fac și pentru prietenia cu Sibiul”, a menționat Daniela Cîmpean, după participarea la evenimentul din Avrig.

„Hai cu lucru la Avrig! Cu traista pe uliță”, cea mai mare și frumoasă șezătoare din România, a fost organizată și coordonată de Biblioteca Orășenească Avrig, împreună cu a sa minunată Șezătoare Avrig și Asociația „Prietenii Avrigului”. Alături de aceștia au fost, și în acest an, parteneri de nădejde din cadrul Grupului Vocal „Doruri Sibiene”, Clubului Copiilor Avrig, Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”, Școlii Gimnaziale Avrig și reprezentanți ai autorităților locale.

 comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica