Tribuna
37 de grade Celsius în Sibiu!
Apa, cel mai bun aliat împotriva căldurii
Laura BUCIU
1622 vizualizari
Apa, cel mai bun aliat împotriva căldurii
Transpirăm abundent şi pierdem cantităţi importante de lichide în acest mod. Tocmai de aceea, organismul se deshidratează şi simţim că suntem epuizaţi. Se întâmplă din cauza căldurii, iar în următoarele zile în Sibiu se pot atinge temperaturi de 37 de grade! Putem suferi din cauza dezechilibrelor la care este supus organismul şi pot apărea convulsii! Atenţie! Netratate, acestea pot duce la comă şi chiar la deces. Neplăcute sunt şi insolaţiile sau arsurile solare. Aşadar, staţi la adăpost în timpul orelor când căldura este sufocantă, folosiţi îmbrăcăminte din fir natural şi faceţi duşuri dese! Ajutaţi-vă organismul să reziste caniculei şi consumaţi 2 litri de apă zilnic. Iar cafeaua şi alcoolul ar trebui să fie uitate atunci când avem de-a face cu astfel de temperaturi.
Insolaţia, mai rea la cei obosiţi

„Prin expunere prelungită la temperaturi ridicate, mai ales în cazul în care capul nu este protejat, poate să apară inso­laţia. Aceasta este favorizată şi de alte  condiţii, precum umiditatea mare, oboseala fizică, infecţii, consumul de alcool, boli de inimă, obezitate, etc. O atenţie deosebită trebuie să aibă persoanele aflate  în concediu, la plajă. Acestea nu trebuie să piardă din vedere faptul că, pe lângă arsurile grave ce pot apărea, soarele este unul din principalii factori de­ter­minanţi în apariţia can­cerului de piele”, arată spe­cialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.

Sfaturi ştiute, dar prea rar luate în seamă

În fiecare an, medicii fac recomandări pentru a ne feri de caniculă. Din păcate, ieri, la orele prânzului, când se depăşise pragul celor 30 de grade Celsius, în centrul Sibiului erau bunici şi copii, care deşi ar fi trebuit să fie la adăpost, se bucurau de soare.
Ce trebuie să facem, totuşi, pentru a nu suferi lipotimii, pentru a nu cădea pe stradă din cauza căldurii? Trebuie să reducem activitatea fizică, să renunţăm la treburile sau la ieşirile care nu sunt presante sau să le facem atunci când este mai răcoare (de exemplu dimineaţa devreme sau sea­ra). Trebuie să asigurăm ră­coa­re în locuinţă prin mon­tarea de jaluzele, ventilatoare, aparate de aer condiţionat! Nu trebuie, totuşi, să stăm în aceeaşi cameră în care dăm drumul la aerul condiţionat, că astfel vom suferi şi mai mult. Dar putem să dăm drumul la aerul condiţionat până să răcoreşte, apoi îl oprim.
Îmbrăcămintea folosită e recomandabil să fie din ţesă­turi uşoare, cu permeabilitate ridicată pentru aer, din fire naturale (bumbac), care să reţină transpiraţia. Totodată, îmbrăcămintea trebuie să nu fie prea strâmtă, tot pentru a nu limita transpiraţia. Contrar unor prejudecăţi, este mai indicat să fii îmbrăcat cu haine corespunzătoare, decât să fi dezbrăcat! Când cineva este dezbrăcat, transpiraţia se evaporă mult mai rapid, accentuează deshidratarea şi nu mai are acelaşi efect de răcire. Este binecunoscută vorba că „locuitorii din deşert nu călătoresc niciodată pe cămilele lor în slip sau maiou”! Se recomandă, de aseme­nea,  culorile deschise, ce re­flectă mai bine radiaţia solară,  protejarea capului cu pălării, şepci, umbrele, etc. precum şi purtarea ochelarilor de soare.
 Apă! Nu uitai de apă! E necesar să consumăm cât mai multe lichide! În condiţii normale, cantitatea de lichide recomandată pentru un adult este în jur de 1,5 – 2 l/zi (inclu­zând şi lichidele conţinute în alimente). În condiţii de caniculă, se indică dublarea sau chiar triplarea cantităţilor de lichide, ţinând cont de o serie de factori, cum ar fi: ca­rac­teristicile fiecărui organism în parte (sex, vârstă, greutate), grad de deshidratare, tipul activităţii desfăşurate, etc. Este important şi ritmul în care se bea, deoarece pierderea de lichide nu creează întotdeauna senzaţia de sete imediată. De aceea, este mai bine să bem mai des (chiar dacă nu avem senzaţia de sete) şi în cantităţi mai reduse, asigurând astfel un nivel constant de hidratare. Cele mai indicate băuturi sunt apă simplă apa: plată, apă minerală (cu conţinut bogat în sodiu şi alte minerale, deoa­rece odată cu apa, prin transpiraţie, se pierd şi cantităţi importante de săruri), ceaiuri ne^ndulcite de plante, sucuri naturale de fructe sau legume. Sunt contraindicate băuturile alcoolice (care accentuează vasodilataţia produsă de căldură) şi chiar, într-o măsură mai mică, sucurile dulci, care măresc senzaţia de sete. De evitat excesul de cafea şi ţigări!
Alimentaţia trebuie să fie cât mai uşoară, evitându-se în special grăsimile, tocăturile, carnea grasă, mezelurile, care pe lângă o digerare greoaie (în condiţiile scăderii secre­ţiilor gastrice) sunt expuse unei alterări rapide  din cauza căldurii. Ar fi bine să consu­măm multe legume şi zarza­vaturi proaspete. Le putem prepara sub formă de ciorbe/supe reci, ghiveciuri sau salate. Putem completa cu produse lactate (iaurt, brânzeturi slabe), ouă, carne slabă de pui sau peşte, şi bineînţeles, multe fructe. În toate cazurile, pro­dusele trebuie să fie proas­pete, salatele să fie consu­mate imediat după preparare, iar mâncărurile gătite să  fie păstrate în condiţii corespun­zătoare de temperatură. În anumite cazuri, poate fi necesar un aport suplimentar de sare (în funcţie de nivelul de deshidratare şi ţinând cont de existenţa unor boli cronice cu regim special).

Cum acordăm
primul ajutor

La primele semne de inso­laţie: dureri de cap, dezo­rien­tare, apatie, greţuri, vărsături,  sete marcată, contracţii mus­cu­lare, tulburări respiratorii şi  activitate ciudată a inimii, se vor institui măsuri de  prim-ajutor, care înseamnă asigurarea unor căi respiratorii libere, scă­derea temperaturii corpului, prin transportarea la umbră sau într-o încăpere răcoroasă şi stropirea corpului cu apă rece, aplicarea de comprese reci pe frunte şi picioare. De asemenea, vom încerca să producem un curent de aer rece în jurul persoanei cu inso­laţie, eventual prin folosirea unui ventilator şi îi administrăm lichide reci, precum şi aspirină sau paracetamol, după caz dacă este nevoie. Persoana care a suferit insolaţie trebuie transportată la cea mai apropiată unitate sanitară, pentru control.

Între 11 şi 16 stăm la adăpost!

În cazul în care  vrem să mergem la plajă, este indicat să evităm expunerea directă la soare la temperaturi de peste 37° C între orele 11,00 – 16,00 , când radiaţia solară este maximă. Nu vă luaţi după prognoză! Uitaţi-vă care este temperatura acolo unde are loc expunerea la soare!
„Nu rămâneţi imobili sau nu adormiţi în plin soare minute în şir şi folosiţi corect produ­sele cosmetice pentru plajă (creme, uleiuri). De aseme­nea, evitaţi în general, utili­zarea deodorantelor, parfumurilor, mai ales a celor ce conţin esenţe de  lămâie şi lavandă, deoarece, prin expunere la soare pot apărea pete brune, permanente, la nivelul pielii.
 Şi nu faceţi baie în bălţi şi lacuri neamenajate, existând pericolul unor îmbol­năviri grave. Respectaţi mă­surile elementare de igienă ca spălarea mâinilor ori de câte ori este nevoie (înainte de a mânca, după folosirea toa­letei),  spălarea abundentă a legumelor şi fructelor, igienă personală prin duşuri repetate (2 – 3 duşuri pe zi, cu apă sub temperatura corpului: 25 -26°C),  igiena hainelor şi a locuinţei, protejarea împotriva  insectelor  – muşte, gândaci, ţânţari, păianjeni, etc. – prin montarea de plase la ferestre şi/sau folosirea de insec­ticide”, mai spun medicii specialişti ai DSP Sibiu.
O atenţie specială trebuie acordată copiilor şi vârstnicilor în aceas­tă perioadă. Nu lăsaţi copiii să aştepte în maşinile parcate la soare, pentru că există peri­colul foarte mare de deshi­dratare. Bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, diabeticii, etc. trebuie să fie foarte atenţi în această pe­rioadă, precum şi angajaţii care lucrează în sectoare de activitate cu condiţii speciale (temperatură ridicată şi radiaţii calorice): cuptoare, laminoare, agri­cul­tură, şantiere, con­strucţii, etc.
În zilele de marţi, miercuri şi joi (12, 13 şi 14 august) valul de căldură se va in­tensifica treptat, iar vremea va fi călduroasă, local caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime între 33 şi 37 de gra­de, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi al dis­con­fortului termic, spun meteo­rologii de la Centrul Me­teorologic Regional Tran­silvania Sud.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA