"Împreună din 1884” - un proiect care ne-a adus mai aproape unii de alţii, pe noi, cei care facem să apară Tribuna, şi pe voi, cititorii noştri, cei pentru care apare Tribuna şi datorită cărora Tribuna există astăzi, după 130 de ani de la apariţia primului număr. Acest proiect a ajuns la final şi pentru că ne-aţi fost alături la evenimentele organizate, vă mulţumim! La fel mulţumim celor care au făcut posibil acest proiect, finanţându-l: Primăriei Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală. La fel le mulţumim şi partenerilor noştri strategici Jidvei, Atlassib, BRD Groupe Société Générale, Meridiana Transfer de Bani, şi partenerilor Transcar, Transmixt, Clinica Polisano, Buonavista Catering&Banqueting, Agro-Crinţ, Seviş şi Bricomat.
Alături de comunitate
Gândit ca o serie de evenimente de înaltă ţinută, destinate atât comunităţii locale, cât şi turiştilor care ajung în Sibiu, Proiectul „Împreună din 1884” a avut ca element principal marcarea a 130 de ani de când cotidianul Tribuna este alături de comunitate şi îşi joacă rolul de principală sursă de informare pentru locuitorii Sibiului şi ai judeţului, dar şi cel de cronică fidelă a vieţii acestei comunităţi. Toate manifestările realizate în cadrul proiectului au marcat tradiţia şi viitorul Sibiului cultural, au adus un plus de valoare şi vitalitate culturală promovând Sibiul în viaţa publică naţională şi internaţională.
"Festivalul Tău”, un festival pentru fiecare
"Festivalul Tău” - cel mai important dintre evenimente, şi cu cea mai mare participare, a reunit timp de două zile – 4 şi 5 iulie, în Piaţa Mare a Sibiului peste 20.000 de spectatori, care s-au bucurat atât de muzica populară a unora dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai genului (Nicolae Furdui Iancu, Robert Târnăveanu şi Junii Sibiului), cât şi de muzica uşoară (Antract, Compact, Elena Gheorghe). "Festivalul Tău” a fost modul nostru de a mulţumi Sibiului şi sibienilor că sunt alături de Tribuna, dar şi darul pe care Tribuna l-a făcut celor care o citesc, la aniversarea a 130 de ani de la apariţia primului număr. Ne-am dorit, prin acest festival, ca pe lângă articolele cu care venim zilnic pentru a întâmpina nevoia de informaţie a sibienilor, să organizăm un eveniment de amploare, de care să se bucure întreaga comunitate.
Alături de ziariştii mari şi „mici”
Opt jurnalişti de prestigiu ai presei naţionale/internaţionale au vizitat Sibiul, au descoperit locuri şi fapte, au participat la întâlniri cu publicul, la evenimente culturale şi au publicat reportaje despre Sibiu în instituţiile mass-media pe care le reprezintă şi în Tribuna. Acest eveniment, „Jurnalişti români pentru Sibiu / România iubeşte Sibiul” a făcut parte din proiectul „Împreună de 130 de ani”. La fel ca şi Şcoala „Micul ziarist”, ce a fost destinată tinerilor cititori ai Tribunei care au devenit redactori ai cotidianului, în cadrul atelierului „Micul ziarist”. Pe parcursul a două luni, mai şi iunie, 300 de elevi au luat parte la atelierele de introducere în jurnalism şi fotografie, iniţiate de redacţia cotidianului Tribuna. Elevii şi cadrele didactice au fost extrem de interesaţi de aceste ateliere şi au solicitat continuarea lor.
Filmul Tribunei
Anul acesta am scos şi un film, un film al Tribunei. Şi cititorii noştri, oameni care au fost tot timpul alături de Tribuna, au venit la lansare. Filmul „Împreună de 130 de ani” a fost lansat în Curtea Interioară a Primăriei Sibiu în prezenţa unui public numeros şi s-a bucurat de aprecierea cititorilor dar şi a oaspeţilor invitaţi la eveniment între care persoane importante din comunitate – reprezentaţi ai autorităţilor locale, ai celor judeţene, ai mediului academic, ai mediului economic. Timp de 30 de minute, pelicula a imortalizat o călătorie în istoria ultimilor 130 de ani, cu articole, fotografii şi reclame din cotidianul Tribuna, în comparaţie cu imaginile actuale ale locurilor. Deschiderea Muzeului societăţii ardelene pentru ştiinţele naturii, prima proiecţie cinematografică în oraş, primele automobile, tramvaiul, prima ediţie a Târgului Olarilor, Festivalului de Jazz, Festivalului de Teatru, Capitala Culturală Europeană, mărturii ale principalilor lideri ai comunităţii au fost cuprinse în acest documentar.
Gala „Sibiu şi Tribuna, împreună de 130 de ani”
Ultimul eveniment organizat în cadrul Proiectului „Împreună de 130 de ani” a fost un eveniment de înaltă ţinută. Cititori şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au venit la Sala Thalia în ţinută de gală şi am petrecut împreună un an de excepţie. La Sala Thalia, artişti de renume au urcat pe scenă pentru momente de poezie, folclor sau muzică clasică, au fost omagiate personalităţile Sibiului în baza unui sondaj realizat în paginile ziarului şi pe website, au fost decernate plachete personalităţilor şi colaboratorilor de marcă ai cotidianului. Maia Morgenstern, Adrian Neamţu, Robert Târnăveanu şi Orchestra Ansamblului Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, Cvartetul Intermezzo au urcat pe scena Sălii Thalia şi ne-au făcut tuturor seara de 5 decembrie una de neuitat. Zeci de locuri din sală au fost puse la dispoziţia cititorilor Tribunei, care au sunat la redacţie şi au primit invitaţii pentru că au vrut să participe la gală. Din păcate, nicio sală nu este suficient de mare ca să îi cuprindă pe toţi cei care sunt alături de Tribuna zi de zi. Pentru ei, dar şi pentru cei care ni se vor alătura pe parcurs, vom încerca să facem acest proiect să continue.