Tribuna
PNL
Anul acesta, circulaţia pe Transfăgărășan şi Transalpina se restricţionează mai devreme
Anul acesta, circulaţia pe Transfăgărășan şi Transalpina se restricţionează mai devreme
Începând de marţi, 20 octombrie, şoselele Transfăgăraşan (DN 7C) şi Transalpina (DN 67C) vor fi închise parţial circulaţiei autovehiculelor. Mai devreme cu 10 zile faţă de anii anteriori, administratorii şoselelor au decis să adopte măsura închiderii circulaţiei autovehiculelor pe tronsoanele aflate la cele mai înalte altitudini, cuprinse între km 104+000 ( Piscu Negru ) şi km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă), pentru DN 7 C, respectiv între km 34+800 (Rânca) şi km 79+200 (Curpat), pentru DN 67C, din raţiuni ce ţin de siguranţa participanţilor la trafic, conform informaţiilor transfuse de reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

“Conform Normativului AND 615-2020 privind circulația rutieră pe drumurile montane DN7C (Transfăgărășan) și DN67C (Transalpina), începând de marți, 20.10.2020, circulația rutieră va fi închisă pentru toate categoriile de autovehicule pe anumite sectoare ale drumurilor menționate anterior, după cum urmează: - DN 7C între km 104+000 ( Piscu Negru ) şi km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă); - DN 67C - între km 34+800 (Rânca) şi km 79+200 (Curpat). Precizăm că măsura închiderii circulației rutiere pe aceste secotare de drum a fost luată pentru siguranța participanților la trafic, având în vedere fenomenele meteorologice imprevizibile ce pot apărea în orice moment în aceste zone. Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de CNAIR.

Măsura nemulţumeşte agenţii economici din zona afectată

În ceea ce priveşte Transfăgărăşanul, măsura anunţată de autorităţile ce administrează şoselele a venit ca o adevărată lovitură sub centură pentru proprietarii unităţilor ce oferă facilităţi de cazare şi alimentaţie publică, situate în zona ce va fi afectată. Foarte grav afectaţi de măsurile impuse de pandemie, ce au dus la scăderea drastică a numărului de turişti, proprietarii de pensiuni, cabane, hoteluri sau vile aveau speranţa ca măcar o mică parte din pierdere să mai poată fi recuperată şi în aceste 10 zile până la 1 noiembrie, când şoseaua oricum ar fi fost închisă, conform regulamentului de funcţionare. Mai mult, oamenii sunt consternaţi de această măsură şi cu greu găsesc o minimă logică pentru adoptarea ei, mulţi considerând că, în ciuda progresului, se pare că în domeniul administrării drumurilor, facem paşi înapoi… “De la deschiderea Transfăgărăşanului, din 1974, această şosea funcţionează cam după aceleaşi reguli. Nu se doreşte nicio schimbare de strategie, de acţiune… Dacă, în urmă cu zeci de ani, condiţiile meteorologice erau cu totul altele, iar stratul de zăpadă era mai consistent şi rezista mai mult timp, acum situaţia e mult schimbată: ninge mai puţin şi mai târziu în an, media temperaturilor a crescut, stratul de zăpadă rezistă mai puţin timp. În plus, e vorba de mijloacele pe care drumarii le au la dispoziţie pentru a acţiona (acum nu se mai acţionează doar cu un simplu plug tras de tractor), de schimbări organizatorice şi de accesul la informaţii, acum mult mai facile… Drept este că, în mai mult de 50 ani, nici lucrări de sporire a siguranţei circulaţiei nu s-au prea făcut. Şi totuşi, unii consideră că nimic nu s-a scimbat şi chiar mai mult, situaţia s-a înrăutăţit, astfel că decid să reducă perioada de funcţionare a şoselei pe întreaga lungime, în loc să mărească acest termen… Şi uite aşa, în loc să ne ajute, statul ne dă un alt pumn direct în faţă”, a comentat pe facebook, la o postare referitoare la măsura închiderii circulaţiei, unul dintre cei ce au afaceri în zonă.

Comunicare defectuoasă la CNAIR

Pe de altă parte, nici conducerea CNAIR nu pare prea încântată de decizia luată şi nici dornică să ofere relaţii suplimentare în regătură cu această situaţie. În urmă cu aproape două săptămâni, după ce am intrat în posesia unor informaţii potrivit cărora exista intenţia modificării regulamentului de funcţionare a drumului Transfăgărăşan, în sensul reducerii perioadei în care această şosea este deschisă circulaţiei rutiere pe întreaga sa lungime, am solicitat conducerii companiei informaţii suplimentare în legătură cu această situaţie. Deşi avem confirmara scrisă că solicitarea noastră a fost primită de companie şi este “în lucru”, răspunsurile încă nu ne-au fost trimise…

D.F.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia