Tribuna
Ana Chloe, învingătoarea de doar 620 de grame
Sorana MAIER
14251 vizualizari
Ana Chloe, învingătoarea de doar 620 de grame

Ar fi trebuit să se nască luna aceasta, dar a venit pe lume cu trei luni mai devreme, cu o greutate de doar 620 de grame. Atunci când s-a născut era ceva mai mare decât palma unui om matur, însă ieri, în ziua dinaintea externării, deja cântărea 3,7 kilograme.
Lacrimile din ochii mamei şi strălucirea de pe chipul medicului atunci când vorbesc despre Ana Chloe spun mult despre povestea unei adevărate minuni, despre săptămâni întregi de suport respirator pentru micuţa de câteva sute de grame, nopţi lungi de supraveghere, complicaţii şi multe altele care însă au avut un final fericit.
O greutate de doar 620 de grame la naştere şi o vârstă de gestaţie de doar 25 de săptămâni sunt un record pentru Secţia de Neonatologie din Sibiu, acesta fiind cel mai mic copil care s-a născut aici şi care este externat cu o greutate normală şi sănătos.
Micuţa a fost spitalizată timp de 111 zile, din care timp  de 55 de zile a fost, într-un fel sau altul, pe suport respirator, iar intubată 37 de zile, spune dr. Livia Ognean, medicul neonatolog care a supravegheat copilul.
Medicul Ognean spune că pentru a ajuta nou-născutul să respire în prima perioadă, mai critică, a fost folosit aparatul primit de spital anul trecut printr-o donaţie şi care este un ventilator cu frecvenţe înalte, ce presupune o metodă mai puţin invazivă şi cu mai puţine riscuri.

"Asta mică a fost o luptătoare!"

În ceea ce priveşte şansele la o viaţă normală ale unui copil născut cu o greutate foarte mică la naştere, dr. Livia Og­nean spune că depind de complicaţiile care apar şi de "stofă".
"Asta mică a fost o luptă­toare", conchide Livia Ognean.
Medicul îşi aminteşte de cazul unor gemeni, între care unul, în decurs de opt zile, putea să moară cel puţin o dată pe zi din cauza compli­caţiilor şi a hemoragiilor pul­monare şi căruia, în unele mo­mente, nu i-a mai dat nicio şan­să. "Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă, dar a răzbit fiindcă a vrut el", spune Livia Ognean. Atunci l-au poreclit "Motanul".
Înainte de a povesti cu mama lui Chloe, dr. Ognean ne însoţeşte în secţia de Terapie Intensivă, unde mai sunt câţiva "pitici", între care unul de puţin peste 700 de grame. Pare incredibil că un copil poate fi atât de mic, iar prin sticla incubatorului se zăreşte pielea fină şi roşie a copiilor şi pieptul care se adân­ceşte la fiecare respi­raţie. E aşa o senzaţie de fragilitate încât atunci când vezi asis­tentele manevrând aceşti copii te săgeată gândul că s-ar putea să-i strice dacă îi ating.
"Degeaba am avea apara­tele, dacă nu ar fi fetele", ne explică Livia Ognean, vorbind cu drag despre asistentele din Reanimare, care ştiu să-şi facă meseria bine.
"Şi pentru noi este o mare mulţumire când un astfel de copil este bine şi pleacă acasă sănătos. Sunt nopţi întregi în care fetele stau cu mâinile pe copii, să nu-şi scoată sonda sau îi supra­veghează, iar la final, când totul este bine, ai mulţumirea faptului că toate aceste eforturi au meritat", povesteşte medicul.
Urma apoi să aflu de la ma­ma lui Chloe ceva ce, de altfel, ştiam din propria expe­rienţă - că poţi număra pe de­ge­te zilele în care Livia Ognean lipseşte din Terapia Intensivă, că te impresionează şi ea, şi ceilalţi medici din Neonato­logie, prin felul în care se ocupă de fiecare copil, orica­re ar fi el. Că doar ştiindu-i acolo, pe ea, pe ceilalţi me­dici şi asistentele, ai siguran­ţa că tot ceea ce e posibil, omeneşte, se face pentru copilul tău.

Un copil... puţin mai mic

Intrăm apoi în salonul în care este Emilia, mama micuţei Chloe, lângă pătuţul în care doarme liniştită o fetiţă cu adevărat frumoasă.
Ne povesteşte, cu lacrimile curgându-i pe obraz, că lucra pe vas cu soţul ei, când a aflat că este însărcinată şi apoi a hotărât, împreună cu soţul ei, care este cetăţean maghiar, că ar fi mai bine să vină acasă la Sibiu şi să stea aici, cu mama ei, pe perioada sar­cinii. Au apărut apoi compli­caţiile, iar medicii nu i-au dat nicio şansă sarcinii ei. A hotărât însă să păstreze copilul şi să lase totul în voia lui Dumnezeu.
Povesteşte apoi râzând, cum soţul ei, care a văzut-o primul pe Chloe, a venit încân­tat şi i-a spus că "nu e nicio problemă, e chiar frumoasă fetiţa noastră, doar că e un pic mai mică decât ceilalţi copii".
Emilia spune că iniţial îşi programase să nască în Ungaria, sau poate la Braşov, dar în niciun caz în Mater­nitatea din Sibiu. "Chiar îi spuneam unei prietene că nici să mă plătească nu m-aş duce să nasc acolo", spune Emilia. Avea să nască însă aici şi să stea trei luni în spitalul din Sibiu, trei luni în care, mărtu­riseşte că nu a avut nicio clipă senzaţia că s-ar afla într-un spital din Ro­mâ­nia. "Medicii şi asisten­tele de aici spală păcatele unui întreg sistem", spune Emilia.
"Toţi sunt trataţi la fel. Nu au fost numai asistente, au fost prietenele mele! Aici nici nu-ţi dai seama dacă e sâm­bătă sau luni, în per­manenţă este aceeaşi forfotă, iar domni­şoara doctor... nici nu ştiu câte zile a lipsit din spital în trei luni", spune femeia pe chipul căreia se citesc recunoştinţa şi mulţumirea că la capătul unui şir lung de nopţi şi zile grele, totul este bine.




comentarii
18 comentarii

BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!! TUTUROR DIN SECTIE, FELICITARI!!!!!!!!
eu
25.10.2012 07:13
felicitari din inima ! De asa oameni , cum este peronalul acestei sectii avem nevoie ! Se aude la Bucuresti, la guvern, la parlament ? Miticilor, treziti-va !!!
ion
25.10.2012 07:48
"stralucirea din ochii medicului"...la doctor ii luceau ochii dupa bani...nu ne mai aburiti cu tampenii din astea...
un sibian
25.10.2012 07:49
Da acesta este un lucru frumos si bun pt sistemul medical romanesc. Pacat ca mass media nu preia mai mult o asemenea stire. Oare de ce?
un om
25.10.2012 08:07
daca nu o cunosti pe dr. Ognean mai bine taci din gura ca habar nu ai ce medic este cu adevarat, face totul din dorinta de a ajuta copii si a le acorda o sansa la viata, atunci mai bine informeaza-te pana ai tupeul sa comentezi aiurea
pt un sibian
25.10.2012 08:23
Felicitări din toată inima echipei doamnei Ognean, o echipa de profesioniști adevarati, dedicati meseriei si bebelusilor!
Patricia
25.10.2012 08:48
Dr.Ognean este o femeie si un medic extraordinar.Este alaturi atat copiilor cat si mamelor.Fata de alti medici si alte asistente care nu merita nici numele sa il pomenesti tot din aceeasi sectie.
Eu ii doresc multa sanatate dr.Ognean.
cristina
25.10.2012 09:05
Ca de obicei apare un oligofren infect sa-si dea cu parerea. Vita asta incaltata ce posteaza sub numele de ''un sibisn'' nu este nimic altceva decat vre-o voma moldoveneasca.
Marsh in mata de nespalat jegos si da-ti cu parerea la OTV pentru ca doar atata minte ai.
pentru un sibian
25.10.2012 09:19
Luptatoarea asta micuta merita un nume mai inspirat. Ce-i aia CHLOE? Cati din cei care citesc textul stiu cum se pronunta (CLO)? Cand au declarat nasterea la Primarie i-au spus numele pe litere? Bunicii stiu sa scrie numele nepoatei? Etc... De toata jena.
sib
25.10.2012 10:23
felicitari! bravo micuto sa fi sanatoasa, norocoasa si fericita! despre dr si asistentele care lucreaza la neonontalogie in sibiu ar trebuie sa fie scrisa o carte despre omenie profesionalism onoare bunatate curaj si foarte multa daruire. Felicitari tuturor
cristina
25.10.2012 12:28
AVEM MEDICI!!! AVEM SPERANTA!!!
Felicitari din toata inima Anei pentru lupta dusa.
Un mediesan
25.10.2012 14:45
felicitari personalului,iar habarnistii sa se abtina.As avea o observatie:nu toti moldovenii sunt la fel,sotul meu e moldovean si nu l-as da nici pe 10 ardeleni.Nu mai generalizati si acolo sunt oameni si oameni,sa nu credeti ca ardelenii au pus coada la pruna. Cunosc si alti moldoveni si sunt oameni de mare calitate.Mentionez ca eu sunt ardeleanca.
mary
25.10.2012 15:08
micuta sa fie sanatoasa si parintii indiferent de etni sa fie fericiti alaturi de ea.felicitari cadrelor medicale care au aratat ca se poate(medicii nostrii meseriasi sint cautati in strainatate DE CE?)
daria
25.10.2012 15:34
Doamna neonatologiei romanesti, cum mai este denumita Doamna Doctor Ognean, este considerata Ingerul pazitor al copiilor prematuri! Felicitari dansei, Medicului sef de sectie, doamna doctor Olariu Ecaterina si...nu in ultimului rand doamnelor asistent medical!

Haideti sa ajutam cumva asociatia BABY CARE Sibiu, ca sa putem salva cat mai multi copii prematuri! Copilasii acestia sunt cei care ne vor ingriji la batranete....
Galdean Geraldina
25.10.2012 22:08
PT ION:
Doctorita Ocnean mi-a salvat efectiv de la moarte fetita , acum 7 ani si crede-ma ca nu a acceptat absolut nimic. Dupa cateva luni,cand am vizitat-o sa-i multumim, a primit un buchet de flori din partea noastra.
A stat atunci 3 zile in spital doar ca sa fie aproape de ea si sa-mi ridice mie moralul. O iubim si la fiecare aniversare a fetitei ne amintim cum i-a salvat viata... asa ca...cei care vorbesc urat fara a cunoaste persoana, le spun : "Saracii de voi!!! Probabil nu e vina voastra ca ati ajuns sa credeti despre oricine( orice medic mai ales) asa ceva"
Alina
26.10.2012 09:30
Ne bucuram tare mult ca eforturile noastre,ale celor ce lucram acolo,au avut un final fericit pentru Chloe.Multumim tuturor pentru aprecieri si sustinere in lupta pe care o ducem cu viata copilasilor.
mari
26.10.2012 10:06
Dumnezeu a facut o minune ca un copil asa de mic sa traiasca si ca le-a dat parintilor puteresa treaca prin asa ceva. Iar pe medici sa nu-i bagam pe toti in aceasi oala ca unii medici chiar sunt oameni. Bravoo lor
marina
26.10.2012 12:25
Numai cine nu a trecut pe acolo nu stie despre ce e vorba si poate spune ceva rau de domnisoara Ognean si despre tot colectivul de la terapie intensiva neonatala ... NOROCOSILOR !!! dar la fel de norocosi suntem si noi, cei care am stat acolo zile , saptamani sau chiar luni de zile pentru ca pruncii nostri sa TRAIASCA ! Si uite ca desi am avut putin peste un kg la nastere , TRAIM si suntem veseli si suntem sanatosi ... Oare ce sanse am fi avut in alt spital din aceasta minunata tara???
oana
27.10.2012 22:17
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna