Tribuna
Amintiri şi cântece din Primul Război Mondial, rememorate la Muzeul ASTRA
Liuba STARII
1074 vizualizari
Amintiri şi cântece din Primul Război Mondial, rememorate la Muzeul ASTRA

În weekend, la Muzeul ASTRA, au răsunat cântece despre război, doine ale strămoşilor şi povestiri adunate de la rudele luptătorilor. De asemenea, sibienilor şi oaspe­ţilor oraşului le-au fost prezentate jurnale, fotografii şi scrisori ale eroi­lor care s-au aflat în bătaia gloan­ţelor în Primul Război Mondial.

"Ne aflăm în Anul Centenarului, şi bineînţeles, trebuie să scoatem în evidenţă ceea ce a însemnat vitejia românilor care şi-au dat viaţa pentru acest pământ. Trebuie să nu uităm că se împlinesc o sută de ani de când am avut curajul să ne unim cu toţii, să ne spunem cu bucurie şi mândrie că suntem români. Muzeul ASTRA din Sibiu este cel mai frumos muzeu în aer liber pe care l-am văzut vreodată. Am observat o mulţime de vizitatori care s-au oprit şi au ascultat cân­tece şi istorisiri. De asemenea, am văzut oameni care au lăcrimat, ascultând poveştile de la război. Cred că acest eveniment a umplut Muzeul ASTRA la maximum", a spus Loreta Popa, jurnalist şi unul dintre organizatorii evenimentului.

Anca şi Nicolae Herlea au venit la Sibiu de la Alba Iulia şi au adus la muzeul din Sibiu o culegere de amintiri, mărturisiri şi scrisori ale rudelor eroilor căzuţi la datorie.

"Datorită acestui eveniment am reuşit să răscolim istoria satului Vinerea şi să găsim toate mărturiile, să aflăm o sumedenie de povestiri de la rudele eroilor. Am reuşit să îi găsim şi pe tinerii care sunt fasci­naţi de istorie. Venind aici, oamenii cunosc frânturi din istoria localităţii noastre şi le poartă mai departe. Am aflat lucruri noi, pe care dacă nu le aduceam aici, râmâneau nevăzute sub sticlă, într-o poză. Pozele le-am strâns cu un an în urmă. Simt că aceasta este datoria mea. Eu sunt dascăl şi trebuie să transmit mai departe valorile culturale ale neamului nostru", a spus Anca Herlea.

 

Oameni cu spirit de sacrificiu

La rândul său, Nicolae Herlea a povestit că din localitatea Vinerea provin mulţi participanţi şi luptători pentru Marea Unire din 1918:

"Aici am încercat să adunăm cele mai elocvente mărturii despre oamenii care s-au sacrificat pentru Ardeal şi pentru Unirea Ardealului cu Ţara Românească. Sunt oame­ni din satul Vinerea, care au luptat în Primul Război Mondial. În mo­mentul în care România a intrat în 1917 în război, oamenii nu au putut să accepte să lupte împotriva fraţilor din România şi au dezertat în masă, s-au predat ruşilor. Sute de ofiţeri şi subofiţeri au semnat acest renumit memoriu de la Danţa. Se spune că acolo a fost prima Alba Iulia. În memoriul res­pectiv, ofiţerii şi soldaţii ardeleni au cerut unirea. De exemplu, Petru Senegru a luptat la Mărăşeşti, a fost decorat cu baionetă pentru actul de vitejie. O poveste incre­dibilă se află printre personalităţile expuse. Este vorba despre Ion Gura, care odată ce a fost înrolat în armata austro-ungară a început să lupte împotriva ruşilor. Vâzând atrocităţile de răz­boi, el a zis: "Doam­ne, dacă tu mă scapi din toa­tă bătălia asta, eu mă călugă­resc". A fost prins de ruşi, dus în lagărul din Siberia şi a ajuns până la graniţa cu China. A parti­cipat la nenumărate lupte şi într-un final, când a ajuns acasă, s-a călugărit, la mănăstirea din Târgo­vişte. Un alt erou a fost nepotul me­mo­randistului, care a făcut şcoala de ofiţeri la Viena, a constituit deta­şamentele de voluntari şi a luptat până la final. În cariera lui, a fost profesor la Şcoala de jandarmi la Oradea, cu gradul de maior. Guvernul Brătianu l-a însărcinat cu baza frontierei de est".

Nicolae Herlea consideră că evenimentul organizat de Asociaţia Culturală "Arhetipuri: Datini, Mu­zică, Rost", în colaborare cu Muzeul ASTRA "este de o importanţă covâr­şitoare. Generaţiile actuale nu cunosc adevărata istorie a Româ­niei, de aceea trebuie să le ajutăm".

Mâncare ca pe front şi emoţii mari

Vizitatorii muzeului s-au simţit în pielea ostaşilor şi au degustat bucatele tradiţionale ale perioadei respective, printre care ciorbă de fasole boabe cu tarhon, varză acră cu mămăliguţă.

"Am venit aici cu familia. Suntem pasionaţi de istorie şi încercăm să transmitem valorile culturale şi naţionale copiilor noştri. Am plâns când am auzit cântece de război, nu pot să-mi imaginez ce simţeau mamele când fiii lor plecau la război", a spus Elena, unul dintre cei prezenţi la eveniment.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia