Tribuna
Sevis
Alexandru Chituţă: În august, statuia lui Brukenthal va fi așezată în Piața Mare
Alexandru Chituţă: În august, statuia lui Brukenthal va fi așezată în Piața Mare

Anul 2021 este dedicat, la Sibiu, baronului Samuel von Brukenthal, de la a cărui naștere se împlinesc 300 de ani.
Alături de alte evenimente dedicate lui Brukenthal, în acest an, cea mai importantă realizare este considerată va fi amplasarea unei statui în Piața Mare, în apropierea Palatului Brukenthal. Proiectul a prins contur în urma prezentării acestuia de către Alexandru Chituță reprezentanților Clubului Rotary și a conducerii Boromir și Moara Cibin. Astfel , imediat după prezentarea proiectului Boromir a susținut financiar cu peste 60% valoarea acestuia iar Clubul Rotary și Lions Club Brukenthal din Sibiu, câte 20% fiecare în parte.
Concursul, lansat la 15 ianuarie 2021, a adunat 21 de proiecte din care, la 1 martie, juriul a  ales proiectul artistului Deak Arpad din Oradea.

”Am făcut zilele trecute o vizită la atelierul artistului din Oradea împreună cu domnul Cosmin Iuga, președintele Clubului Rotary și cu domnul Ioan Muntean, restaurator și artist pentru a vedea mulajul viitoarei statui a Baronului Brukenthal.  Au fost mai multe viizte întreprinse la atelierul artistului pentru a vedea stadiul lucrări și pentru a face, dacă este necesar, recomandări. Am avut bucuria să observăm o realizare extraordinară, la care s-a lucrat mult și bine. Deocamdata sunt peste 1300 kg de lut care alcătuiec mulajul. Ideea de a avea o statuie a Baronului Samuel von Brukenthal se înfăptuiește pe zi ce trece, pentru că etapa următoare este turnarea acesteia în bronz și sperăm ca aceasta să fie amplasată în luna august în Piața Mare din Sibiu. Ceremonia dezvelirii va avea loc în urma discuțiilor cu doamna Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu” a declarat Alexandru Constantin Chituță, coordonatorul proiectului.

În perioada următoare, statuia lui Brukenthal va fi turnată n bronz la Arad, iar în Piața Mare se vor realiza lucrările soclului și ale iluminatului. Baronul Samuel von Brukenthal va fi înfățișat în ordinul Sf. Ștefan al Mariei Thereza așa cum este înfățișat în tabloul ce se află în salonul de muzică al Palatului Brukenthal din Piața Mare.

comentarii
6 comentarii

Felicitari celor care susțin, felicitari dle Mircea Ureche!
Mulțumim Alex Chituta pentru ceea ce faci pentru Sibiu!
Eugen
13.06.2021 23:07
Extraordinar, chiar un monument inedit ce va transforma piața mare
Elena
13.06.2021 23:19
Ce mentalitate masochistă au sibienii mei! Am ajuns să ne omagiem călăii! Bruckenthal a fost un guvernator sas care n-a făcut nimic pentru români, ci doar pentru sașii lui. Pe români i-a împilat, dintre multele exemple de fapte antiromânești amintesc doar că, în timp ce era el guvernator, a avut loc înăbușirea în sânge a răscoalei de la 1784 și supliciul lu' Horea, Cloșca și Crișan. Una-i să fie pomenit în anale sau să aibă exponate într-un muzeu, și alta să-l ridici în slăvi ca binefăcător. Chiar nu ne mai știm istoria neamului? Facem orice pentru europenism găunos și pentru turism? Sau ne-a spălat Iohannis pe creier într-atât încât ne închinăm la moaștele oricui?
B.Utoru
14.06.2021 10:02
Ne procopsiram! Ce mare scofala ca pune statuia baronului in Piata Mare!
14.06.2021 13:44
Ofer 2000 Euro celui care va vopsi întreaga statuie a alogenului Samuel von Brukenthal în cele 3 culori ale drapelului național.
Alo grafferilor se oferă cineva să o vopsească în culorile drapelului național?
Alcibiade
14.06.2021 16:23
Istoria e grea pentru unii...căutați la ordinul cui a fost înăbușite răscoala lui Horea, Closca și Crișan!
Historia
14.06.2021 17:01
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia