FITS 2024
Tribuna
Alegătorii şi candidaţii la funcţia de primar al Avrigului au stat faţă-n faţă
Dan FRÂNCU
4175 vizualizari
Alegătorii şi candidaţii la funcţia de primar al Avrigului au stat faţă-n faţă
Duminică după amiază, candidaţii la funcţia de primar al Avrigului au avut ocazia de a-şi prezenta programele electorale în faţa alegătorilor şi de a participa la o dezbatere publică ce ar fi trebuit să-i convingă pe cetăţeni care dintre ei este cel mai bun pentru a conduce destinele oraşului în următorii patru ani.

Marea confruntare între aspiranþii la fotoliul de primar s-a desfãºurat la Sala “Pavilion” a Casei de Culturã a oraºului Avrig, în orga­nizarea Asociaþiei ATITUDINE CIVICà – AVRIG. Dezbaterea publicã a reprezentat o noutate absolutã pentru Avrig ºi avrigeni, iar organizarea evenimentului a fost foarte bunã, fiind respectat “tiparul” cunoscut al unor asemenea exerciþii democratice. Moderatorul întâlnirii a fost unul dintre realizatorii emisiunii “România, te iubesc!”, a postului de televiziune PRO TV, jurnalistul Cosmin Savu, avrigean de origine.

Cinci aspiranþi la funcþia de primar ºi   300 de alegãtori

 

Doar cinci din cei ºase candidaþi la funcþia de primar al Avrigului au rãspuns invitaþiei organizatorilor ºi s-au prezentat la dezbaterea de duminicã, tânãrul Alexandru Paraschiv, candidatul PMP, anulându-ºi participarea în ultimul moment. Chiar dacã a fost aºteptat câteva minute de toþi ceilalþi competitori, refuzul acestuia de a participa la dezbatere a fost un gest neaºteptat ºi a fost taxat încã de la începutul întâlnirii de cãtre moderator, care a considerat cã “e doar o chestiune de respect”.  Au fost prezenþi la dezbaterea de la Sala “Pavilion” din Avrig Arnold Gunter Klingeis (FDGR), Adrian David (PNL), Gheorghe Frãticiu (PSD), Peter Klein (ALDE) ºi Alexandru Sas (PSRO). În ciuda faptului cã a fost o noutate absolutã pentru Avrig, numãrul mare de cetãþeni ce au venit sã asiste (aproximativ 300 de persoane) a fost dovada cã acest gen de acþiuni, ce oferã fiecãruia prilejul de a afla, cât se poate de simplu, ideile ºi strategia fiecãrui candidat pentru viitorul apropiat al comunitãþii, este dorit de oamenii simpli, viitorii alegãtori.

În deschiderea întâlnirii, s-a desfãºurat tragerea la sorþi a locului ocupat de fiecare candidat la masa dezbaterilor, aceastã ordine fiind respectatã pe tot parcursul întâlnirii, la luãrile de cuvânt.

 

Probleme multiple,

abordãri diverse

 

Apoi, Cosmin Savu a oferit tuturor participanþilor prilejul de a-ºi prezenta programul electoral (timpul alocat fiecãrui candidat a fost de cinci minute). Cu foarte mici excepþii, candidaþii au atins problemele mari ale administraþiei locale (modernizarea infrastructurii rutiere, diversificarea agendei cultural-sportive a oraºului, reabilitarea capitalã a tuturor cãminelor culturale ºi a Casei de Culturã Avrig, sprijinirea  instituþiilor de învãþãmânt, crearea unor parcuri, locuri de joacã pentru copii ºi a unor terenuri multifuncþionale, crearea unor parcuri industriale pentru absorbþia forþei de muncã localã disponibilã etc), fiecare punându-ºi amprenta asupra acestor chestiuni.

Dupã aceastã etapã de introducere, candidaþii avrigeni au avut de prezentat o modalitate proprie de rezolvare a douã dintre marile probleme ale Avrigului de astãzi. Dintr-un bol, cei cinci au extras câte douã bileþele pregãtite de organizatori iar în cinci minute au avut de prezentat strategia de rezolvare a problemei semnalate.

Apoi a fost rândul setului de întrebãri adresate de cetãþenii prezenþi (fiecare participant a avut posibilitatea de a-ºi trimite întrebarea sau întrebãrile pentru candidaþi), pe rând, fiecare aspirant la funcþia de edil ºef pentru viitoarea legislaturã extrãgându-ºi biletele din bolul pregãtit de organizatori. Cu diplomaþie, în cunoºtinþã de cauzã, cu responsabilitate sau chiar ºi cu superficialitate, cei cinci au rãspuns tuturor întrebãrilor, reacþia publicului dupã fiecare rãspuns fiind, de fiecare datã, pe mãsura abordãrilor.

Dezbaterea a continuat cu “provocarea” tuturor candidaþilor de a rãspunde la o întrebare comunã pregãtitã de organizatori, iar la final, cei cinci au avut prilejul de a adresa un mesaj final cãtre alegãtori, de a concluziona ºi convinge electoratul cã are de oferit lucruri bune pentru acesta ºi eventual, de a aduce completãri la problemele abordate în luãrile de cuvânt anterioare.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica