Tribuna
PNL
Ajutaţi-ne să salvăm vieţi împreună! Donează sânge!
Ajutaţi-ne să salvăm vieţi împreună! Donează sânge!
Campanie susţinută de Tursib împreună cu Centrul de Transfuzii Sibiu

 

Tursib împreună cu Centrul de Transfuzii  Sanguine Sibiu desfăşoară o campanie de susţinere a donării de sânge. Nu este prima campanie de acest gen pe care Tursib o susţine şi cu siguranţă nu este nici ultima. Nevoia de sânge există în permanenţă, dar din păcate nivelul la care se situează  donarea de sânge nu acoperă în totalitate cererea existentă.

Statisticile oficiale spun că 60 % din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieţii.  Cu toate acestea, doar 2% din totalul populaţiei donează sânge. Ca rezultat al acestui fapt, 1 din 3 oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când ar avea nevoie. De cele mai multe ori, cei care donează sânge sunt rudele sau prietenii pacientului care are nevoie de sânge, aceştia conştientizând doar în acel moment nevoia imperioasă care există de fapt.

Transfuzia de sânge este necesară în diverse cazuri medicale printre care pierderea unei cantităţi mari de sânge ca urmare a unor accidente, sau o intervenţie chirurgicală majoră.  Există de asemenea o serie de boli cronice care necesită regulat transfuzii de sânge, cum ar fi anemia hemolitică, ulcerul gastric activ,  leucemia, bolile oncologice.

Pe lângă faptul că actul de donare salvează vieţi, acesta aduce o serie de beneficii importante şi pentru donator, atunci când donarea de sânge este realizată constant de-a lungul vieţii. Printre aceste beneficii amintim:

 • Componentele sanguine sunt împrospătate;
 • Sistemul imunitar este stimulat;
 • Scade riscul accidentelor vasculare;
 • Organismul tolerează mai  uşor o hemoragie accidentală.

 

Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:

 • 7 tichete de masă
 • O zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării.
 • Abonament subvenţionat cu 50 % la transportul în comun pentru o lună, pe traseele Tursib.
 • Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în Mediaş sau altă localitate din judeţul Sibiu; decontarea se face în baza biletului de tren sau autobuz, care poate fi dus-întors. Nu se pot deconta bonuri de benzină.

 

               De asemenea, donatorii de sânge vor beneficia de un set de analize care cuprind; grupa sanguină şi Rh-ul, hemoleucograma, Hepatita B, Hepatita C, HIV, Sifilis, Virusul leucocitar uman.

 

Cu toate acestea, pentru a dona sânge trebuie îndeplinite o serie de condiţii:

 • Să aveţi domiciliul / rezidenţa în România;
 • Să fiţi rezidenţi în judeţul Sibiu de minim 6 luni (pentru cetăţenii străini);
 • Să aveţi vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 65 ani; la prima donare pentru persoanele peste 50 de ani, se va efectua un consult cardiologic înaintea donării.
 • Să aveţi o greutate corporală de peste 50 kg;
 • Să aveţi tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmH;
 • Să nu fi suferit în ultimele 7-10 zile intervenţii stomatologice;
 • Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual sau 5 zile după acesta;
 • Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 -72 de ore înaintea donării;
 • Să nu aveţi/să nu fi avut următoarele boli: hepatită de tip B sau C, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele sau miopie peste 7 dioptrii. Antecedentele medicale vor fi discutate în timpul consultaţiei medicale antedonare.

 

În speranţa că informaţiile prezentate de noi mai sus v-au convins de necesitatea dar şi de beneficiile aduse de donarea de sânge, vă invităm pe toţi să vă alăturaţi demersului nostru şi să încercăm să ajutăm cât mai mulţi semeni ai noştri printr-un act care nu doar că le poate salva lor viaţa, dar ne-o îmbunătăţeşte şi pe a noastră, în mult mai multe moduri decât ne-am fi imaginat.

Nimic nu poate fi mai frumos decât să dai viaţă, iar prin donarea de sânge cu toţii putem trăi acest sentiment. Vă aşteptăm aşadar, în fiecare zi de Luni până Vineri între orele 8-13, la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine de pe Bd. Coposu nr. 2-4, în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, lângă biserica de lemn.

Vă puteţi deplasa către Centrul De Transfuzii cu autobuzele Tursib, liniile 2,5,10,12,13,17,19,118 cu coborâre la staţia Spital sau la staţia Parcul Tineretului, ori cu autobuzul 15, cu coborâre la staţia Policlinică.

Ajutaţi-ne să salvăm vieţi împreună !

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia